7M10121 Медициналық-профилактикалық іс в Қарағанды медицина университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Халықтың денсаулығын сақтау және санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығын қамтамасыз ету саласында кәсіби қызметті жүзеге асыруға дайын жоғары білікті мамандарды даярлау.
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
ЖОО атауы Қарағанды медицина университеті
-
Оқу мерзімі 1 год
-
Кредиттер көлемі 60
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M145 Медициналық-профилактикалық іс
-
Білім беру саласы 7M10 Денсаулық сақтау
-
Дайындық бағыты 7M101 Денсаулық сақтау
-
Эксперименттік-зерттеу жұмысы
Несиелер: 13Эксперименттік-зерттеу жұмысы тағылымдамадан өтуді және магистрлік жобаны орындауды қоса алғанда, магистранттың жұмысы
-
Өндірістік тәжірибе
Несиелер: 5Санитарлық-эпидемиологиялық бақылау комитетінің аумақтық органдары базасында тамақтану гигиенасы, еңбек гигиенасы, коммуналдық гигиена, балалар мен жасөспірімдердің гигиенасы және эпидемиология бойынша өндірістік практика.
-
Шет тілі (кәсіби)
Несиелер: 2Бұл курстың бағдарламасы академиялық ортада жұмыс істеуге, шетелдік мамандармен байланыс орнатуға, ғылыми еңбектер жазуға және рецензияланған журналдарда жариялауға қажетті шет тілінің білімі мен дағдыларын жақсартуға арналған.
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Менеджмент
Несиелер: 2Менеджментке кіріспе: негізгі ұғымдар. Басқару процесінің функциялары, принциптері мен элементтері. Менеджмент эволюциясы: менеджменттің пайда болу шарттары мен алғышарттары, менеджмент мектептері. Менеджменттегі интеграциялық процестер. Басқару жүйелері: функциялары мен ұйымдық құрылымдары. Менеджменттегі жоспарлау, SWOT талдау және болжау. Басқару процесстері. Менеджмент механизмі.
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Басқару психологиясы
Несиелер: 2Кәсіби қарым-қатынас психологиясының негізгі категориялары (түсініктері). Кәсіби қызметтегі коммуникативті процестің ерекшеліктерін, психологиялық факторлардың рөлін және тиімді қарым-қатынас процесінің детерминанттарын зерттеу.
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Санитарлық токсикология
Несиелер: 2Қоршаған ортада, соның ішінде тағамда кездесетін химиялық заттардың адам организміне зиянды әсерін алдын алу шараларын құрастыратын пән
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Санитарлық бактериология
Несиелер: 2Қоршаған орта объектілеріндегі патогенді, шартты-патогенді және санитарлық-көрсеткіштік микроорганизмдердің бастысы ауа, су, тағамдарында тіршілік қабілеттілігін зерттейтін және құрамы мен айналымын шектеу үшін алдын алу іс-шараларын әзірлейтін пән.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Еңбек медицинасы
Несиелер: 2Еңбек медицинасы – жоғары еңбекке қабілеттілікті сақтауға, жұмысшылардың денсаулығын сақтауға және кәсіптік аурулардың алдын алуға ықпал ететін еңбек процесін оңтайландыру жөніндегі физиологиялық, санитариялық-гигиеналық, санитариялық-техникалық және емдеу-профилактикалық іс-шараларды әзірлеу және негіздеу мақсатында еңбек қызметінің әсерінен адам организмінің денсаулығы мен функционалдық жай-күйінің өзгеруін зерделейтін профилактикалық медицина бөлімі.
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Коммуналдық гигиена
Несиелер: 4Коммуналдық гигиена-елді мекендер (қоныстар) жағдайында тіршілік ету ортасы факторларының адам денсаулығына әсерін зерттейтін және осы негізде тұрғындардың денсаулығын сақтауды және қолайлы өмір сүру жағдайларын қамтамасыз ететін гигиеналық нормативтер мен санитарлық ережелерді әзірлейтін гигиена бөлімі. Бөлімдер: Елді мекендер ауасының гигиенасы. Су және сумен жабдықтау гигиенасы. Топырақ гигиенасы және елді мекендерді санитарлық тазалау. Су объектілерін санитарлық қорғау. Тұрғын және қоғамдық ғимараттардың гигиенасы.
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Тамақтану гигиенасы
Несиелер: 4Санитарлық-эпидемиологиялық қызметті ұйымдастыру. Тамақ өнімдерін санитарлық қорғау негіздері, тамақ өнімдеріне гигиеналық сараптама жүргізу тәртібі мен ережелері; тамақ гигиенасы саласындағы қызметті регламенттейтін заңнамалық, ғылыми-техникалық құжаттаманы қолдану; Тамақ өнімдері сапасының көрсеткіштерін бағалау; оны өткізу жолдары мен тәсілдері. Тамақ объектілеріне қойылатын санитариялық-гигиеналық талаптар; Тамақ объектілерінің санитариялық жай-күйін санитариялық-бактериологиялық бақылау.
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Радиациялық гигиена
Несиелер: 2Иондаушы сәулелену көздерінің адам денсаулығына және жалпы қоғамға, қоршаған орта объектілеріне әсерін зерттейтін гигиеналық ғылым саласы. Өзара байланыстың этиологиялық сәттерін анықтау мақсатында қоршаған ортаны, қызметкерлер мен жалпы халықтың денсаулығын қорғауға бағытталған радиациялық қауіпсіздік шараларын әзірлейді.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 1
Семестр 2
-
Эпидемиология
Несиелер: 4Эпидемиялық процесстің заңдылықтарын зерттейтін пән. Өз кезегінде, эпидемиялық процесс жұқпалы аурулардың немесе адамзат қауымдастығындағы жағдайлардың пайда болу және таралу процесі ретінде тұжырымдалады. Жұқпалы аурулардың пайда болуы мен таралуының заңдылықтары осы аурулардың алдын алу шараларын құрастыруға, олармен күресу әдістеріне, осы әдістердің тиімділігін және рентабильдігін анықтау үшін ғылыми негіз болып табылады.
Оқу жылы - 1
Семестр 2
-
Балалар мен жасөспірімдер гигиенасы
Несиелер: 4Балалар мен жасөспірімдер гигиенасы - бұл бала организмі мен сыртқы ортаның өзара әрекеттесуі, балалар мен жасөспірімдердің өсуіне, дамуына және денсаулығын сақтауға қолайлы және олардың жұмысы мен демалысын дұрыс ұйымдастыруға ықпал ететін жағдайлар жасау туралы ғылым. Пән денсаулықты сақтау тәсілдерін, оқушылардың денсаулығын сақтауға бағытталған оқу-тәрбие процесін ұйымдастырудың гигиеналық принциптерін зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр 2
-
Код ON1
Іскерлік және кәсіби қарым-қатынас үшін шет тілін қолдану.
-
Код ON2
Халықтың, қоғамдастықтың мүшелерімен, ұйымдармен, билік органдарымен, бұқаралық ақпарат құралдарымен бірлескен жауапкершілікті және денсаулық сақтау үшін адамдардың таңдауын алға тарта отырып, салааралық тиімді өзара әрекеттесуді құру.
-
Код ON3
Ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізудің жалпы ғылыми әдіснамасын, логикасын және технологиясын, оның нәтижелерін ғылыми өнімнің әртүрліны сандарындар есімдеу дағдыларын меңгеру.
-
Код ON4
Қоғамдық денсаулық сақтау проблемаларын статистикалықталдау мен бағалауды жүргізу, денсаулық параметрлерін және денсаулық сақтау жүйелерінің жекелеген элементтерін модельдеу, болжау және орындау.
-
Код ON5
Кәсіби қызметінде қоршаған орта мен өнімдердің сапасына қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар туралы білімді қолдану.
-
Код ON6
Қоршаған орта объектілеріндегі патогенді, шартты-патогенді және санитарлық-көрсеткіштік микроорганизмдердің өміршеңдігі туралы білімді олардың қоршаған ортадағы, ауыз су мен тамақтағы құрамы мен айналымын шектеу мақсатында алдын алу шараларын әзірлеу үшін қолдану.
-
Код ON7
Азаматтардың денсаулығын қорғау туралы ҚР заңнамалық құжаттарын, ҚР санитарлық, табиғаттық орғаузаңнамасын, мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қызмет мамандары қызметінің құқықтық негіздерін және жұмыс орындары мен елдімекендердің объектілеріндегі инфекциялық және инфекциялық емес ауруларды бақылау және қадағалау бөлімінің құжаттамасын пайдалану.
-
Код ON8
Тұрғындардың санитарлық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы бақылау-қадағалау функцияларын жүзегеа сыру.
-
Код ON9
Тұрғындардың денсаулығына қоршаған орта факторларының, өндірістікфакторлардың, тамақөнімдерінің әсерін анықтау және талдау.
-
Код ON10
Зертханалық-аспаптық зерттеулердің нәтижелерін ескере отырып, адамның тіршілік ету ортасы объектілерінің жай-күйін зерттеу және бағалау, осы ортаның әртүрлі факторларының әсеріне байланысты халықтың денсаулық жағдайы туралы деректерді жинау және талдау.
-
Код ON11
Тұрғындардың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығын қамтамасыз ету үшін көзделген есепке алу-есеп беру құжаттамасын жүргізу.