Жаңа білім беру бағдарламасы

6B07214 Тамақ және өңдеу өндірістерінің технологиясы және инженерингі в М.Х.Дулати атындағы Тараз өңірлік университеті

  • Білім ортасы мен білім алушының үндесуі (Құқық негіздері, Коррупцияға қарсы мәдениет, Ұлтаралық келісім, 1 курс семинары).
    Несиелер: 5

    Мемлекет, құқық және мемлекеттік-құқықтық құбылыстар туралы негізгі ұғымдар. Құқық салалары. "Сыбайлас жемқорлық" ұғымының теориялық-әдіснамалық негіздері. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыру. Мәдениетаралық коммуникацияның негізгі аксиомалары. Ұлтаралық коммуникацияның құрылымы мен детерминанттары. Ұлтаралық қарым-қатынас саласындағы заманауи инновациялық процестер. Кредиттік оқыту технологиясының негіздері

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Өңдеу өндірістерінің технологиясына кіріспе
    Несиелер: 3

    Астық өнімдері элементтерінің жалпы мәліметтер; астықты сақтауды және қайта өңдеуді ұйымдастыру негіздері; сақтау жағдайында өтетін процестер; сақтауға әсер ететін астықтың жай-күйі; астықтың сапалық сипаттамаларына әсер ететін факторлар; астықтың және астық өнімдерінің физикалық қасиеттері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Математика
    Несиелер: 5

    Матрицалар және оларға қолданылатын амалдар. Айқындалған және айқындалмаған матрицасы бар сызықтық теңдеу жүйелері және оларды шешу әдістері. 2 өлшемді және 3 өлшемді кеңістіктегі векторлар. Векторларға сызықтық және сызықтық емес амалдар. 2 өлшемді және 3 өлшемді кеңістіктегі геометриялық нысандар және олардың өзара орналасуы. Біраргументті функциялардың әртүрлі формалары және олардың шектерін, туындыларын табу. Айқын функцияны біріктіру әдістері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Физика
    Несиелер: 5

    Материалдық нүктенің ілгерілемелі және айналмалы қозғалысының механикасы, кинематикасы және динамикасы, сұйықтық механикасы, арнайы салыстырмалылық теориясының элементтері, молекулалық физика, молекулалық физика және термодинамика негіздері. Электростатика. Электр және магнетизм. Электр өрісіндегі өткізгіштер. Тұрақты және ауыспалы электр тогы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шикізат және тамақ өнімдері
    Несиелер: 3

    Студенттердің тағамдық шикізаттың түрлері мен қасиеттері, оның сапалық көрсеткіштерін, тамақ және өңдеу өнеркәсібінде тамақ өндірісі үшін шикізатты сақтау мен өңдеу ерекшеліктерін меңгеруі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тамақ микробиологиясы
    Несиелер: 5

    Микроорганизмдердің морфологиясы, систематикасы, физиологиясы және биохимиясы, өсімдік тектес тағам өнімдерін өндірудегі микрофлораның рөлі. Азық-түлік және қайта өңдеу өндірісінің технологиялық процестеріндегі микроорганизмдердің рөлі. Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібіндегі микробиологиялық бақылау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Химия 1
    Несиелер: 5

    Зат құрылымының кванттық-механикалық теориясының негіздері, негізгі кластары, номенклатурасы, қасиеттері, бейорганикалық қосылыстарды қолдану. Ерітінділер теориясы, химиялық реакциялардың кинетикасы мен термодинамикасы, тотығу-тотықсыздану процестері. Сапалық және сандық талдаудың негізгі әдістері, Талдаудың аспаптық әдістері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Астықтану өcімдік шаруашылығы негіздерімен
    Несиелер: 5

    Егін шаруашылығы туралы мәліметтер, астық пен тұқымның морфологиясы, анатомиялық құрылымы, химиялық құрамы. Талдау үшін астық үлгілерін дайындау, астық пен тұқым сапасын, сапалық көрсеткіштерін анықтаудың стандартты физикалық және химиялық әдістері. Дәнді, дәнді-бұршақты және тұқымдық дақылдардың түрлері, олардың құрылымы, физиологиялық ерекшеліктері. Қолданыстағы стандарттардың талаптарымен астықты технологиялық бағалау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биохимия
    Несиелер: 4

    Тірі организмдердегі химиялық процестерді түсіндіруге мүмкіндік беретін биохимияның негізгі заңдары; тірі жасушаның молекулалық ұйымдастырылуы, метаболикалық процестер, биологиялық маңызды молекулалардың құрылымдық ұйымдастырылуы, биохимиялық зерттеу әдістері; ағзадағы және қоршаған ортадағы химиялық заттардың қасиеттері мен құрамы; ақуыздардың, липидтердің және көмірсулардың, майлардың метаболизмі мен биосинтезі

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Компьютерлік графика
    Несиелер: 4

    AutoCAD компьютерлік бағдарламасы ортасында конструкторлық құжаттаманың графикалық бөлігін дайындаудың негізгі әдістері; сызбаларды кеңістіктік елестетуді жетілдіру және дамыту; 2D сызу және 3D модельдеудің негізгі қағидаттарын меңгеру; машина бөлшектері мен буындарының жұмыс сызбаларын дайындау және ресімдеу дағдыларын игеру және олардың 3D модельдерін жасау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Химия 2
    Несиелер: 4

    Органикалық қосылыстар құрылымының Бутлеров теориясын зерттеу, органикалық қосылыстардың изомериясы, органикалық қосылыстардың негізгі кластары: алкандар, алкендер, алкиндер, спирттер, альдегидтер, кетондар, қышқылдар, хош иісті қосылыстар, гетероциклді қосылыстар. Органикалық химияның тамақ өнеркәсібіндегі рөлі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Электротехника және электроника
    Несиелер: 4

    Электротехниканың негізгі заңдары. Тұрақты электр тогы. Бір фазалы және үш фазалы айнымалы ток туралы ұғымдар. Электрлік өлшеулер мен аспаптар. Трансформаторлар. Электр машиналарының түрлері, жұмыс принципі және құрылысы. Айнымалы токтың синхронды электр машиналары, тұрақты ток машиналары. Электр энергиясын өндіру және бөлу. Электроника негіздері және Ээектрондық аспаптар. өнеркәсіптік электроника элементтері: жартылай өткізгіш аспаптар, түзеткіштер, күшейткіштер, логикалық элементтер

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Рухани сабақтастық (Әл-Фарабиден хакім Абайға дейінгі)'
    Несиелер: 3

    Қазақ халқының руханиятының қалыптасуының алғышарттары мен бастаулары. Түркі және ислам өркениеттерінің өзара байланысы мен сабақтастығы. Әл-Фараби мен Абайдың шығармашылық мұрасының негізгі аспектілері, олардың тарихи маңызы мен рухани құндылығы. Орта ғасырдағы түркі-мұсылман ойшылдары және олардың ілімдеріндегі рухани құндылықтар. М. Х. Дулати тарихы, философиясындағы рухани-адамгершілік бағдарлар. Қазақ хандығы дәуіріндегі әлеуметтік және рухани-адамгершілік құндылықтар. Қазақ халқының руханиятының даму кезеңі ретіндегі қазақ ағартушылығы

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Дулатитану
    Несиелер: 3

    Тарихшы, дипломат, қоғам қайраткері Мұхаммед Хайдар Дулатидің өмірбаяны мен шығармашылық мұрасы, оның өкіметтік және қоғамдық қызметінің прогрессивті, гуманистік сипаты. "Тарих –и –Рашиди" еңбегінің тәрбиелік рөлі; ұлы ғалымның шығармашылық мұрасы мен рухани құндылығының негізгі аспектілерін талдау; М.х. Дулатидің "Тарих - и – Рашиди" еңбегінің Қазақ хандығының құрылу тарихындағы тарихи маңызы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Қазақстанның сакралды географиясы
    Несиелер: 3

    Қазақстанның киелі жерлерінің мәдени-географиялық белдеуі және қазақстандық мәдениетті танымал ету, оның рөлін анықтау; негізгі ұғымдар; Қазақстанның сарайлық орындарының орналасуы; Қазақстанның аномалды және жұмбақ орындары; археологиялық және сәулет ескерткіштері; діни және ғибадат объектілер; тарихи тұлғалармен байланысты киелі орындар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ұлт дәстүрлері
    Несиелер: 3

    Ұлттық дәстүрлердің тәрбиелік құндылығы мен маңызы. Ұлттық дәстүрлерді зерттеу орны. Ұлттық дәстүрлердің қоғамдағы рөлі және олардың қоғамдық қатынастарды реттеуге әсері. Дәстүр түрлері. Ұлттық дүниетанымдағы дәстүрдің орны. Ұлт, этникалық топ, адам туралы түсінік пен дәстүрлердің өзара байланысы. Ұлттық әдебиеттегі салт-дәстүрлердің көрінісі. Ұлттық дәстүрлердегі Түрік өркениетінің интеграциялық әлеуеті. Заң шеңберіндегі ұлттық дәстүрлер және Заң Үстемдігі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тамақ өндірісінің процестері және аппараттары
    Несиелер: 4

    Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің негізгі процестерінің кинетикалық заңдылықтары, жылуалмасу, массаалмасу, механикалық және гидромеханикалық процестердің теориялық негіздері, тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің негізгі процестерін аппаратуралық қамтамасыз ету және олардың техникалық сипаттамалары, процестер мен аппараттарды есептеу әдістемесі туралы білімді және түсінікті қалыптастыру

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Кондитерлік өнімдер өндірісі
    Несиелер: 5

    Ұнды және қантты кондитер өнімдері технологиясы, технологиялық процестер, өндірістік рецептуралар мен ережелерге сәйкес жартылай өнімдерді дайындау әдістері бойынша білімді қалыптастыру. Технологиялық режимдер мен параметрлерді білу, сонымен қатар кондитер өнімдері өндірісінің аппаратуралы-технологиялық нобайларын құрастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Астық дақылдары негізінде дайындалатын ұлттық тамақ өнімдері технологиясы
    Несиелер: 3

    Астық дақылдары негізінде дайындалатын қазақ ұлттық тамақ өнімдерін өндіруде шикізат, жартылай дүмбіл және дайын өнім жайлы түсініктерді игеру. Астық дақылдары негізінде дайындалатын қазақ ұлттық тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін ұйымдастыруды және жүргізуді білу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Теориялық және қолданбалы механика
    Несиелер: 5

    Механиканың негізгі түсініктері мен аксиомалары, материалдық нүкте, механикалық жүйе. Статиканың негізгі заңдары. Сыртқы күштер мен ішкі күштер, қарапайым және күрделі деформациялардың түрлері, материалдардың механикалық сипаттамалары, технологиялық машиналар бөлшектерінің беріктігін, қаттылығы мен тұрақтылығын есептеу. Жетектер және олардың негізгі элементтерінің мақсаты, құрылымдық құрылымы: тісті, бұрамдық, белдік және тізбекті берілістер.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Қайта өңдеу өндірістерінің жалпы технологиясы
    Несиелер: 3

    Қабылдау, өңдеу, өңдеу және сақтаудың әртүрлі кезеңдерінде шикізат пен дайын өнімде болатын физикалық, физика-химиялық, биохимиялық және микробиологиялық процестер туралы түсінік қалыптастыру. Тамақ және қайта өңдеу өндірістері технологиясының негіздері, шикізат пен дайын өнімнің сапасы туралы білім. Сақтау шарттарымен және тамақ өнімдерінің тағамдық қауіпсіздігін қалыптастыру қажеттілігімен танысу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өлкетану
    Несиелер: 3

    Өз өлкесінің табиғаты, халқы, тарихы мен мәдениетін жан - жақты тану; оның экономикалық, табиғи және мәдени мүмкіндіктерін есепке алу; өлке тарихының этнографиялық, географиялық және демографиялық сипаттамаларын, қоғамдық өмірі мен даму перспективаларын есепке алу; туған өлке тұрғындарының шаруашылық-тұрмыстық жағдайын, өлкенің археологиялық ескерткіштерін, өлкетанудың мәні мен рөлін есепке алу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Бауыржантану
    Несиелер: 3

    Б. Момышұлының өмірі мен шығармашылық жолы. Б. Момышұлының шығармалары. Б.Момышұлының күнделіктері мен естеліктері, мақал – мәтелдері мен афоризмдері, публицистика мен әңгімелері, хаттары - қазақ сөз өнері тарихындағы бірегей жаңалықтар. Ұлы Б.Момышұлының "Әкеге көтерілу", «Во имя отца» шығармалары бала тәрбиесіндегі таптырмас құрал бола алады. Б. Момышұлы туралы шығармалар, онда құрылған батыр бейнесінің ерекшеліктері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерін сертификаттау және метрологиясы
    Несиелер: 4

    Метрология, стандарттау және сертификаттау саласындағы негізгі ұғымдар. Физикалық шамаларды өлшеу бірліктері, әдістер және өлшеу қателіктері. Техникалық реттеу. Стандарттардың жіктелуі және түрлері. Тамақ өнеркәсібі саласындағы Кеден одағының техникалық регламенттері. Қазақстан Республикасының мемлекеттік сертификаттау жүйесі. Тамақ өнімдерін сертификаттаудың ерекшеліктері. Сертификаттау схемалары. Сәйкестікті растау. Тағамның сәйкестігін растау әдістері мен құралдары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Қазақ ұлттық тамақ өнімдерін өндіру негіздері
    Несиелер: 4

    Қазақ халқының тамақтану дәстүрлері туралы білім мен түсініктерді қалыптастыру. Ұлттық өнімдерді өндіру үшін пайдаланылатын шикізат түрлері. Дәстүрлі ұлттық өнімдерді алудың ассортименті, рецептурасы, әдістері мен ерекшеліктері. Қазіргі жағдайда ұлттық тағамдардың тамақтанудағы рөлі. Замануи қазақ ұлттық тағам өнімдерін алу әдістері мен технологиясы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Астық кептіру технологиясы
    Несиелер: 3

    Астық, кептіру объектісі ретінде, оның технологиялық қасиеттерінің жиынтығы: құрылымының морфологиялық және анатомиялық ерекшеліктері. Астықты кептіру техникасы және оны іс жүзінде жүзеге асыру. Қазақстанның астық кептіру техникасының қазіргі кездегі өзекті жай-күйі және ұзақ мерзімді перспективаға бағдарланған даму перспективалары. Астықты кептірудің теориялық негіздері. Астықты кептіру технологиясы туралы ақпарат. Астықты кептіру техникасы, астықты кептіруге арналған жабдықты жіктеу, олардың құрылысы және технологияны тәжірибе жүзінде іске асыру кезеңдері. Астықты кептіруге арналған жабдықтың әртүрлі типтеріндегі астықты кептіру режимдері. Астықты кептіруге арналған жабдықты есептеу критерилері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Қолданбалы экономика
    Несиелер: 3

    Шаруашылық жүргізуші субъектілер экономикасының тұжырымдамалық негіздері, микро және макро деңгейде экономиканың жұмыс істеуінің негізгі санаттары мен заңдары, бизнес-құрылымдардың жұмыс істеуінің экономикалық тетігі, сұраныс пен ұсыныс, серпімділік, бәсекелестік және нарық түрлері, нарыққа мемлекеттің араласуы, өндірістің экономикалық негіздері және кәсіпорын ресурстары, өндіріс пен шығындар, экономикалық тиімділік

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Климаттың өзгеруі және "жасыл" экономика
    Несиелер: 3

    "Жасыл" экономика және тұрақты даму; парниктік газдар және олардың климатқа әсері; энергетика және жанғыш пайдалы қазбалар; жаңартылатын энергия түрлері, артықшылықтары мен кемшіліктері; орман және оның "жасыл" экономикаға әсері; топырақтың шөлейттенуі және тозуы; климаттың су ресурстарына өзгеруінің салдары; электрондық қалдықтар, олардың оң және теріс әсері; қалдықтар, қалдықтарды өңдеу және жою; автокөлік және қоршаған орта.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өнеркәсіп мекемелерінің қоршаған ортасын қорғау
    Несиелер: 3

    Өнеркәсіптік кәсіпорындардың техносфералық қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін адам қызметінің теріс әсерін төмендетуге бағытталған шаралар кешенін жүзеге асыру; өнеркәсіптік кәсіпорындар қызметінің нәтижесінде туындайтын қоршаған ортаның ластануының, табиғи ресурстардың жұтаңдануы мен сарқылуының салдарын бақылау, талдау, бағалау және жою бойынша жұмыстар жүргізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жобалау жұмыстарын автоматтандыру жүйесі немесе APM
    Несиелер: 4

    АЖЖ-ны математикалық, бағдарламалық, ақпараттық және техникалық қамтамасыз етудің негізгі ұғымдары; жобалау рәсімдерін автоматтандырылған орындау алгоритмдерін жасау; қолданбалы бағдарламалар пакеттерін құру қағидаттары мен құрылымы; АЖЖ ортасында бөлшектердің, бұйымдардың, жабдықтар мен конструкциялардың конструкторлық құжаттарының графикалық бөлігін автоматтандырылған дайындау алгоритмдері, олардың үш өлшемді модельдерін автоматтандырылған құру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ және өңдеу өндірітерінің тасмалдау машиналары
    Несиелер: 4

    Тасымалданатын жүктердің жіктелуі. Тарту элементтеріне қойылатын негізгі талаптар. Электр жетекті және тартқыш құрылғылардың негізгі көрсеткіштерін жіктеу, құрылымы, сипаттамалары және есептеу. Тамақ және қайта өңдеу машиналарының конструкциялары мен жұмыс принциптері және оларды есептеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Сала экономикасы
    Несиелер: 3

    Ұлттық экономика жүйесіндегі саланың орны мен рөлі, саланың негізгі және айналым капиталының ерекшелігі саланың негізгі буыны ретінде кәсіпорынның мәні мен түрлері; саланың экономикалық ресурстары және оларды пайдалану көрсеткіштері, өндіріс тиімділігі өсуінің негізгі бағыттары, саланың техникалық,экономикалық және әлеуметтік даму перспективалары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өсімдік тектес шикізатты сақтау негіздері
    Несиелер: 3

    Астықтың сипаттамасы және тұқымды сақтау объектілері. Дәнді массаларының сақтау тәсілдері мен режимдері . Астық және тұқым сақтау әдістері. Астықты сақтауға орналастыру және бақылау. Құрғақ күйінде сақтау режимі. Сақтау кезінде астық массасын тұрақтылығын арттыратын іс-шаралар. Кептіру және тазалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау
    Несиелер: 5

    Астықтың морфологиялық, анотомикалық сипаттамалары мен құрылымы, дәнді дақылдардың, астықтың ақуызға, майға және жанама өнімдерге бай химиялық құрамы; өсімдік шаруашылығы өнімдерін қабылдау, өңдеу және орналастырудың технологиялық процестері; техниканы, тазарту, кептіру, белсенді желдету технологиясын игеру; өсімдік шаруашылығы өнімдерінің микроорганизмдері мен зиянкестерінің әсерін залалсыздандыру; спиртті-арақ өндірісінде астықты тазартудың, кептірудің және сақтаудың негізгі тәсілдері меңгеріледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ұн өндірісі
    Несиелер: 5

    Пән ұн тарту өнеркәсібі үшін шикізат ретінде астық пен дәнді дақылдардың технологиялық қасиеттерін, отандық және әлемдік стандарттар деңгейінде өндірілетін өнімнің ассортименті мен сапасын, ұн тарту өндірісін анықтайтын үрдістердің теориялық негіздерін, астық пен энергия ресурстарын тиімді пайдалану әдістерін, ұнның арнайы сұрыптарын өндірудің прогрессивті, инновациялық технологиясын оқытудан тұрады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қазақстандық құқық
    Несиелер: 3

    Пән Қазақстан Республикасы құқығының жекелеген салаларының негізгі ережелері мен институттарын зерттеуге бағытталған. Бұл пән студенттерде конституциялық-құқықтық, азаматтық-құқықтық, әкімшілік-құқықтық, қылмыстық-құқықтық, сондай-ақ қандай да бір саладағы іс жүргізу құқықтық қатынастарға түскен объектілер мен субъектілер туралы жалпы білімді қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Технологиялық процестерді модельдеу және оңтайландыру'
    Несиелер: 5

    Математикалық модельдер мен техникалық объектілердің түрлері, cыртқы және ішкі параметрлер, объектілердің құрылымы мен құрылысы, жұмыс істеу сапасының сипаттамалары мен критерийлері; модельдеудің техникалық-экономикалық және ақпараттық міндеттері; математикалық модель; талдаудың аналитикалық және сандық әдістері; математикалық модельдерді талдауға арналған қолданбалы бағдарламалар пакеттері, ЭЕМ пайдалана отырып технологиялық процестерді оңтайландыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тіршілік әрекеттері қауіпсіздігінің негіздері'
    Несиелер: 3

    "Адам – тіршілік ету ортасы" жүйесіндегі қауіптерді сәйкестендіру (тану немесе анықтау). Адамның қызметіне қарамастан және/немесе антропогендік факторлардың тікелей әсерінен техносферада пайда болатын қауіпті және зиянды факторлар. Азаматтық қорғау жөніндегі ұйымдастыру іс-шараларының рөлі мен маңыздылығы. Тіршілік ету ортасында (техносфера) адамға жайлы өзара іс-қимылын қамтамасыз ету мақсатында әртүрлі төтенше жағдайлардан халықты қорғаудың негізгі қағидаттарын ұйымдастыру және жүргізу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Кәсіпкерлік құқық
    Несиелер: 3

    Берілген пәннің шеңберінде кәсіпкерлік құқық түсінігі, принциптері және пән жүйесі қарастырылады. Кәсіпкерлік құқық субъектілері санаттарының мазмұны және олардың формалары ашылады. Кәсіпкерлік құқықтық қатынастарға анықтама беріледі; мемлекеттік емес заңды тұлғалар мен мемлекеттік тұлғалардың кәсіпкерлік қызметінің сипаттамасы беріледі. Кәсіпкерліктегі банкроттық; кәсіпкерлік міндеттемелердің түрлері. Лицензиялау, салық салу, кәсіпкерлікті техникалық, антимонополиялық реттеу. Тұтынушылардың құқықтарын қорғау. Кәсіпкерліктегі заңды жауапкершілік.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Еңбекті қорғау
    Несиелер: 3

    Құқықтық-еңбек, санитарлық-гигиеналық, ұйымдастыру, емдеу-алдын алу, техникалық және әлеуметтік-экономикалық қызмет мәселелері бойынша өткізілетін іс-шаралардың негізгі кешені. Жұмысшылардың, тұтастай алғанда қызметкерлердің еңбек өнімділігін арттыру үшін психофизиологияны ескере отырып, еңбек режимдерін оңтайландыру. Еңбекті қорғау жөніндегі қауіпсіздік стандарттарының негізгі жүйелерінің барлық талаптарын қолдана отырып, жұмысшының еңбек қызметін дұрыс ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Элеваторлық өнеркәсіп технологиясы
    Несиелер: 4

    Астық жинаудан кейінгі өңдеудің маңыздылығы мен кешенді сипаттамасы. Астықты қабылдау және өңдеумен айналысатын кәсіпорындарды құрылымдық толықтыру. Өңдеу және сақтау нысаны ретінде келіп түсетін астық. Әр түрлі дақылдарға қатысты жинау процесі аяқталғаннан кейін астықты қабылдау және өңдеу технологиясы. Астықты қабылдау және бастапқы өңдеуге арналған жабдықтар жиынтығы. Астыққа арналған қойма жайлары мен механикаландырылған жұмыс мұнаралары. Элеваторлар, технологиялық ерекшеліктері, олардың құрылысы, жұмысы, пайдалану және қызмет көрсетуі. Астықты қайта өңдеу өнімдерін сақтауға арналған орын ретінде қызмет ететін қойма жайлар. Технологиялық желілердің жабдықтарын есептеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қайта өңдеу өндірістерінің технологиялық машиналары мен жабдықтары
    Несиелер: 5

    Тамақ өндірісінің технологиялық жабдықтарының негізгі типтерінің, құрылғылардың, негізгі үлгілік жабдықтың кинематикалық және функционалдық схемаларының мақсатын, әрекет ету принципін және жіктелуін, технологиялық жабдықты пайдалану ерекшеліктерін зерттеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Құрама жем технологиясы
    Несиелер: 3

    Құрама жем технологиясы" курсында құрама жем өнеркәсібінде қолданылатын шикізат туралы мәліметтер, құрама жемді зерттеу мен алудың негізгі принциптері, дайын өнімнің ассортименті мен сапасы баяндалады. "Құрама жем технологиясы" курсын оқып білу студенттерге, оларды кәсіпорында қалдықсыз өндіріс технологиясын ұйымдастыру кезінде практикада қолдануға мүмкіндік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақтанудың гигиеналық негіздері және қауіпсіздігі
    Несиелер: 3

    Тамақ өндірісі гигиенасының негіздерін зерделеу, Денсаулық сақтау туралы қазіргі заманғы кешенді ғылым ретінде санитария және тамақтану гигиенасы туралы ғылыми дүниетанымды қалыптастыру, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы білім негізінде гигиеналық дүниетанымды қалыптастыру; тамақтану туралы ғылымның жай-күйі мен даму перспективалары, тағамның негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамалары. Химиялық ксенобиотиктермен, микробиологиялық заттармен және тағамдық қоспалармен тамақ өнімдерін ластаудың негізгі көздерін білу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қантты өнімдер технологиясы
    Несиелер: 5

    Қант, крахмал және крахмал өнімдерін, қант өнімдерін өндіру кезінде ілеспе өнімдерді өндірудің технологиялық процестерін, қант өнімдерін өндіру үшін негізгі және қосымша шикізатты зерттеу. Қант өнімдерін өндірудің технологиялық параметрлері, режимдері, схемалары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өңдеу өндірістерінің арнайы технологияларында ""жасыл дағдыларды" дамыту
    Несиелер: 5

    Пән технология, технологиялық режимдер мен параметрлерді, тамақ өнімдерін өндіруге арналған жабдықтарды, жаңа инновациялық азық-түлік өнімдерін әзірлеу кезінде қазақстандық, ресейлік және еуропалық кәсіпорындардың табысты тәжірибелері мен жасыл дағдыларына қол жеткізуді қамтамасыз ететін оқытудың озық формалары мен әдістері негізінде білім беру ортасын құруға негізделеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ концентраттары өндірісі
    Несиелер: 4

    Шикізат, тағамдық концентраттардың ассортименті, жіктелуі, алу технологиясы, сапасы мен қауіпсіздігін бағалау, жарма концентраттарының тағамдық құндылығы, дайын өнімдерді буып-түю және таңбалау әдістері зерттеледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерін өндірудегі дәстүрлі емес шикізатты қолдану
    Несиелер: 4

    Өсімдік және жануар тектес: сүт сарысуы өнімдері, құрамында ақуызы бар өнімдерін, дәнді және бұршақ дақылдарының дәстүрлі емес шикізаттары, сыра қайнату және май өнеркәсібінің дәстүрлі емес шикізаттарының негізгі топтарын меңгеру және оларды тамақ өнімдеріне қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Нан өндірісі
    Несиелер: 5

    Нан және нан өнімдері технологиясы, технологиялық процестер, өндірістік рецептуралар мен ережелерге сәйкес наубайхана өндірісінің жартылай өнімдерін дайындау әдістері бойынша білімді қалыптастыру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • ҒЗЖ, коммерцияландыру негіздері және академиялық хат'
    Несиелер: 4

    Коммерцияландыру негіздері мен ерекшеліктері, академиялық мәтіндерді, ғылыми мақалаларды, даярлау бағыты бойынша есептерді құру мен олардың жұмыс істеуінің негізгі қағидаттары. Жоғары мектепте ғылыми зерттеулерді ұйымдастырудың негізгі ережелері; стартап құру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Қайта өңдеу өндірістерінің теориялық негіздері
    Несиелер: 5

    Астық массасы мен өнімдерінің физикалық, құрылымдық-механикалық, күштік, фракциялық, жылуфизикалық, электрлі физикалық, аэродинамикалық, ылғалдылық қасиеттерін білуіне;астық, ұн жарма, құрамажем, нан, макарон, кондитер, қант, крахмал-сірне және ашыту өндірістегі шикізаттардың технологиялық қасиеттерін білуіне;шикізат сапасына қойылатын ҚР МемСТ талаптары мен түрлерін білугеі;ұн, жарма, құрама жем, нан, макарон, кондитер өнімдері және сонымен қатар қант, крахмал-сірне, ашыту өндірістері процесстерінің теориялық негіздерін білуге;шикізат сапасын талдауды орындауды меңгеруге; өңдеу өңдірістегі технологиясындағы физикалық, коллоидтық, биохимиялық, микробиологиялық және реологиялық процестердің рөлін білуге;өңдеу өндірісіндегі негізгі технологиялық процесстердің тиімділігін бағалауды меңгеруге үйретеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Технологиялық кәсіпкерлік және стартаптар
    Несиелер: 4

    Команда құру: принциптері, команда мүшелерінің функциялары. Шаблондар негізінде бизнес-модельдеу. -CANVAS -бизнес-моделі. Бизнес-идеяны негіздеу және таңдау. Мақсатты сегменттерді бағалау. Негізгі құндылықтар: қабылдау арналары және олардың тиімділігін бағалау. Негізгі ресурстар, әрекеттер, серіктестер және жеткізушілер. Бизнес-модельге байланысты шығыстар мен кірістердің құрылымы. Бизнес - жобаларды таныстыру негіздері: elevator pitch. Технологияларды коммерцияландыру әлеуеті және идеядан нарыққа шығу жолдары мен кедергілері

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Skills Менеджмент
    Несиелер: 4

    Кәсіби құзыреттілікті дамытудағы Skills менеджментінің рөлі мен қажеттілігі; жеке тұлғаны дамытудың жалпы ережелері; кәсіби дағдыларды дамытудың негізгі әдістері; кәсіби шеберлік пен дағдыларды жіктеу; менеджер үшін дағдылар матрицасы; softskills және hard skills: негізгі айырмашылықтар; маманның негізгі икемді дағдылары: сыни ойлау, көшбасшылық және командалық жұмыс, тайм менеджмент, креативтілік; hardskills негізгі құраушылары; self–менеджмент әдісін қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы
    Несиелер: 5

    Кіріспе. Ұн өндірісінің технологиясы. Жарма технологиясы. Құрама жем технологиясы. Наубайхана өндірісінің технологисы. Кондитер өндірісініің технологиясы. Қант технологиясы. Крахмал технологиясы. Спирт және ликерарақ өнімдерінің технологиясы. Шарап жасау технологиясы. Сыра қайнату және ішімдіксіз сусындар өндірісінің технологиясы

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • АЖЖ негізінде кәсіпорындарды жобалау
    Несиелер: 5

    Кәсіпорынды жобалау әдістеріне үйрету; шикізатты есептеу әдістері, технологиялық жабдықты таңдау және аудандарды есептеу; технологиялық жобалаудың негізгі міндеттерін меңгеру, жобалау жұмыстарын дұрыс ұйымдастыру; техникалық -экономикалық негіздеме дайындау; технологиялық схеманың негізгі блоктары және олардың тағайындалуы; тамақ өнімдерін жобалау мен реконструкциялау жұмысының сапасын жақсартуда жобалау процесін әзірлеу мен жетілдіру үшін АЖЖ рөлі мен әдістерін дұрыс таңдау және зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Қайта өңдеу өндірістерін техника-химиялық бақылау
    Несиелер: 5

    Қайта өңдеу өндірісінің кәсіпорындарында, өндірістік-технологиялық зертханаларда технохимиялық бақылауды ұйымдастыру және жүргізу. Шикізат пен дайын өнімнің сапасын бақылау негіздері, технологиялық өндірістің барлық кезеңдерінде технологиялық операциялардың дұрыс орындалуын сақтау. Шикізат пен дайын өнімді сақтау шарттары мен режимдері; ӨТЗ қызметі туралы есептік құжаттаманы жүргізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Қайта өңдеу және тамақ өндірісі кәсіпорындарын жобалау
    Несиелер: 5

    Технологиялық жабдықтың жұмыс істеу принципі және құрылысы. Технологиялық жабдықтың өзара алмастыру принциптерін зерттеу. Азық-түлік және азық-түлік өнімдерін өндіру технологиясын білу негізінде азық-түлік кәсіпорындары мен қайта өңдеу кәсіпорындарында технологиялық желілерді жобалау үшін өндірістік қуаттарды және жабдықтарды жүктеуді есептеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Макарон өнімдері өндірісі
    Несиелер: 4

    Макарон өндірісінің шикізаттарын дайындаудың бірегей технологиялық жүйесі, оның қасиеттері, стандарттары, техникалық шарттары, типтік технологиялық процестері мен өндіріс режимдері; макарон өнімдерін өндірудің технологиялық процестері мен режимдері, тәсілдері; шикізаттар мен жартылай фабрикаттардың шығын нормаларын технологиялық есептеуді орындау; өндірістік қуаттар мен жабдықтарды тиеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерін микробиологиялық бақылау
    Несиелер: 5

    Технологиялық операцияларды микробиологиялық бақылаудың заманауи әдістерін, тамақ өнімдерін зерттеудің санитарлық-микробиологиялық әдістерін оқып білу. Салалар бойынша тамақ өнімдерін өндірудің әртүрлі процестерінде микроорганизмдерді қолдану теориясы мен практикасының мәселелері, тамақ өнімдерінің сақталуындағы микроорганизмдердің маңызы, өндірістің санитарлық–гигиеналық негіздері. Тамақ өнімдерін өндіру кезінде, тұтынушыға қарай қозғалу кезеңдерінде (сақтау, өткізу) дайын өнімнің қауіпсіздігін бақылау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON10

    Шикізатты қабылдауды, сақтауды және дайындауды, нан пісіру, кондитерлік, макарон өндірісінің, қант, крахмал және крахмал өнімдерінің технологиялық процестерін ұйымдастыру. Негізгі шикізаттың сапасы мен қасиеттерін бағалау, оны сақтау шарттары мен режимдеріне қойылатын талаптарды орындау. Негізгі технологиялық операциялардың режимін таңдау, дәстүрлі емес шикізатты пайдалана отырып Рецептураны әзірлеу, дайын өнімнің ассортиментін жоспарлау және сапасын сақтау.

  • Код ON4

    Кәсіпкерлік іс, экономика, жоғары мектепте ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру және ҒЗЖ-ны коммерцияландыру саласында теориялық білімді, практикалық дағдылар мен білігін меңгеру, басқару саласында, бизнесті ұйымдастыруда, экономикалық есептеулерді орындауда және стартап құруда soft-skills дамыту.

  • Код ON5

    Математикалық талдау және теориялық пен эксперименталды зерттеулерді моделдеу әдістерін қолдана отырып, кәсіби қызметінде жаратылыстану-ғылыми пәндердің негізгі заңдарын қолданады.

  • Код ON13

    Өңдеу және азық-түлік кәсіпорындарының технологиялық бөлігін жобалау. Қолданыстағы өндірістердің технологиясын жетілдіру, АЖЖ-ны пайдалану арқылы жабдықтарды, жеке операцияларды және өңдеуші және тамақ өнеркәсібі жүйелерін жетілдіру, енгізу.

  • Код ON7

    Шикізат сапасын анықтауға байланысты өндірістік блоктарды қолдау бойынша жұмысты жоспарлау, оны қабылдау, тиеу, өңдеу, кептіру, сақтау және дайындау және астық өңдеу кәсіпорындарында тасымалдау. Қабылдау маршрутын құру, теміржол, автомобиль жолдарына, су тасмалына, автоұнтасмалдағышына тиеу. Астықты тазалау, кептіру және сақтаудың заманауи технологиясын пайдалану бойынша білімдерін қолдану.

  • Код ON3

    Өнеркәсіптік нысанның қоршаған ортаға әсерін бағалау, техникалық және экологиялық сараптама мен тексеру жүргізу, қауіпсіздік ережелерін сақтай отырып тамақ және өңдеу өнеркәсіптерінде өндірісті ұйымдастыруды қамтамасыз етеді.

  • Код ON1

    Қазақстан халқының және оның ұлттық бейнесінің негізгі этикалық бағдарлары мен құндылықтарын түсінеді, мәдениетаралық диалог пен рухани мұраға ұқыпты қараудың практикалық әлеуетін анықтау;кәсіби қызметіндегі әлеуметтік-гуманитарлық саласы бойынша білімі және түсінігін көрсетеді, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің негіздерін, ҚР негізгі заңдарын білу.

  • Код ON2

    Өндірісті ұйымдастыру барысында талдау және басқару құралдарын , тамақ және өңдеу өнеркәсібі саласындағы кәсіби қызметінде сандық технологиялар және қолданбалы бағдарламаларды пайдаланады; ақпаратты жинау, сақтау және өңдеу әдістерін, ақпараттық және коммуникациялық процестерді іске асыру тәсілдерін талдайды

  • Код ON11

    Дәстүрлі емес шикізаттың сапасына қойылатын талаптарды орындау және сипаттамасын жіктеу; өнімді өндірудің технологиялық процесіндегі дәстүрлі емес шикізаттың жекелеген түрлерінің мәнін бағалау; Ресурс үнемдеуші технологияларды енгізе отырып, өндірістік негізде ұлттық тамақ өнімдерінің технологияларын әзірлеу. Ұлттық азық-түлік өнімдерін өндіруде шикізатты өңдеу технологияларының прогрессивті әдістерін қолдану

  • Код ON12

    Қабылдауды ұйымдастыру, астықты өңдеуге арналған топтамаларды қалыптастыру. Астық дайындау және оны өңдейтін технологиялық үрдістерді ұйымдастыру және оларға техникалық қызмет көрсету, нормативтік-техникалық құжаттаманың талаптарына сәйкес ұн, жарма, азық-түлік концентраттарын, құрамды қоспаны сақтауды қадағалаңыз. Мемлекеттік стандарттар талаптарына сәйкес дайын өнімді (ұн, жарма, мал азығы) өндіруді қамтамасыз ету. Ресурстарды үнемдеу дағдыларын және сапа қауіпсіздігін ескере отырып, азық-түлік және өңдеу кәсіпорындарында шикізатты қабылдау, өңдеу, сақтау, дайындау, өңдеу

  • Код ON8

    Шикізаттың, жартылай фабрикаттардың, дайын өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау жөніндегі іс-шараларды жоспарлау. Практикада микробиологияның теориялық және әдіснамалық негіздерін, шикізат пен азық-түлік өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау үшін қазіргі заманғы талдау әдістерін қолдану. Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің ластану жолдарын анықтау. Тамақ өнімдерін индентификациялау және бұрмалау. НТҚ және СанЕжН талаптарына сәйкес шикізат компоненттерін, технологиялық процестерді, жартылай фабрикаттарды және дайын өнімді технохимиялық бақылауды жүзеге асыру

  • Код ON9

    Практикада негізгі заңдарды, заңдылықтарды, процестерді жүргізу теорияларын (механикалық, Гидромеханикалық, жылу және масса алмасу); шикізаттың, тамақ өнімдерінің физикалық, химиялық, микробиологиялық қасиеттерін; жабдықтардың техникалық сипаттамаларын, тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі технологиясында пайдалану ережелерін білу. Өңдеу және тамақ өндірісінің негізгі және қосалқы жабдықтары (машиналар, жабдықтар, аппараттар) машиналарын таңдауды негіздеу, есептеуді жүргізу.

  • Код ON6

    Өңдеу және тамақ кәсіпорындарын жіктеу, шикізат ресурстарын таңдау, шикізатты өңдеу және дайын өнімнің тиісті ассортиментін өндіру мүмкіндігін бағалау.

Top