6B09111 Ветеринарлық санитария в Баишев Университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Ветеринарлық санитария саласындағы бакалаврларды дайындау, кәсіби қызметте жаңа білімді қолдануға және қазіргі заманғы технологияларды пайдалана отырып ветеринарлық-санитарлық шараларды ұйымдастыру, жоспарлау және бақылау бойынша міндеттерді тиімді шешуге қабілетті.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
ЖОО атауы Баишев Университеті
-
Оқу мерзімі 5 года
-
Кредиттер көлемі 300
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B083 Ветеринария
-
ҰБТ-дағы пәндер Химия және Биология
-
Білім беру саласы 6B09 Ветеринария
-
Дайындық бағыты 6B091 Ветеринария
-
Цитология
Несиелер: 8Цитология жасушалардың құрылысы мен химиялық құрамын, жасуша ішілік құрылымдардың функцияларын, жануарлар мен өсімдіктер организміндегі жасушалардың функцияларын, жасушалардың көбеюі мен дамуын, жасушалардың қоршаған орта жағдайларына бейімделуін оқытады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Жануарлар гистологиясы
Несиелер: 8Жануарлар гистологиясы тірі организмдердің шығу тегін, құрылысын, функциялары мен ұлпалардың регенерациясы
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Эмбриология
Несиелер: 8Эмбриология-жыныстық жасушалар пайда болған сәттен бастап және жаңа организм пайда болғанға дейін тірі тіршілік эмбриондарының пайда болуын, дамуын және қалыптасуын зерттеумен айналысады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Жануарлар морфологиясы
Несиелер: 5Жануарлар ағзасы құрылысының жалпы заңдылықтарын, анатомиялық-функционалдық және анатомиялық-топографиялық сипаттамаларын біледі ағза жүйелерінің, әдістері морфологиялық қайта құруларды биологиялық талдау жануарларды емдеу.
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Жануарлар морфологиясы
Несиелер: 4Анатомиялық құрылымын, құрылысы мен қызметінің жалпы заңдылықтарын зерттейді несеп - жыныс аппараты, зәр шығару органдары жүйесінің макро - және микроморфологиясы,жануарлардың көбею органдары, қан-тамыр жүйесі органдары, ішкі секреция бездері, Фено-және онтогенез жүйке жүйесі, анализаторлар
Оқу жылы - 1
Семестр 2
-
Ветеринариялық микробиология және вирусология
Несиелер: 3Ветеринариялық микробиология және вирусология патогенді микробтардың құрылымы мен қасиеттерін оқытады, олардың табиғи және әлеуметтік ортаның белгілі бір жағдайында адам ағзасымен өзара қарым-қатынасы, микробиологиялық диагностика әдістерін жетілдіру, жаңа, неғұрлым тиімді емдік және алдын алу препараттарын әзірлеу, жұқпалы ауруларды жою және алдын алу сияқты маңызды мәселені шешу, арнайы қоректік ортада бояу тәсілдері (грамма, Романовский-Гимза, Эндо ортасы және т. б.) дақылдық қасиеттерді оқыту, микроскопиялық техникалық құралдарды пайдалану
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
«Экология және тіршілік қауіпсіздігі» модулі (Экология және тұрақты даму, Тіршілік қауіпсіздігі негіздері)
Несиелер: 5Модульге кіретін пәндердің мазмұнында организмдер мен тіршілік ету ортасының өзара әрекеттесу мәселелері қарастырылады, орта, популяция, қоғамдастық, экожүйе ресурстары зерттеледі, Биосфера туралы білім қалыптасады. Модуль пәндерін оқу барысында білім алушылар тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі негіздерімен танысады және төтенше жағдайларда қорғаудың негізгі әдістері мен құралдарын қолдануды үйренеді.
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Латын тілі ветеринариялық терминологиямен
Несиелер: 5терминдерін латын тілінде, дауысты, дауыссыз оқу, екі дауысты үнсіз оқу, әріп тіркестерін оқу, екпіндегі ерекшеліктері, дауыстың ұзақтығы мен еселігі, латын сан еселігі, химиялық элементтердің атаулары
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Жануарлар физиологиясы және биохимиясы
Несиелер: 4Жануарлар физиологиясы мен биохимиясы көмірсулардың, липидтердің, ақуыздардың, нуклеин қышқылдарының, витаминдердің, ферменттердің, гормондардың, судың, минералды заттардың химиясын және алмасуын, биохимиялық процестердің энергетикасын, жүйке, бұлшық ет, дәнекер және сүйек тіндерінің, қан, бауыр, бүйрек және зәр биохимиясын, ет, сүт, құс жұмыртқасы, тері және жүн биохимиясын зерттейді.
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
«Академиялық жазба және кәсіби тілдер» модулі (Академиялық жазба, Кәсіби бағытталған шетел тілі)
Несиелер: 6Курстың барысында студенттер әртүрлі ақпарат көздерінен ақпараттарды іріктеп, сыни түрде бағалауға және түсіндіруге, ауызша және жазбаша түрде өз көзқарасын қалыптастыруға, тиісті пікірталас құралдарын қолдануға, диалогқа пен талқылауға қатысуға және сұрақтар қоюға, академиялық сөздік қорын қолдануды үйренеді. Көркем және ғылыми мәтіндерді (мәнжазбалар, мақалалар, есептер, жарияланымдар және т.б.) дайындауға, жазуға және жариялауға практикалық дағдылар, сондай-ақ, жобаларды әзірлеу мен ұсыну дағдыларын, зерттелген білім беру бағдарламасының пәндері бойынша презентациялар жас��лады.
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Биологиялық физика
Несиелер: 5Биологиялық физика - ағзалар мен жүйелердің құрылысы мен қызмет етуінің физикалық негіздері, Биологиялық тіндердің физикалық қасиеттері және оларды зерттеу әдістері, жасушаға және жасушаға физикалық факторлардың әсер ету ерекшеліктері туралы жүйелі білімін қалыптастыру болып табылады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Жоғары математика
Несиелер: 5Жоғары математика - математикалық талдау, аналитикалық геометрия және сызықты алгебраның негізгі ережелерін баяндау болып табылады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Физика
Несиелер: 5негізгі физикалық құбылыстарды, іргелі ұғымдарды, классикалық және қазіргі заманғы физиканың заңдары мен теорияларын зерттеу;
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Жануарлар физиологиясы және биохимиясы
Несиелер: 3Жануарлар физиологиясы және биохимиясы - студенттерді өмірлік маңызды процестердің (зат алмасу, тыныс алу, тамақтану және т.б.) мәнімен және ағзаның жеке мүшелері қызметінің мәнімен және химиялық құрамымен, құрылымдарымен, жасушалардың қасиеттерімен және тірі ағзадағы зат және энергия алмасуы туралы таныстыру.
Оқу жылы - 2
Семестр 2
-
Мал шаруашылығы
Несиелер: 5Мал шаруашылығы жүйесі осы саланы жүргізудің ғылыми қағидаларын айқындайды. Шаруашылықтың мамандануына және өндірістің қарқындату деңгейіне сәйкес ол әртүрлі мал шаруашылығы салалары (мал шаруашылығы, щошқа шаруашылығы және т.б.) арасындағы арақатынас ретінде нәсілдік құрылымды анықтайды
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 2
-
Ветеринариялық микробиология және вирусология
Несиелер: 3Ветеринариялық вирусология зерттейді омыртқалы вирустардың жіктелуі мен номенклатурасын және олардың патогендігін,вирустардың сипаттамасын, орнықтылығын, антигендік қасиеттерін, сондай-ақ эпизоотологияны, клиникалық көріністі, патизменттерді, зертханалық диагностиканы және аурудың спецификалық профилактикасын.
Оқу жылы - 2
Семестр 2
-
Сандық технологиялар "модулі» (Бұлтты және мобильді технологиялар, Smart-технологиялар, электрондық үкімет)
Несиелер: 5Модульге кіретін пәндердің мазмұнында ownCloud бұлтта деректерді сақтауға арналған сервис, ұтқыр телекоммуникациялық IT-инфрақұрылым, Smart-технологиялар, 3D-принтинг, онлайн-сауда сияқты бұлтты технологиялардың мүмкіндіктерін пайдалану мәселелері қарастырылады. Модуль пәндерін оқу барысында білім алушыларда e-Gov электрондық үкімет порталы арқылы қызмет алу, құжат айналымында электрондық цифрлық қолтаңбаны пайдалану, мобильді банкинг және басқа да сандық сервистерді практикалық қолдану дағдылары қалыптасады.
Оқу жылы - 2
Семестр 2
-
Фармакология, токсикология және токсикологиялық талдау
Несиелер: 7Фармакология, токсикология және токсикологиялық талдау ұйымның әртүрлі деңгейдегі физиологиялық жүйелерінің дәрілік және уытты заттармен өзара әрекеттесуінің заңдылықтары. Дәрілік заттардың тиімділігі, қауіпсіздігі және қолдану, минералдық тыңайтқыштар мен химикаттарды ұтымды пайдалану ережесі.
Оқу жылы - 2
Семестр 2
-
Клиникалық және қолданбалы балау
Несиелер: 5Клиникалық және қолданбалы балау қажетті балау және емдеу-алдын алу іс-шараларын анықтау мақсатында ауру жануардың жағдайын, ауруларды анықтаудың заманауи әдістері мен дәйекті кезеңдерін оқытатын клиникалық ветеринария бөлімі.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 2
-
Құс шаруашылығы
Несиелер: 5Құс шаруашылығы пәні ауыл шаруашылығы құстарын өсіруді, селекциясын және генетикасын оқытады. Негізгі бағыттары (жұмыртқа және ет).
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 2
-
Ветеринариялық иммунология
Несиелер: 5Ветеринариялық иммунология ағзаның бөтен текті құрылымдарға (антигендерге) реакцияларын оқытады: реакциялар механизмдері, олардың пайда болуы, қалыпты және патологиядағы ағымы мен нәтижесі, сондай-ақ зерттеу және емдеу әдістері.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 2
-
Ветеринарлық істі ұйымдастыру
Несиелер: 5Ветеринарлық істі ұйымдастыру ветеринарлық заңнаманың ережелеріне сәйкес мал шаруашылығына ветеринарлық қызмет көрсету тәртібін, ветеринарлық мекемелер мен мамандардың жұмыс түрлері мен әдістерін, ветеринарлық қызмет көрсету барысында мал дәрігерлерінің азаматтармен өзара қарым-қатынасын зерттейді; мал шаруашылығында, көлікте, қайта өңдеу өнеркәсібінде, азық-түлік базарларында, мемлекеттік шекараларда мемлекеттік ветеринариялық қадағалауды ұйымдастыру, жануарлар мен жануарлардан алынатын өнімдермен байланысты барлық кәсіпорындар мен ұйымдарда ветеринариялық-санитариялы�� іс-шараларды ұйымдастыру
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Ветеринариялық гигиена
Несиелер: 5Ветеринариялық гигиена - жануарлар тұқым қуалаушылыққа байланысты ең жоғары өнімділік бере алатын азықтандырудың, ұстаудың, өсірудің және күтімнің ұтымды тәсілдерімен жануарлардың денсаулығын қорғау туралы ветеринариялық
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Ветеринариялық генетика
Несиелер: 5Ветеринариялық генетика жануарлар ағзасының тұқым қуалаушылығын және өзгергіштігін оқытады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Алғашқы ветеринарлық көмек
Несиелер: 5Алғашқы ветеринарлық көмек мал дәрігеріне жануарларға тиімді алғашқы ветеринарлық көмек көрсетуге мүмкіндік беретін теориялық білім мен практикалық дағдыларын оқытады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Иммунология
Несиелер: 5Иммунология ағзаның бөтен текті құрылымдарға (антигендерге) реакцияларын оқытады: реакциялар механизмдері, олардың пайда болуы, қалыпты және патологиядағы ағымы мен нәтижесі, сондай-ақ зерттеу және емдеу әдістері.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Жануарлар патологиясы
Несиелер: 4Жануарлар патологиясы әр түрлі аурулар кезінде жануарлар жүйелеріндегі, ағзалары мен тіндеріндегі функционалдық және морфологиялық өзгерістер. Науқас ағзаның тіршілік әрекетін, функционалдық және морфологиялық өзгерістерін зерттейді, онда болатын патологиялық үрдістердің дамуы мен сауығудың жалпы заңдылықтары мен механизмдерін ашады.
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Ветеринариялық экология
Несиелер: 5Ветеринариялық экология жануарларға қоршаған орта факторларының теріс әсерінен туындаған ветеринариялық патология мәселелерін, биогеоценоздар мен олардың құрамдас компоненттеріндегі: биоценоздар, популяциялар, топырақ, ауа және т.б. өзгерістерді қарастырады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Менеджмент
Несиелер: 5Менеджмент - оқу пәні ретінде синтетикалық ғылым болып табылады, онда экономика,психология, әлеуметтану, саясаттану, кибернетика, құқық, тарих және т.б. салалардан білім енгізілген. Менеджментте пән ретінде ұйым өмірі мен басқару үрдісінің әртүрлі аспектілері қарастырылады, мысалы, жүйелік талдау немесе синергетикалық әсерлер сияқты теориялық конструкторлар арқылы
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Ветеринариялық гигиена және санитария
Несиелер: 7Ветеринариялық гигиенажәне санитария - жануарлар тұқым қуалаушылыққа байланысты ең жоғары өнімділік бере алатын азықтандырудың, ұстаудың, өсірудің және күтімнің ұтымды тәсілдерімен жануарлардың денсаулығын қорғау туралы ветеринариялық ғылым саласы
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Жануарлар терапиясы
Несиелер: 5Жануарлар терапиясы жануарлардың ішкі жұқпалы емес ауруларының заңдылықтарын, аталған ауруларды диагностикалау, емдеу және алдын алу әдістерін әзірлеуді, олармен күресу шараларын ұйымдастыруды оқытады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Экономика және менеджмент
Несиелер: 5Экономика және менеджмент курсында экономикалық заңдардың іс-әрекетін және олардың аграрлық өндірісте көрініс түрлерін, саланың өзіндік ерекшеліктерін ескере отырып, экономикалық арақатынасын, ауыл шаруашылығының материалдық өндірістің басқа салаларымен өзара іс-қимылын, басқарудың ерекше түрі ретіндегі менеджменттің өзара байланысын, нарықтың кәсіби қайраткерлері үшін негіз қалаушы пәндердің бірі ретінде қарастырады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Мал шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық -санитариялық сараптама
Несиелер: 4Мал шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптама мал өнімдеріне зертханалық және өндірістікьветеринарлық-санитарлық бақылау шикізат сапасын және қауіпсіздік тексеру
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Ветеринариядағы ақпараттық технологиялар
Несиелер: 5"Ветеринариядағы ақпараттық технологиялар" ақпараттық технологияларды жүйелі зерттеу қолданушы – ветеринарлық-санитарлық сарапшы – істей алуы керек емес, тек оған талап етілетін ақпаратқа қол жеткізу, бірақ оны пішінге қайта өңдеу мүмкін еді, өзінің кәсіби функцияларын орындау үшін оған қажетті басқа да құжаттар.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Жануарлар патологиясы
Несиелер: 5Жануарлар патологиясы әртүрлі аурулар кезіндегі жануарлар ағзалары Мен тіндеріндегі функционалдық және морфологиялық өзгерістер. Пән науқас ағзаның тіршілік әрекетін, онда болатын функционалдық және морфологиялық өзгерістерді зерттейді, патологиялық процестер мен сауығу дамуының жалпы заңдылықтары мен механизмдерін ашады.
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Жабайы жануарлар өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
Несиелер: 5Жабайы жануарлар өнімдерінің айналымы саласында ветеринариялық-санитариялық қадағалауды ұйымдастыруға байланысты мәселелер мен ветеринариялық-санитариялық сараптаманы оқиды
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Жануарлардың ренгенографиясы
Несиелер: 5Жануарлардың ренгенографиясы рентгенологиялық зерттеудің физикалық негіздерін, рентген аппараттарының мүмкіндіктерін шешетін рентген кабинетінің жабдықтарын, рентгенологиялық көрсетілімдердің жалпы әдістерін және оларды қолдануға қарсы көрсетілімдерді, қауіпсіздік техникасын, рентген аппараттарымен жұмыс кезінде дозиметриялық бақылау және еңбекті қорғауды оқытады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Зертхана ісі
Несиелер: 5Зертхана ісі- зертханалық ыдыстың түрлерін, техника мен жабдықтарды және оларды зертханалық зерттеулер үшін дайындауды, есептеулерді дұрыс жүргізуді және дезинфекциялық ерітінділерді дайындауды, зертханалық жануарлардың ерекшеліктерін, бактериологиялық бояуларды және қоректік орталарды дайындауды оқытады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Шұжық өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
Несиелер: 5шұжық өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы студенттердің теориялық білімі мен оларды қабылдауды, сақтауды және қайта өңдеуді жүзеге асыруға мүмкіндік беретін практикалық дағдылар, өндірістің технологиялық процестерін жүргізу және әр түрлі өнімнің сапасын бағалау шұжық өнімдерінің түрлері.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Ветеринариялық биологиялық препараттар
Несиелер: 5Ветеринариялық биологиялық препараттар-дәрілік препараттардың, міндетті препараттардың топтарын, кейіннен оларды әртүрлі дәрілік түрлерде жазып бере отырып, жіктеуді, әсер ету механизмін, әсерлерін, тағайындауларын, қарсы көрсетілімдерін және дәрілік топтардың әртүрлі жанама әсерлерін зерттейді. дәрі-дәрмектер мен нақты;
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Мал шаруашылығы өнімдерінің ветеринарлық-санитарлық сараптамасы
Несиелер: 5Зерттейді сойылатын жануарларға ветеринариялық қызмет көрсету ережесі дайындау, тасымалдау, қабылдау, ұстау және сою алдындағы дайындық мал сою және қайта өңдеу кәсіпорындарында,мал сою алдындағы дайындықты ұйымдастыру және мал союдан кейінгі әдістемелер жануарлардың мүшелері мен ұшаларын ветеринариялық-санитариялық сараптау, тағамдық токсикоинфекциялардың алдын алу шаралары, етті, субөнімдерді, шикізатты пайдалану және залалсыздандыру ережесі амалсыз сойылған малдар, мал шаруашылығы өнімдеріне термиялық әсер ету режимдері, сынамаларды іріктеу ережесі объектілерінен ветсанконтроля үшін микробиологиялық зерттеулер, сою кәсіпорындарының (ет комбинаттарының) құрылымы, және т. б.), технология негіздері жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттарды өндіру, союдан кейінгі ветеринариялық сараптаманы ұйымдастыру және әдістемесі, мал шаруашылығы өнімдері мен мал шикізаттарын санитарлық бағалау шикізаттарды консервілеу және зарарсыздандыру әдістері, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты мемлекеттік және шетелдік стандарттаудың, сертификаттаудың жалпы схемасы.
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Тауықтардың паразитоценоздары
Несиелер: 5Тауықтардың паразитоценоздары мәселелері бойынша теориялық және практикалық білімдерді зерттейді, тауықтардың паразиттік ауруларымен б
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Сауда объектілерінде ветеринариялық-санитариялық сараптаманы ұйымдастыру
Несиелер: 5Сауда объектілерінде ветеринариялық-санитариялық сараптаманы ұйымдастыру-ветеринария салаларының бірі, ол тағам өнімдерін санитариялық-гигиеналық зерттеу әдістерін және және оларды ветеринариялық-санитариялық бағалау ережесін анықтайды
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Мал шикізаты өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
Несиелер: 6Мал шикізаты өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау -айналым саласындағы ветеринариялық-санитариялық қадағалауды ұйымдастыру және мал шаруашылығы шикізаттары мен өнімдеріне ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Қышқыл сүт өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптау
Несиелер: 6Қышқыл сүт өнімдерінің ветеринариялық санитариялық сараптау сүт өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптау, сүт өнімдерін өндіру технологиясының барлық кезеңдеріндегі ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды, тасымалдау, сақтау кезінде, сондай-ақ сүт өнімдерін өткізу орындарына ветеринариялық-санитариялық бақылауды, сүт өнеркәсібі объектілерін ветеринариялық-санитариялық бақылауды оқытады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Өсімдік шикізатының биохимиясы
Несиелер: 6"Өсімдік шикізатының биохимиясы биологиялық зерттеулер саласындағы білімді кеңейту болып табылады.Өсімдіктердің биохимиялық ерекшеліктерін зерттеу,өсімдік шикізатынан жасалған өнімдер технологиясын жетілдіру.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Жануарларды азықтандыру
Несиелер: 6Жануарларды азықтандыру адамның тамақтануы үшін қолданылатын мал шаруашылығы өнімдерін алу үшін және өнеркәсіп үшін шикізат ретінде жануарларды тиімді тамақтандырудың әдістері мен тәсілдерін зерттейді.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Балықтар мен аралардың инвазиялық аурулары
Несиелер: 7Балықтар мен аралардың инвазиялық аурулары паразиттерді және олар тудыратын балықтар мен аралардың паразиттік немесе инвазиялық ауруларын оқытады. Балықтар мен аралардың инвазиялық ауруларының ажыратып балауын, сондай-ақ балықтар мен аралар
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Жылқының паразиттік аурулары
Несиелер: 7Жылқының паразиттік аурулары жылқы шаруашылығындағы ең маңызды мәселелердің бірі: клиникалық белгілері, жылқының гельминттермен зақымданған мүшелеріндегі паталогоанатомиялық өзгерістер
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Тауартану және мал шаруашылығы өнімдерін сараптау
Несиелер: 6Тауартану және мал шаруашылығы өнімдерін сараптау студенттердің теориялық білімдерін меңгеру, тауартану және жануар тектес өнімдерді сараптау саласында дағды мен шеберлікті меңгеру.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Эпизоотология және жануарлардың жұқпалы аурулары
Несиелер: 5Эпизоотология және жануарлардың жұқпалы аурулары - пән жануарлардың жұқпалы ауруларының пайда болу, таралу заңдылықтары, олармен күресу құралдары мен тәсілдері туралы білімді оқып-үйренеді, дәрігерлік ойлауды қалыптастырады және жұқпалы (инфекциялық және инвазиялық) аурулардың, биотикалық және абиотикалық факторлардың әсерінен жаппай таралған жұқпалы емес аурулардың пайда болу заңдылықтарын ашады.
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Құс шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық санитариялық сараптамасы
Несиелер: 6Құс шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық санитариялық сараптау құс етін, сондай-ақ жұмыртқаны зерттейді тұтынушылар үшін сапа мен қауіпсіздікті бақылау мақсатында өнімдерді өндіру технологиясы бойынша базалық білімді қалыптастыру
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Мал шаурашылығы өнімдерін зерттеу, өндіру, қайта өндеу және сақтау кезіндегі қауіпсіздік
Несиелер: 6Мал шаруашылығы өнімдерін зерделеу, өндіру, қайта өңдеу және сақтау кезіндегі қауіпсіздік-оларға шикізатты қабылдауды, сақтауды және сапасын бақылауды жүзеге асыруға, өндірістің технологиялық процестерін жүргізуге және өнімнің сапасын бағалауға мүмкіндік беретін практикалық дағдыларды қалыптастыру әр түрлі мал шаруашылығы.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Биология
Несиелер: 6Биология өмірдің барлық аспектілерін, атап айтқанда, жер бетіндегі тірі организмдердің құрылымын, қызмет етуін, өсуін, пайда болуын, эволюциясын және таралуын зерттейді. Тірі ағзаларды, олардың түрлерінің пайда болуын, өзара және қоршаған ортамен өзара әрекеттесуін жіктейді және сипаттайды
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Ветеринариялық санитариялық паразитология
Несиелер: 7Ветеринарлық санитарлық паразитология ветеринарлық санитарлық паразитология мәселелерін оқытады, сондай-ақ болашақ ветеринарлық санитарлық дәрігерлерді инвазиялық аурулардың кең ауқымымен жан-жақты таныстырады. Адам мен жануарларға ортақ аурулардың қоздырғыштарына ерекше көңіл бөлінеді
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Ет комбинатарында ветеринариялық санитариялық сараптау
Несиелер: 5Ет комбинаттарындағы сою өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы сойылатын жануарларды дайындау кезінде оларды ветеринариялық тексеруді зерттейді, оларға негізделген ветеринариялық-санитариялық баға беруге міндетті.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 2
-
Ветеринариядағы ғылыми-зерттеу жұмыстары
Несиелер: 5Ветеринариядағы ғылыми-зерттеу жұмыстары ғылыми зерттеулер саласындағы негізгі ұғымдар мен әдістерді, cols-технологиялар саласындағы білім алмасу инфрақұрылымын және ұлттық және халықаралық деңгейлерде инновацияны басқаруды, ғылыми эксперименттерді жоспарлау және жүргізу саласындағы негізгі ұғымдар мен анықтамаларды, ғылыми эксперименттерді жоспарлау және жүргізу әдістерін, ғылыми эксперименттердің нәтижелерін өңдеудің математикалық әдістерін, презентацияларды ресімдеу тәртібін, орындалған ғылыми зерттеулердің нәтижелері бойынша ғылыми-техникалық есептерді қамтиды., дәйексөздеудің негізгі ғылыми жүйелері және зерттеу тақырыбы бойынша әр түрлі ғылыми журналдарға қойылатын мақалаларға қойылатын талаптар
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 2
-
Ветеринариядағы ғылыми-зерттеу жұмыстары
Несиелер: 5Ветеринариядағы ғылыми-зерттеу жұмысы-ағза мүшелері мен жүйелерінің қызмет ету заңдылықтарын талдайды, морфофизиологиялық негіздердің білімін, клиникалық-иммунологиялық зерттеудің негізгі әдістерін және дер кезінде диагностика жасау үшін жануарлар ағзасының функционалдық жағдайын бағалау заманауи диагностикалық технологиялардың нәтижелерін түсіндіру. олардың физиологиялық ерекшеліктерін ескере отырып, жануарлардың жас-жыныстық табысты емдеу-алдын алу қызметі;
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 2
-
Ғылыми танымды жетілдіру
Несиелер: 5Ғылыми танымның жетілдірілу ғылыми танымды, ғылыми таным әдістерін, ғылыми таным деңгейін, ғылыми таным мәселелерін, танымның ғылыми теориясын, ғылыми таным құрылымын оқытады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 2
-
Ветеринариялық радиобиология
Несиелер: 5Ветеринариялық радиобиология радиацияның биологиялық әсерінің әсерін оқытады және ауыл шаруашылығы малдарында пайда болатын патологиялық үрдістердің даму ерекшеліктерін анықтай
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 2
-
GMP стандарттар
Несиелер: 5GMP стандарттар ветеринариялық-санитариялық қызметті ұйымдастыру бойынша халықаралық стандарттарды, ветеринариялық-санитариялық ережелерді, әдістемелік нұсқаулықтарды және басшылықты оқытады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 2
-
Тағамдық өнімдердің ветеринариялық радиобиологиясы
Несиелер: 5Тағамдық өнімдердің ветеринариялық радиобиологиясы пән өсімдік және жануар тектес тағамдық өнімдердің құрылымдық-функционалдық ұйымдастырылуына иондаушы сәулелер мен радионуклидтердің әсерін оқытады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 2
-
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздік стандарттары
Несиелер: 5Тамақ өнімдерінің қауіпсіздік стандартты барлық елдерде сапасыз тағамнан болатын аурулар санының өсуінен туындады. Сондықтан әртүрлі елдерде қауіпсіз азық-түлік өнімдерін жеткізу үшін ұлттық стандарттар әзірленді.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 2
-
Жұқпалы және инвазиялық ауруларда мал сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
Несиелер: 5жануарлардың жұқпалы және инвазиялық аурулары кезінде сойылған өнімдерге ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу және бағалау принциптерін зерттейді
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 2
-
Эпизоотология және жануарлардың жұқпалы аурулары
Несиелер: 5Эпизоотология және жануарлардың жұқпалы аурулары - пән жануарлардың жұқпалы ауруларының пайда болу, таралу заңдылықтары, олармен күресу құралдары мен тәсілдері туралы білімді оқып-үйренеді, дәрігерлік ойлауды қалыптастырады және жұқпалы (инфекциялық және инвазиялық) аурулардың, биотикалық және абиотикалық факторлардың әсерінен жаппай таралған жұқпалы емес аурулардың пайда болу заңдылықтарын ашады.
Оқу жылы - 4
Семестр 2
-
GMP,GLP, HACCP ветеринариялық стандарттары
Несиелер: 5GMP,GLP, HACCP ветеринариялық стандарттары жануарлардан алынатын өнімдерін ықтимал тәуекелдердің пайда болуын болдырмауға негізделген азық-түлік қауіпсіздігіне жүйелі стандарттар
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 2
-
Мал азығының сапасын ветеринариялық -санитариялық бақылау
Несиелер: 6Мал азығының сапасын ветеринариялық-санитариялық бақылау жемшөп пен жемшөп қоспаларының сапасын бағалау принциптерін, жемшөп құралдарының қауіпсіздігін белгілеу критерийлерін, жемшөп пен жемшөп құралдарын сәйкестендірудің негізгі құралдары мен критерийлерін, жемшөп пен жемшөп қоспаларын дайындау негіздері мен технологиясын зерделейді.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 2
-
Тағам өнімдерін утильдеу
Несиелер: 5Тағам өнімдерін утильдеу ауыл шаруашылығы және өнеркәсіптік қолдануға арналған жемшөп пен өнімді дайындау үшін қайта өңдеу нысанында жануарлардан алынатын тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатын кәдеге жарату ветеринариялық-санитариялық сараптама нәтижелері бойынша көрсетілген мақсаттарға жарамды деп танылғаннан кейін жүзеге асырылады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 2
-
Еттің морфологиясы
Несиелер: 5Ет морфологиясы-пән мал сою өнімдерін өңдеуді және етті тиімді пайдалануды, сондай-ақ етті қайта өңдеу, етті қайта өңдеудің заманауи технологияларын қолдану.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 2
-
Өсімдік, балық, ара және құс шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау
Несиелер: 10Өсімдік, балық, ара және құс шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау ветеринариялық-санитариялық бағалау, өсімдік, балық, ара және құс шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасының дәрежесін белгілеу мәселелері бойынша ветеринариялық-санитариялық сараптау алдында тұрған міндеттерді орындау үшін қажетті теориялық білім мен практикалық дағдыларды, сәйкесінше қазіргі замануи дүниежүзілік сауда талаптарына қалыптасуын оқытады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 5
Семестр 1
-
Шекарадағы және көліктегі ветеринариялық-санитариялық бақылау
Несиелер: 8Шекарадағы және көліктегі ветеринарлық-санитарлық бақылау пәні студенттерге мемлекеттік кеден шекарасы арқылы және Қазақстан Республикасы - ел ішінде қозғалу және орын ауыстыру бойынша "нысандардық" және теориялық дағды мен практикалық дағдыларды беру болып табылады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 5
Семестр 1
-
Ветеринариялық стандарттар
Несиелер: 6Ветеринариялық стандарттар жануарлардан алынатын өнімдерін ықтимал тәуекелдердің пайда болуын болдырмауға негізделген азық-түлік қауіпсіздігіне жүйелі стандарттар
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 5
Семестр 1
-
Шекарадағы ветеринариялық құжаттар
Несиелер: 8Шекарадағы ветеринариялық құжаттар ауру және сау малдардың табылғаны туралы актілерді, жануарларды тиеу туралы актіні, асыл тұқымды малдарды түсіру туралы актіні, жануарларды, құстарды әуе, су, темір жол , автомобиль көліктерінде тасымалдау үшін ветеринариялық-санитариялық ережелерді бұзу туралы актіні оқытады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 5
Семестр 1
-
Балықтарды ветеринарлық-санитарлық сараптау
Несиелер: 10Балықтарды ветеринарлық-санитарлық сараптау балықтың, балық шаруашылығы өнімдерінің сынамаларын алуды, және ветеринариялық-санитариялық сараптауын жүргізуді оқытады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 5
Семестр 1
-
Ветеринариялық сертификаттар
Несиелер: 6Ветеринариялық сертификаттар ветеринариялыққызметті ұйымдастыру бойынша халықаралық стандарттарды, ветеринариялық-санитариялық ережелерді, әдістемелік нұсқаулықтарды және басшылықты оқытады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 5
Семестр 1
-
Балды ветеринариялық-санитариялық сараптау
Несиелер: 6Балды ветеринариялық-санитариялық сараптау келесі көрсеткіштер бойынша жүргізіледі: органолептикалық, судың салмақтық үлесі, оксиметилфурфуролдың (ЖМФ) болуы; диастазды (амилазды) белсенділік; гүл тозаңын анықтау; жалпы қышқылдық; редуцирлейтін қанттың салмақтық үлесі; сахарозаның құрамы (көрсеткіштер бойынша).
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 5
Семестр 1
-
Түйе сүтінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы
Несиелер: 8Түйе сүтінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы түйе сүтінің консистенциясы,органолептикалық санитариялық баға беру.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 5
Семестр 1
-
Шұжық өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
Несиелер: 6шұжық өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы студенттердің теориялық білімі мен оларды қабылдауды, сақтауды және қайта өңдеуді жүзеге асыруға мүмкіндік беретін практикалық дағдылар, өндірістің технологиялық процестерін жүргізу және әр түрлі өнімнің сапасын бағалау шұжық өнімдерінің түрлері.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 5
Семестр 1
-
Ветеринариялық заңдылық және нормативтті құжаттар
Несиелер: 6Ветеринария саласындағы негізгі міндеттер: жануарларды аурулардан қорғау және оларды емдеу; халықтың денсаулығын жануарлар мен адамға ортақ аурулардан қорғау.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 5
Семестр 1
-
Жартылай өнімдерді ветеринариялық санитариялық сараптау
Несиелер: 6Жартылай өнімдерді ветеринариялық санитариялық сараптау -етті жартылай фабрикаттардың сапасын ветеринариялық-санитариялық бақылау ет өңдеу және сауда кәсіпорындарының өндірістік қызметінің маңызды құрамдас бөлігі болып табылады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 5
Семестр 1
-
Өсімдіктердің өнімдердің ветеринарлық-санитарлық сараптау
Несиелер: 10Өсімдіктердің өнімдердің ветеринарлық-санитарлық сараптау санитарлық сараптама жүргізу үшін өсімдік өнімдерінің сынамаларын алуды, балғын тамыр жемістілердің, оның ішінде бақша көкөністерінің сараптамасын жүргізуді, кептірілген тамыр жемістілер мен көкөністердің сараптамасын және зертханалық зерттеуді жүзеге асыруды, ашытылған, тұздалған және маринадталған көкөністердің, жемістердің, жидектердің сараптамасын жүргізуді, саңырауқұлақтардың сараптамасын жүргізуді, ұнның, жарманың, дәнді және бұршақ өнімдерінің сараптамасын жүзеге асыруды оқытады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 5
Семестр 1
-
Ет, сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветеринариялық санитариялық сараптау
Несиелер: 8Ет-сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветеринариялық санитариялық сараптау жануарлар мен адамның жұқпалы және инвазиялық ауруларының алдын алу туралы ғылым, жануарлардан алынатын жоғары санитарлық сападағы азық-түліктерді, шикізаттарды және жемдерді алу жолдары туралы ғылым. Бұл пәннің мәні халықты жоғары санитарлық өндіріс мәдениеті кезінде жоғары санитарлық сапалы етпен, сүтпен және оларды қайта өңдеу өнімдерімен қамтамасыз ету, сондай-ақ жануарлардың жұқпалы және инвазиялық ауруларының таралуының және шартты түрде жарамды өнімдерді алдын ала залалсыздандырусыз шығаруға жол бермеу, ет-сүт өнімдерінің сапасын қамтамасыз ету болып табылады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 5
Семестр 2
-
Еттің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы
Несиелер: 8Еттің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы ет өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптау, ет өнімдерін өндіру технологиясының барлық кезеңдеріндегі ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды, тасымалдау, сақтау кезінде, сондай-ақ ет өнімдерін өткізу орындарында ветеринариялық-санитариялық бақылауды, ет өнеркәсібі объектілерін ветеринариялық-санитариялық бақылауды оқытады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 5
Семестр 2
-
Сүт өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптау
Несиелер: 8Сүт өнімдерінің ветеринариялық санитариялық сараптау сүт өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптау, сүт өнімдерін өндіру технологиясының барлық кезеңдеріндегі ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды, тасымалдау, сақтау кезінде, сондай-ақ сүт өнімдерін өткізу орындарына ветеринариялық-санитариялық бақылауды, сүт өнеркәсібі объектілерін ветеринариялық-санитариялық бақылауды оқытады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 5
Семестр 2
-
Код ON4
Биология, микробиология, цитология, гистология, эмбриология, морфология, вирусология, генетика білімдерін қолдана отырып, тірі және патогенді организмдердің өзара байланысын, олардың қоршаған ортаға әсерін анықтайды, физиологиялық, биохимиялық процестер, жануарлар организміндегі функциялары мен олардың реттелуі туралы, жануарлардың сау ағзасының құрылысы мен тіршілік ету процестері, оның қоршаған ортамен өзара әрекеттесу заңдылықтары туралы білімдерді игереді, ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының тұқымаралық ерекшеліктерін, оларды ұстаудың зоотехникалық нормаларын, ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының әртүрлі түрлеріне арналған азықтандыру рационын құрастыру техникасын, латын ветеринарлық терминологиясының негіздерін біледі, ағзаның сыртқы ортаның қолайсыз факторларының әсеріне қарсы тұруын және функционалдық мүмкіндіктерін арттыру тәсілдерін бағалайды,Ветеринариялық санитария саласында алынған теориялық және практикалық білімді бекітеді.
-
Код ON1
Кәсіби қызметте тұлғааралық және мәдениетаралық өзара іс-қимыл міндеттерін шешу үшін орыс (қазақ) және шет тілдерінде ауызша және жазбаша нысанда коммуникация қабілетін қолданады.
-
Код ON3
Кәсіби және әлеуметтік міндеттерді шешу үшін әртүрлі көздерден алынған ақпаратпен, интернет ресурстарын, мобильді технологияларды, Smart-технологияларды, электрондық үкіметті пайдалана отырып, деректер базасымен жұмыс істейді.
-
Код ON2
Экологияның іргелі негіздерін, қазіргі заманғы жетістіктері мен мәселелерін біледі, адамның өмір сүру ортасымен жайлы және қауіпсіз өзара іс-қимылы туралы жобаны іске асыруға ықпал етеді, кәсіби және әлеуметтік қызметте ұйымдастырушылық-басқару дағдыларын пайдалануға қабілетті.
-
Код ON5
Ауыл шаруашылығы жануарларының ауруларын диагностикалау мен емдеудің клиникалық, зертханалық, рентгенологиялық, аспаптық әдістерін, жануарларға тиімді алғашқы ветеринарлық көмек көрсету бойынша практикалық дағдыларды меңгерген, жануарлар аурулары кезінде емдеу-алдын алу шараларын әзірлейді, табиғаттағы физикалық, биологиялық құбылыстардың өту жағдайларын түсіндіреді, өлшеу құралдарын қолданады, өлшеу нәтижелерін өңдейді, математикалық есептерді жасайды, кәсіби қызмет барысында және ғылыми жұмыста ақпараттық технологияларды қолданады, қойылған диагнозға сәйкес барабар ем тағайындайды, инфекциялық, паразиттік және инфекциялық емес аурулармен дәрі-дәрмектік және дәрі-дәрмектік емес терапияны таңдау алгоритмін жүзеге асырады, дәрілік заттардың уытты әсерінің негізгі клиникалық синдромдарын біле отырып, олармен жұмыс істеу ережелерін сақтайды, қоршаған ортаның зоогигиеналық нормаларға сәйкестігіне баға береді, жануарлар ауруларымен күрес бойынша іс-шаралар жоспарын әзірлейді.
-
Код ON6
Жануарлар ауруларының пайда болу, даму, өту себептерін анықтайды, ауыл шаруашылығы жануарларының, балықтардың, аралардың ауруларын емдеу, алдын алу әдістері мен тәсілдерін анықтайды, диагноз қою үшін патологоанатомиялық сою және патологоанатомиялық зерттеу техникасын меңгерген, қауіпті ауруларды ерте анықтауға, болдырмауға және жедел емдеуге бағытталған инвазиялық, паразиттік, инфекциялық аурулардың пайда болуы мен таралуына, қоршаған ортаның биологиялық зақымдануына мониторинг жүргізеді.
-
Код ON7
Органолептикалық, микроскопиялық, физикалық-химиялық әдістерін меңгерген, азық-түліктің сапасын, оларды тағамдық мақсатқа пайдалану қауіпсіздігін анықтайды, мал және өсімдік өнімдері мен жартылай фабрикаттарға ветеринарлық-санитарлық сараптама жүргізеді, ветеринарлық-санитарлық және гигиеналық талаптарға сәйкес, сауда объектісі жағдайында азық-түліктерге ветеринарлық санитарлық сараптама жүргізеді, іс жүзінде мемлекеттік заңдар, ветеринарлық-санитарлық сараптаманы қамтамасыз ететін нормативтік құжаттар қолданады, азық-түліктің сынамаларын зерттеу үшін алады., сапалылықты, бұрмаланушылықты анықтау мақсатында қазіргі заманғы әдістерді пайдалана отырып, ветсанэкспертиза нәтижелері бойынша санитарлық бағалауды негіздейді және зерттеу нәтижелері бойынша қорытындылар береді, радиациялық зақымданулар кезінде жануарлардың профилактикасын, диагностикасын және емдеуді жүзеге асырады, сыртқы ортаның радионуклидтік ластануы, өсімдік шаруашылығы мен мал шаруашылығының Радионуклидтермен ластанған өнімдерін ұтымды пайдалану жағдайларында мал шаруашылығын жүргізу кезінде ұйымдастырушылық және арнайы іс-шараларды жүргізеді, тағамдық қалдықтарды кәдеге жарату ережелеріне, нормаларына, тәсілдеріне
-
Код ON8
Мал дәрігерлік қызметті ұйымдастыру, мал шаруашылығына ветеринарлық қызмет көрсету, мал дәрігерлік мамандардың жұмысын ұйымдастыру әдістері мен формалары, экономика, мал дәрігерлік іс менеджменті, мал шаруашылығындағы мемлекеттік мал дәрігерлік қадағалауды ұйымдастыру, қайта өңдеу өнеркәсібі кәсіпорындарында, көлікте, мемлекеттік шекараларда кәсіби білімді, іскерлікті және дағдыларды меңгерген, ветеринария саласындағы нормативтік-құқықтық құжаттаманы, стандарттар мен сертификаттарды қолданады, отандық және халықаралық заңнамаларды білу, азық-түлік шикізаты мен дайын өнімнің сапасын бақылауды және сертификаттық сынауды жүзеге асырады, эксперимент қою және ғылыми зерттеулер жүргізу әдістерін меңгерген, ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру мәселелерінде құзыретті.