Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

8D05101 Биотехнология в АТУ

  • Ғылыми зерттеу әдістері
    Несиелер: 3

    Ғылыми зерттеу әдістері және олардың жіктелуі. Ғылыми таным әдістері. Зерттеудің теориялық және эмпирикалық деңгейлері. Юнеско классификациясы бойынша ғылыми жұмыстың формалары. Іргелі және қолданбалы зерттеулер. Іздеу зерттеулері, ғылыми-зерттеу әзірлемелері, тәжірибелік-конструкторлық енгізу. Тағам технологиясы саласындағы ғылыми мектептер, олардың теориялық және практикалық жетістіктері. Ғылыми және ғылыми-білім беру міндеттерін шешу бойынша ұжымдық қызмет.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Академиялық жазу
    Несиелер: 2

    Академиялық хаттың негізгі жанрлары (аннотация, реферат, пікір, аналитикалық шолу, ғылыми мақала, ғылыми хабарлама). Материалды баяндаудың әдістемелік тәсілдері. Халықаралық ынтымақтастық шеңберіндегі іскерлік хат алмасу негіздері. Ғылыми мәтіндерді жазудың негізгі принциптері. Типтік ғылыми мәтіндерді құрылымдық-мағыналық талдау. Ғылыми мәліметтер базасы, электронды каталогтар. Академиялық қауымдастықтың құрылымы: ғылыми орталықтар, баспалар, журналдар. Қазіргі академиялық кеңістіктегі бағдар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Инжнерлі энзимология
    Несиелер: 5

    Ферменттердің жіктелуі және номенклатурасы, жалпы сипаттамасы. Ферментативті процестердің әсер ету механизмі және кинетикасы. Иммобилизацияланған ферменттер. Ферментті препараттарды алу көздері өсімдік және жануар тектес шикізаттан ферментті препараттарды бөлу технологиясы Тағам өндірісінде ферментті препараттарды қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Фармакогенетика
    Несиелер: 5

    Өсімдік және жануар текті дәрілік заттар туралы түсінік. Оларды алу, тазалау, кептіру, сақтау әдістері. Дәрілік заттарды зерттеу әдістері. Тазалау әдістері. Кептіру әдістері, сақтау әдістері. Тамақ және фармацевтика өнеркәсібінде гендік-инженерлік әдістерді қолдану. Генетикалық инженерия және Өнеркәсіптік микробиология. Генетикалық инженерия әдістерін пайдалана отырып, жаңа препараттар, вакциналар, антибиотиктер мен ферменттер жасау. Қатерлі ісікке, жұқпалы ауруларға және т.б. қарсы жаңа дәрілік заттарды өндіру. Дәрілерге жеке сезімталдықтың генетикалық негіздері. Дәрілік заттардың биотрансформациясы мен тасымалдауыштарын фармакогенетикалық зерттеу. Гендердің "фармакодинамикалық" полиморфизмдерінің клиникалық маңызы. Жеке фармакогенетика. Рекомбинантты ДНҚ технологиясын пайдалану негізінде алынған азық-түлік өнімдері мен дәрілік препараттардың сапасы мен қауіпсіздігін бақылау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Геномдық және протеомдық технологиялар
    Несиелер: 5

    Геномика мен протеомика принциптері мен озық технологиялар қарастырылады. Қысқаша тарихи мәліметтер және басқа ғылымдармен өзара байланыс. Гендердің құрылымы мен функциялары, ген экспрессиясын талдау, гендерді карталау, геномды секвенирлеу, адам геномының жобасы.Протеом, протеомика және практикалық медицина. Геномдық және протеомдық талдаудың қазіргі заманғы әдістері: SNP, ПТР, реал-тайм ПТР, ДНК-чиптер, белоктардың екі өлшемді электрофорезі, белоктардың масс-спектрометриясы (MALDI-TOF).

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерінің қауіпсіздік менеджменті жүйесі
    Несиелер: 5

    Тамақ өнімдерінің қауіпсіздік көрсеткіштері. Тауарлық ақпарат құралдары. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау әдістері мен құралдары. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне бағалау жүргізуге арналған техникалық құжаттама. Сапа зертханасына қойылатын талаптар. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджментінің қазіргі заманғы жүйелері, олардың құрылымы мен мазмұны, артықшылықтары мен кемшіліктері. ISO/TS талаптары "тамақ өнімдерінің қауіпсіздік менеджменті жүйесі". ISO/TS стандарты "тамақ өнімдерінің қауіпсіздік менеджменті жүйесі. Аудит пен қауіпсіздік менеджменті жүйелерін сертификаттауды жүзеге асыратын органдарға қойылатын талаптар". Жүйені жобалау және әзірлеу бойынша жалпы қағидаттар мен басшылық (халықаралық стандарт жобасы). Сапа менеджменті жүйесіне қойылатын негізгі талаптар. Сапа менеджменті жүйесінің принциптері. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасы менеджменті саласындағы Халықаралық стандарттау. ISO талаптары мен халықаралық ISO стандартының үйлесімділігі. Тамақ өнімдерінің сапа (ISO 9001) және қауіпсіздік (ISO 22000) стандарттарының талаптарын қамтитын біріктірілген менеджмент жүйесін құру.Азық-түлік қауіпсіздігінің міндетті алдын-ала іс-шаралар бағдарламасы (КДМ) (GoodManufacturingPractice GMP). Тамақ қауіпсіздігінің міндетті алдын ала шараларының (ппопм) өндірістік бағдарламалары. Мәселелерді басқару үшін қажетті міндетті іс-шаралар бағдарламаларын құру, енгізу және қолдау талаптары: сыни бақылау нүктелері мен қауіпті факторларды анықтау. НАССР жүйесі. Тәуекелдерді талдау және сыни бақылау нүктелерін анықтау. Сыни бақылау нүктелерін бақылау мониторингі жүйесін құру. Өнімнің өмірлік циклінің кезеңдері. Технологиялық операцияларды блоксхемамен салыстыру, ақпаратты тексеру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Биотехнологиялық өнімдерді алу және өндіру
    Несиелер: 5

    Биотехнологияның қазіргі жағдайы және даму болашағы. Биотехнология әдістері. Микроорганизмдерді, жануарлар мен өсімдік жасушаларын өсірудің, жасушадан тыс және жасушаішілік биосинтез және биотрансформацияның өнімдерін алудың типтік тәсілдері мен ерекшеліктері. Зертханалық және өндірістік жағдайларда өсу, биосинтез және биотрансформация процестерін реттеу тәсілдері. Биотехнологиядағы иммобилизацияланған жүйелер. Продуценттерді құрастыру әдістері: селекция, рекомбинантты ДНҚ әдісі, гибридомдық технология. Микробтық синтез өнімдерін бөлу, тазалау және тестілеудің типтік сұлбалары. Өңдеу, асептикалық жағдайларды қолдау, жылу және масса алмасуды қамтамасыз ету, процестің сенімділігі, қоршаған ортаны қорғау, бақылау және қауіпсіз пайдалану жағдайларын технологиялық тәсілдер мен аппаратуралық безендіру. Биомасса, аминқышқылдар, ферменттер, антибиотиктер, бактериялық препараттарды алу процестерінің типтік сұлбалары. Органикалық қалдықтарды қайта өңдеу, Ағынды суларды және газ шығарындыларын тазарту әдістері. Қолданылатын шикізаттың ерекшеліктері. Биотехнологияны қолдану арқылы алынатын өнімдердің негізгі техникалық сипаттамалары мен тұтынушылық қасиеттері. Азық-түлік, медициналық, ауыл шаруашылығы, өнеркәсіптік, Экологиялық биотехнология.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерін өңдеудің биохимиялық негіздері
    Несиелер: 5

    Тамақ өнімдерін қайта өңдеудің биохимиялық негіздері тамақ өнеркәсібінің қазіргі заманғы технологиясының теориялық негізі болып табылады: нан пісіру, шарап жасау, сыра қайнату, ірімшік жасау, май, май өндіру, ет, сүт, балық, жеміс және көкөніс өңдеу. Тамақ өнімдері биохимиясының негіздерін білу жалпы теориялық білімді нақты міндеттерге қолдануға және оларды практикада қолдануға мүмкіндік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Биотехнологиялық процестердің теориялық негіздері
    Несиелер: 5

    Биотехнологияның қазіргі жағдайы және даму болашағы. Биотехнология әдістері. Микроорганизмдерді, жануарлар мен өсімдік жасушаларын өсірудің, жасушадан тыс және жасушаішілік биосинтез және биотрансформацияның өнімдерін алудың типтік тәсілдері мен ерекшеліктері. Зертханалық және өндірістік жағдайларда өсу, биосинтез және биотрансформация процестерін реттеу тәсілдері. Өңдеу, асептикалық жағдайларды қолдау, жылу және масса алмасуды қамтамасыз ету, процестің сенімділігі, қоршаған ортаны қорғау, бақылау және қауіпсіз пайдалану жағдайларын технологиялық тәсілдер мен аппаратуралық безендіру. Биомасса, аминқышқылдар, ферменттер, антибиотиктер, бактериялық препараттарды алу процестерінің типтік сұлбалары. Қолданылатын шикізаттың ерекшеліктері. Биотехнологияны қолдану арқылы алынатын өнімдердің негізгі техникалық сипаттамалары мен тұтынушылық қасиеттері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Код ON4

    Кешенді ғылыми зерттеулер жүргізу үшін терең мамандандырылған кәсіби теориялық білімді қолданады

  • Код ON5

    Биотехнологиялық өнімдерді зерттеудің заманауи әдістерін біледі және қоғамның әлеуметтік немесе мәдени даму міндеттерін шешу үшін шикізаттың қасиеттері мен сапасын зерттеу әдістерін қолданады.

  • Код ON1

    Аналитикалық мәтіндік қызмет, ақпаратты сыни бағалау және сандық технологияларды пайдалану арқылы ғылыми және кәсіби коммуникация технологияларын қолданады.

  • Код ON3

    Жаһандану және интернационализация жағдайында отандық ғылымның дамуының қазіргі бағыттары мен заңдылықтары туралы пікір шығарады

  • Код ON6

    Ғылымда, техника мен технологияда, кәсіби салада жаңа құбылыстардың биотехнологиялық салдарын бағалайды

  • Код ON2

    Қоршаған орта, өмір, мәдениет құндылықтары туралы ғылыми білім жүйесін көрсетеді. Қоғамның әлеуметтік немесе мәдени даму міндеттерін шешу үшін зерттеудің жаңа әдістерін меңгереді.

  • Код ON7

    Ғылыми және практикалық міндеттерді шешу үшін зерттеу деректерін түсіндіреді. Биотехнология саласындағы қазіргі заманғы теориялар мен талдау әдістері негізінде академиялық тұтастықпен сипатталатын ғылыми зерттеуді әзірлейді, жоспарлайды және жүргізеді.

  • Код ON8

    Өнім өндірісінің қауіпсіздігі мен тиімділігін арттыру үшін негізделген инновациялық шешімдерді ұсынады

Top