Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B09102 Ветеринарлық санитария в А.Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті

  • Жануарлар морфологиясы 1
    Несиелер: 6

    Пән студенттерге морфологияның құрамдас бөлігі ретінде гистология, цитология, эмбриология және анатомия туралы – ағзаның құрылымы мен формасы туралы ғылым, организмдердің, олардың ағзаларының сыртқы формасы, топография, ағзалар мен жүйелердің сыртқы және ішкі құрылысы, олардың тіндік ұйымдастырылуы, ағзалар мен ағзалардың құрамына кіретін жасушалар және жасушалық емес құрылымдар туралы білімді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ветеринарлық генетика
    Несиелер: 3

    Пән жалпы және ветеринарлық генетиканың қазіргі жағдайын, генетикалық диагностика және тұқым қуалайтын ауытқулар мен аурулардың алдын-алу туралы ғылыми, теориялық және практикалық білім алуды, оларды ветеринарлық іріктеу тәжірибесінде қолдану үшін зерттейді. Мұраға қалдыру ерекшеліктеріне экстерьер. Жануарлар мінез-құлқының генетикасы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жануарлар морфологиясы 2
    Несиелер: 6

    Пәннің курсы микроскопиялық зерттеулердің қысқаша тарихы болып табылады. Алғашқы микроскопистер. Жасушалық теорияны құру, дамыту және қазіргі жағдайы. Морфологияның дамуы мен қалыптасуындағы отандық ғалымдардың рөлі. Морфология, жануар денесінің құрылысы туралы ғылым. Адам денсаулығы мен қоршаған ортаны қорғау үшін жағдай жасауға ықпал ететін мал шаруашылығын одан әрі дамытуды қамтамасыз ететін ветеринариялық мамандар үшін морфологияның маңызы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Латын тілі
    Несиелер: 5

    Пән латын тілінің фонетикалық және орфографиялық жүйесін, грамматика элементтерін, терминдер мен терминдердің спецификалық ерекшеліктерін, латын тіліндегі халықаралық номенклатуралардың қалыптасу принциптерін оқытады, маманның арнайы ветеринарлық әдебиеттермен жұмыс істеу бойынша, арнайы терминдер мен сөйлемдерді кәсіби меңгерудегі практикалық жұмыста білім мен іскерлікті қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Гистология, цитология негіздерімен және эмбриология
    Несиелер: 6

    Пән жасушалардың, ұлпалардың, ағзалардың жұқа құрылымдық ұйымдастырылуы мен дамуының заңдылықтарын жалпы биологиялық заңдарды білу мақсатында ғана емес, ағзаның тіршілік үдерістерін басқару мақсатында: зат алмасу, даму, өсу, ұдайы өндіру, өнімділікті зерттейді. Студенттердің ағза жүйесінің жасушаларын, тіндерін және органдарын зерттеу бойынша гистологиялық жұмыс дағдыларын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Кәсіби бағытталған шет тілі
    Несиелер: 4

    Пән студенттердің таңдаған бағытына сәйкес және кәсіби тапсырмаларды шешу үшін практикалық қызметті жүзеге асыру үшін қажетті жалпы мәдени, кәсіптік және лингвистикалық құзыреттерді қалыптастырады және жетілдіреді

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Көшбасшылық негіздері
    Несиелер: 5

    Бұл пәнді оқу кезінде студенттер көшбасшылық қасиеттерді, стильдерді, кәсіпорын, аймақ және тұтастай ел деңгейінде әсер ету әдістерін қолдана отырып, адамдардың мінез-құлқы мен өзара әрекетін тиімді басқарудың әдістемесі мен практикасын игереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Экология және тіршілік қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Пән экологиялық ойлауды және табиғи экожүйелер мен техносфералардың жұмысында қауіпті, төтенше жағдайлардың алдын алу қабілетін қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Экономика және кәсіпкерлік негіздері
    Несиелер: 5

    Пән экономикалық ойлау тәсілін, бәсекелестік ортада кәсіпорындардың табысты кәсіпкерлік қызметін ұйымдастырудың теориялық және практикалық дағдыларын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Зертханалық іс
    Несиелер: 4

    Пән зертханалық ыдыстардың, техника мен жабдықтардың әртүрлілігін және оларды зертханалық зерттеулерге дайындауға, дезинфекциялық ерітінділерді дұрыс жүргізуге және дайындауға, зертханалық жануарлармен жұмыс істеу ережелерін, химиялық реагенттерді, орталарды және т.б. дайындауға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жануарлар физиологиясы және биохимиясы 1
    Несиелер: 5

    Пән өмірлік маңызды процестердің мәні ( зат алмасу, тыныс алу, тамақтану және т.б.) және ағзаның химиялық құрамы мен жеке ағзалардың функциясының маңызы, жасушалардың құрылымы, қасиеттері және тірі ағзадағы заттар мен энергияның алмасуы туралы білім алуға мүмкіндік береді. Студенттер ағзаның функционалдық жағдайын бағалау әдістерін меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу заңнамалық нормалардың рөлі туралы жалпы түсінік беретін құқықтың негізгі салаларының мәселелерін қарауға бағытталған, сондай-ақ білім алушылардың сыбайлас жемқорлыққа қарсы дүниетанымы мен құқықтық мәдениетін қалыптастыруды зерделеуді көздейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Инклюзивті өзара әрекеттесу этикасы
    Несиелер: 5

    Пән мүмкіндігі шектеулі адамдармен қарым-қатынас жасау процесінде студенттердің коммуникативті және әлеуметтік дағдыларын дамытуды, ерекше денсаулық мүмкіндіктері бар адамдардың әлеуметтік, эмоционалды және мінез-құлық қиындықтарының ерекшелігі туралы білімді қалыптастыруды қамтиды, сонымен қатар инклюзивті білім беру және кәсіби ортада туындайтын тұлғааралық өзара әрекеттесу мәселелерін шешуге көмектесуге арналған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жануарларды азықтандыру негіздері, жемшөп өндірісі және азық санитариясы
    Несиелер: 5

    Азықтандырудың ғылыми негіздерін, азықтың құрамы мен қоректілігін, азықтың түрлері мен сапасын, жануарларды нормаланған азықтандыру жүйесін, азықтың әр түрлі түрлерін, минералды және синтетикалық қоспаларды санитарлық бағалау әдістерін, олардың токсикологиялық сипаттамаларын зерделеуге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Аралық зат алмасу физиологиясы
    Несиелер: 6

    Физиологияның пәні, әдістері мен міндеттері және оның негізгі функциялары, ас қорытудың мәні мен мәні, ауыз қуысындағы ас қорыту, сілекей бөлу, жұтыну, бір камералы және көп камералы ас қорыту, ішектің жіңішке бөлігіндегі ас қорыту, ішек перистальтикасы, сіңу, ақуыз, көмірсулар, липидтер және сулы-тұз алмасуы, энергия алмасу, жылу алмасу және дене температурасының реттелуі; зәрдің пайда болуы және шығарылуы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Кәсіби қазақ (орыс тілі)
    Несиелер: 4

    Пәнді оқу барысында кәсіби қызметте қолданылатын ұғымдар мен ғылыми көзқарастарды терең зерттеуге, кәсіби терминдердің мағынасын түсінуге, кәсіби лексиканы кеңінен қолдануға, өз ойын нақты жеткізе білуге баса назар аударылады

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ветеринариялық микробиология иммунология негіздерімен
    Несиелер: 5

    Пән микроорганизмдердің заманауи систематикасын, морфологиясын, физиологиясын және генетикасын, олардың биосферадағы және өнеркәсіптің жекелеген салаларындағы, жануарлар мен адам организмінің патологиясындағы рөлін, иммунитеттің түрлерін және ағзаның қорғаныш факторларын, микробтардың инфекциясы мен патогендігі факторлары туралы ұғымдарды, сондай-ақ микробиологиялық диагностиканың негіздерін және иммунопрофилактика тәсілдерін зерделейді. Студенттер бактериялармен жұмыс істеудің практикалық дағдыларын игереді, микроорганизмдерді бөлу мен идентификациялаудың негізгі әдістерін біледі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Академиялық іскерлік жазу
    Несиелер: 3

    Бұл пән білім алушыларға ғылыми дерекқорлардан ақпараттар іздеуге, мәтіндерді талдау мен рефераттауға, академиялық жазбалардың әр түрлі жанрларымен (аннотация, эссе, шолулар, аналитикалық шолулар, мақала) жұмыс жасауға байланысты кәсіби іс-әрекеттерді жүзеге асыруға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Жануарлар физиологиясы және биохимиясы 2
    Несиелер: 5

    Пән студенттерде биохимияның негізгі бөлімдері бойынша білімдерін қалыптастырады, биополимерлердің құрылымын, қасиеттерін және олардың құрылымдық компоненттерін зерттеудің практикалық дағдыларын меңгеру, жіктелуі, құрылысы, биологиялық рөлі және жануарлар мен өсімдік жасушаларының құрамына кіретін негізгі биомолекулалардың метаболизм жолдары, генетикалық ақпаратты сақтау және беру тәсілдері, Биологиялық жүйелердегі энергияның өзгеру принциптері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ветеринариялық гигиена және санитария 1
    Несиелер: 5

    Пән ауа ортасының гигиенасын, топырақ пен судың рөлін, қоршаған ортаның жануарлар денсаулығы мен өнімділігіне әсерін зерттейді. Студенттер қоршаған орта объектілерін санитарлық-гигиеналық бағалау, ветеринарлық-санитарлық режимді және жануарларды ұстау, суару, азықтандыру және пайдалану шарттарын оңтайландыру дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ветеринариялық вирусология
    Несиелер: 5

    Пән вирустардың жіктелуінің ерекшеліктерін, биологиялық қасиеттері мен генетикасын, вирустардың көбею, өсірілу ерекшеліктерін, олардың таралуы мен қоршаған орта факторларының әсеріне төзімділігін, жекелеген түрлердің биологиялық қасиеттерін және зертханалық диагностика әдістерін,сондай-ақ вирустық этиология ауруларының спефификалық алдын-алу және емдеуге арналған биопрепараттарды зерттейді. Студенттер вирустық инфекцияларды диагностикалау, вирусқа қарсы иммунитетті қалыптастыру механизмдері бойынша білім алады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Вирусты инфекцияның диагностикасы
    Несиелер: 4

    Пәннің курсы вирустардың морфологиясы мен физиологиясын, олардың әртүрлі физика-химиялық және биологиялық факторларға төзімділігін, сыртқы ортада генетика мен таралуын, заттардың айналымында қатысуын, вирусты процестің пайда болуы мен ағымында, зертханалық диагностика әдістерін, сондай-ақ осы аурулардың арнайы алдын алу және емдеу үшін биопрепараттарды оқыту болып табылады. Студенттер вирустық ауруларды диагностикалау және олардың алдын алу дағдыларын меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау 1
    Несиелер: 6

    Малдарды тасымалдау кезінде ветеринариялық-санитариялық қадағалауды, сүтті, етті ветеринариялық-санитариялық сараптауды үйренеді. Студенттер ет, сүт сынамаларын іріктеу, санитарлық-гигиеналық зерттеулер, жануарлар мен құстарды союға дайындау және ұйымдастыру әдістерін және өнімдер мен шикізаттарды бағалауды ветеринариялық – санитариялық сараптауды меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Азық өнімін микробиологиялық бақылау
    Несиелер: 4

    Пән курсы азық-түлік өнімдерінің санитарлық жағдайын бағалаудың микробиологиялық әдістерін, сондай-ақ тамақ өнімдерінің бүлінуін және тағамдық токсикоздар мен токсикоинфекция қоздырғыштарын тудыратын микроорганизмдерді зерттеу болып табылады. Студенттер қоршаған ортаның әр түрлі объектілеріне санитарлық қадағалауды жүзеге асыру дағдыларын меңгереді және адам мен жануарлар үшін санитарлық-көрсеткіштік микроорганизмдер бойынша олардың қауіпсіздік дәрежесін анықтайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ветеринариялық гигиена және санитария 2
    Несиелер: 5

    Пән жануарлар ауруларының алдын алу және жою үшін негізгі іс-шараларды, сондай-ақ кәсіпорындар үшін ветеринариялық-санитариялық талаптарды зерделейді. Студенттер жалпы және жеке санитария бойынша практикалық шаралар дағдыларын игереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Фармакология, токсикология және токсикологиялық талдау 1
    Несиелер: 3

    Курстың міндеті дәрілердің әсерінен тірі организмдердегі физиологиялық және биохимиялық өзгерістердің заңдылықтарын, сонымен қатар улы заттар мен улардың токсикодинамикасы мен токсикокинетикасын толық меңгеру болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Мал шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау 2
    Несиелер: 6

    Пән азықтық майларына, дайын өнімдер мен шикізаттарға, сондай-ақ жануарларды амалсыздан сою және ауру кезінде ұшалар мен мүшелерге ветеринариялық-санитариялық сараптаманы зерттейді. Студенттер сынамаларды іріктеу, шикізатты, дайын өнімдерді ветеринариялық-санитариялық сараптау, санитариялық-гигиеналық зерттеу әдістерін; түрлі аурулар, уланулар кезінде өнімдер мен шикізатты ветеринариялық-санитариялық бағалау әдістерін меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ветеринариялық радиобиология
    Несиелер: 4

    Пән студенттерде: радиациялық қауіпсіздіктің заңнамалық және нормативтік-құқықтық негіздері; ядролық физика элементтері; дозиметрия және радиометрия, радиоэкология және радиооксикология негіздері; иондаушы сәулеленудің биологиялық әсері; жануарлардың адиациялық патологиясы; ветеринариялық қадағалау және бақылау объектілерінің радиометриялық және радиохимиялық сараптамасы; ветеринариялық зертханалардың радиологиялық бөлімдерінің жұмысын ұйымдастыру; ластанған аумақтардың радиациялық және санитарлық-гигиеналық мониторингі туралы білімді қалыптастырады

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Шекара және көліктегі ветеринариялық санитариялық бақылау
    Несиелер: 5

    Пән Қазақстан Республикасының аумағын басқа мемлекеттерден жұқпалы және экзотикалық аурулар қоздырғыштарының енуінен және таралуынан қорғау бойынша мемлекеттік ветеринариялық қадағалауды ұйымдастыру және жүзеге асыру бойынша; мемлекеттік ветеринариялық қадағалау бақылауындағы жүктердің ветеринариялық-санитариялық қауіпсіздігін бақылауды ұйымдастыру, қамтамасыз ету бойынша білім алуға мүмкіндік береді; Студенттер ел аумағын инфекциялардан қорғауға, шикізат пен өнімнің талаптарға сәйкестігіне бағытталған ветеринариялық іс-шараларды жүргізу дағдыларын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
    Несиелер: 5

    Бұл пән өсімдік өнімдері мен шикізатының түсінігін және жіктелуін, өсімдік тектес өнімдерді ветеринарлық-санитарлық бағалау әдістерін зерттейді. Студенттер сынама алу, органолептикалық және зертханалық зерттеулер жүргізу және өсімдік өнімдері мен шикізаттарын бағалау дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы өнімдері, азық және ветеринариялық препараттардың ветеринариялық – санитариялық қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - жануарлардан алынатын өнімдерді, мал мен ветеринарлық препараттарды зерттеудің әдістерін және ветеринариялық-санитариялық бағалауды зерттеу. Студенттер мал шаруашылығы өнімдерін, мал азығы мен ветеринариялық препараттарды ветеринариялық-санитариялық бағалау және нормативтік талаптарға сәйкес қауіпсіздік талаптарын сақтау дағдыларын меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Жануарлар патологиясы 1
    Несиелер: 5

    Пән жалпы нозологияның негізгі ұғымдарын, жалпы этиологияны, сыртқы орта факторларының патогендік әсерін, жалпы патогенезді зерттейді; ағзадағы патофизиологиялық процестерді, дене мүшелер мен жүйелерінің патологиялық физиологиясын, патологиялық анатомияны, ағзаның типтік процестерінің патоморфологиясын зерттейді. Студенттер патологиялық физиология бойынша білім алады, патогенез, ағзадағы процестердің патоморфологиясы туралы түсінікке ие болады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ветеринариялық – санитариялық сараптау саласындағы халықаралық стандарттар
    Несиелер: 5

    Пән елдегі ветеринариялық-санитариялық сараптама жөніндегі халықаралық заңнамалық актілерді және халықаралық шеңберде (Кеден одағы, ЕурАзЭО) тікелей зертханаларда, мал шаруашылығы шикізаттары мен өнімдерін өндіру, тасымалдау, өткізу жөніндегі кәсіпорындарда зерделейді. Студенттер ветеринариялық-санитариялық сараптама, қауіпсіздік және сапаға сәйкестік саласында халықаралық нормативтік құжаттарды қолдана алатын болады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ет өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветеринариялық санитариялық сараптау
    Несиелер: 5

    Пән өндіріс технологиясын, гигиенасын, ветеринариялық-санитариялық сараптаманы, ет өнімдерін стандарттауды, құрал жабдықтарын, көлік құралдарын, ыдыстарды, жабдықтарды жуу және дезинфекциялау технологиясын зерделейді. Студенттер ет және ет өнімдерін өндіру технологиясының, гигиенасының, санитариясының ерекшеліктері туралы білім алады; санитарлық шараларды жүргізу үшін дезинфекциялық, дератизациялаушы және басқа құралдарды дұрыс таңдайды.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Жануарлардан және өсімдіктерден алынатын өнімдер мен шикізаттың қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Пән малдан алынған азық-түлік өнімдерінің сапасы, қауіпсіздігі және өндірісі саласындағы нормативтік-техникалық құжаттардың құрылымы мен негізгі ережелерін; малдан алынған азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылаудың заманауи әдістерін меңгереді; студенттер малдан алынған азық-түлік өнімдерінің сапасы, қауіпсіздігі және өндірісі саласында нормативтік және техникалық құжаттарды қолдану қабілетін меңгереді; азық-түлік шикізатына кіріс бақылауды ұйымдастыру және малдан алынған азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылауды меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Фармакология, токсикология және токсикологиялық талдау 2
    Несиелер: 3

    Қолданбалы мазмұнда курстың мақсаты дәрілік заттарды тиімді, қауіпсіз және экономикалық негізделген пайдалану және минералды тыңайтқыштар мен химиялық заттарды ұтымды пайдалану принциптері мен ережелерін оқып үйрену болып табылады. Дәрілік түрлерді дайындау, жануарлар организмінде заттардың рұқсат етілген шоғырлануын анықтау дағдылары қалыптасады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тағам өндірісі гигиенасы және санитариясы
    Несиелер: 4

    Бұл пән санитарлық-гигиеналық өндірісті бақылаудың әдіснамалық негіздерін; кәсiпорындарды санитарлық-гигиеналық қорғау мен қорғауды ұйымдастыру; тамақ өндірісінде санитарлық-гигиеналық талаптар; тамақ өнімдеріндегі биоқауіпсіздікті зерделеуге бағытталған; студенттер санитарлық-гигиеналық нормативтердің талаптарын қолдана алады; санитарлық-гигиеналық көрсеткіштерді бақылау дағдылары бар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветеринариялық санитариялық сараптау
    Несиелер: 5

    Бұл пән сүт және сүт өнімдері технологиясының ерекшеліктерін, сүт өнімдерін жіктеу ерекшеліктерін зерттейді. Сүт өнімдерінің ақаулары. Сүт кәсіпорындарындағы санитария және гигиена принциптері. Студенттер сүт және сүт өнімдері өндірісінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы, сонымен қатар сүт және сүт өнімдерін ветеринарлық-санитарлық бағалау дағдылары туралы білім алады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Мал шаруашылығы өнімдерінің өндірістік ветеринариялық-санитариялық бақылауы
    Несиелер: 4

    Пән жануарлар мен құстарды алдын ала союға арналған ветеринариялық-санитарлық бақылау әдістемесін зерттейді; ет, сүт, құс және балықты тазалыққа арналған зерттеу әдістері; жануарлар майларын, жұмыртқаны және балды зерттеу әдістері; ет және ет өнімдерін бактериологиялық талдау әдістері; Студенттер ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу дағдыларын меңгереді, азық-түлік және шикізат өңдейтін кәсіпорындардың ветеринариялық-санитариялық жағдайын бақылауға дағдыланады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Жануарлар патологиясы 2
    Несиелер: 5

    Пән жеке (арнайы) патологиялық анатомияны зерделейді; инфекциялық және инвазиялық аурулардың патоморфологиясын, клиникалық анатомия мәселелерін зерделейді; сот ветеринариясының негіздерін зерделейді. Студенттер жұқпалы және инвазиялық аурулардың, жүйелер мен органдардың патоморфологиясы туралы білім алады; патологоанатомиялық диагностика, сондай-ақ сот-ветеринариялық сараптаманы жүзеге асыру дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Мал шаруашылығы өнімдері мен шикізаттардың сапасын зерттеудің заманауи әдістері
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - тамақ өнімдерін зерттеудің аспаптық және органолептикалық әдістерін зерттеу. Азық-түлік шикізатын және оны қайта өңдеу өнімдерін зерттеу әдістерінің классификациясы: химиялық, физика-химиялық және биохимиялық әдістер. Студенттер шикізат пен өнімдерді зерттеудің заманауи әдістерімен танысады, заманауи техника мен жабдықтарды пайдалана отырып, азық-түлік шикізаты мен өнімдерін бағалау әдістерін қолдану дағдыларын меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Балық және ара шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
    Несиелер: 5

    Пән балықтың, аралардың анатомиясы мен морфологиясын, балықтар мен аралардың жұқпалы және инвазиялық ауруларының жіктелуі мен ерекшеліктерін зерттейді. Балық шаруашылығы және Ара шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық-санитариялық бағалау әдістері мен сынамалар алу тәртібі. Балық және балық өнімдерін, бал және Ара шаруашылығының басқа да өнімдерін ветеринариялық - санитариялық сараптау бойынша сынама алу, зерттеу жүргізу дағдылары бар.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Жануарлар мен құстардың аса қауіпті аурулары
    Несиелер: 4

    Пәнде ірі қара малдың, кіші күзендердің, шошқалардың және құстардың аса қауіпті ауруларының эпизоотологиялық мониторингі қаралады. Әсіресе қауіпті ауруларға арналған рекреациялық іс-шараларды ұйымдастыру және өткізу. Диагностикалық әдістер, алдын-алу және бақылау шаралары. Студенттер жануарлар мен құстарды аса қауіпті инфекцияларға қарсы профилактикалық және емдік шараларды жүзеге асыру үшін қажетті құзыреттерді қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Кәсіпорындардағы ветеринариялық – санитариялық шаралардың технологиясы және ұйымдастыру
    Несиелер: 4

    Пән ветеринариялық-санитариялық шараларды ұйымдастыру сипаттамаларын, биологиялық қалдықтарды жою ережелері мен рәсімдерін зерттейді; профилактикалық және эпизоотияға қарсы шаралар жоспарларын әзірлеу; Студенттер кәсіпорындарда ветеринариялық-санитариялық қызметті жүзеге асыра алады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Сирек, эмердженттік және экзотикалық инфекциялар кезінде жануарлардың денсаулығын қорғау
    Несиелер: 4

    Бұл пән жануарлар мен адамды аурулардан қорғау, оларға тиімді емдік көмек көрсету, ветеринариялық-санитариялық тұрғыдан сапалы мал шаруашылығы өнімдерін шығару, сондай-ақ адамдардың денсаулығын сақтау, оларды жануарларға ортақ аурулардан қорғау жөніндегі халықаралық, мемлекеттік, шаруашылық, қоғамдық іс-шаралардың кешенді жүйесі мәселелерін зерделейді. Студенттер жануарлардың денсаулығын қорғаудың алдын-алу әдістерін үйренеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Ғылыми зерттеу әдістемесінің негіздері
    Несиелер: 5

    Пәннің курсы ветеринария және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы негізгі ғылыми-зерттеу бағыттарын, ғылыми эксперимент жүргізу әдістерін, зерттеудің мақсаты мен міндеттерін тұжырымдауды, статистикалық деректерді өңдеуге қойылатын талаптар мен зерттеу барысында алынған нәтижелерді дұрыс түсіндіру. Пәнді меңгеру барысында студенттер ғылыми жұмысты жазу дағдыларын меңгереді: тақырып таңдауын негіздеу және зерттеу жоспарын құру; ең жақсы зерттеу әдістерін анықтау; ғылыми ақпаратты іздеу және әдебиеттермен жұмыс істеу қабілеті; ғылыми фактілерді, практикалық материалдарды жинау, талдау және қорытындылау; зерттелетін тақырыпты теориялық тұрғыдан зерделеу; қорытындыларды дәлелдеу, ұсыныстар мен ұсыныстарды негіздеу; ғылыми жұмыстардың нәтижелерін ұсынады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Ет және сүт өңдеу нысандарындағы ветеринариялық санитария
    Несиелер: 4

    Бұл пән адамдар мен жануарлардың жұқпалы және инвазиялық ауруларының алдын алу, тамақ улануын болдырмау, ет пен сүтті қайта өңдеуге арналған санитарлық кәсіпорындардың ветеринариялық санитария мәселелерін қарастырады; қызметкерлердің жеке гигиенасы; ет, сүт, ет және сүт өнімдерінің гигиенасы мен санитариясы. Мал шаруашылығы өнімдерін өңдеуге арналған қондырғыларда студенттер ветеринариялық-санитариялық шараларды жүргізу дағдыларын игереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Індеттану және жануарлардың жұқпалы аурулары
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу кезінде инфекциялық процесс, эпизоотиялық процесс және оның қозғаушы күші, эпизоотиялық ошағы, табиғи ошақтығы, эпизоотология заңдары, иммунитет механизмдері, диагностика әдістері, алдын алу және күресу шаралары, эпизоотияға қарсы іс-шараларды жүргізу принциптері, санитарлық режим, мал шаруашылығы қалдықтарын зарарсыздандыру, дезинфекция, дезинсекция және дератизация қарастырылады. Студенттерде эпизоотияға қарсы іс-шараларды ұйымдастыру бойынша жұмыс тәсілдері қалыптасады.

    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Зертханалық тәжірибеде қолданылатын инновациялық технологиялар
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - ветеринарлық-санитарлық сараптаудың заманауи инновациялық әдістерін зерттеу және жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттың сапасын анықтау, зерттеуге арналған қазіргі заманғы жабдықтар, жылдам әдістер болып келеді. Студенттер заманауи аспаптармен, анализаторлармен, далалық жағдайында қолдану дағдыларын қалыптастырады, шикізат пен жануарлар мен өсімдік тектес өнімдердің сапасын бағалау әдістеріне ие болады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Құс шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
    Несиелер: 5

    Құс шаруашылығы өнімдерін зерттеу және ветеринариялық-санитариялық бағалау әдістерін зерттейді, адамдар мен жануарлар арасында шикізат және дайын өнімдер арқылы таралатын жұқпалы және инвазиялық аурулардың алдын алу әдістерін қарастырады. Студенттер құс етінің, құс етінің дайын жартылай дайын шикізатының ветеринариялық-санитариялық сараптамасы бойынша сынама алу, органолептикалық және зертханалық зерттеулер жүргізу дағдыларына ие болады.

    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Санитариялық микология
    Несиелер: 5

    Пән саңырауқұлақтардың қазіргі классификациясы бойынша білім қалыптастырады, зең саңырауқұлақтарының негізгі кластарының морфологиялық ерекшеліктері мен физиологиясын зерттейді; саңырауқұлақтар экологиясы мәселелерін қарастырады; олардың адам мен жануарлар патологиясындағы рөлі (микоздар мен микотоксикоздар туралы түсінік), саңырауқұлақ инфекцияларының диагностикасы мен алдын алу әдістерін зерттейді. Студенттер микоздар мен микотоксикоздар кезінде зертханалық диагностиканың практикалық дағдыларын меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Ветеринариялық санитариялық паразитология
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу кезінде адам мен жануарларға ортақ аурулардың қоздырғыштарына, паразиттік жағдайды болжауға, инвазиялық бастауды сақтау және таратудағы қоршаған ортаның рөліне, паразитоценоз қоздырғыштарынан қоршаған ортаны қорғау және сауықтыру мәселелеріне, инвазиялық аурулар кезіндегі ветеринариялық-санитариялық шаралардың тиімділігін арттыруға, сондай-ақ олардың тиімділігін бақылауға көңіл бөлінеді. Студенттер инвазиялық ауруларға қарсы ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды ұйымдастырып, олардың сапасын бағалай алады.

    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Ішкі сауда объектілеріндегі тағам өнімдері мен шикізаттарын ветеринариялық – санитариялық сараптау
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - ішкі сауда объектілерінде жануарлардан алынатын өнімдердің зерттеу әдістерін зерттеу және ветеринариялық-санитариялық бағалау. Студенттер ет, сүт, жұмыртқаларды және санитарлық-гигиеналық зерттеу әдістерінің, ветеринарлық-санитарлық сараптама жүргізу дағдыларын меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Мемлекеттік ветеринариялық – санитариялық қадағалау және ВСС
    Несиелер: 5

    Пән нормативтік құжаттарды, ережелерді, мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық қадағалауды жүргізу әдістерін және жануарлар мен өсімдік тектес өнімдер мен шикізаттарға ветеринариялық-санитариялық бағалау жүргізуді зерделейді; Студенттер практикалық ветеринариялық-санитариялық қадағалау және бақылаудағы объектілерді бақылау дағдыларына, нормативтік құжаттамамен жұмыс істеу қағидаларына; халықаралық ережелер бойынша өнімдер мен шикізаттарға ветеринариялық-санитариялық сараптама сынамаларын іріктеу дағдыларына ие болады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Қазақстан Республикасында ветеринариялық қызметті ұйымдастыру
    Несиелер: 5

    Пән Қазақстан Республикасы ветеринариялық қызметінің функциялары мен құрылымын, өңірлер бөлінісінде бөлуді, жұмыс тәртібін, мемлекеттік қызметтің ерекшеліктерін, мемлекеттік және халықаралық деңгейде ветеринария саласындағы заңнама талаптарын зерделейді. Студенттер ветеринарлық қызметтер құрылымында жұмыс істеу, ветеринария саласындағы заңнамалық актілерді жүргізу және қолдану ережелерін дағдыларын алады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Ветеринариядағы биопрепараттар
    Несиелер: 5

    Пәннің курсы биологиялық препараттардың жіктелуін, биопрепараттарға нормативтік ережелерді, оларды тасымалдау талаптары мен ережелерін, оларды пайдалану ережелерін, сондай-ақ биопрепараттарды қолдану кезіндегі реакциялар мен асқынуларды зерттеу болып табылады. Студенттер профилактикалық және ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды жүргізу, биопрепараттарды, азықтарды және басқа да ветеринариялық препараттарды техникалық регламенттерге сәйкес қауіпсіздік талаптарына сәйкестігіне ветеринариялық-санитариялық бағалау дағдыларын алады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Код ON8

    Экспорт және импорт кезінде, сауда объектілерінде, жануарлардан және өсімдіктерден алынатын өнімдер мен шикізатты өндіру және тасымалдау кезінде бақылау мен қадағалауды жүзеге асыруға;

  • Код ON11

    Тамақ өндірісінің қауіпсіздігі, санитариясы мен гигиенасы принциптерін қамтамасыз етуге, сондай-ақ тамақ өнімдеріне санитариялық бақылау мен бағалау жүргізуге;

  • Код ON10

    Генетика және биотехнология туралы білімді пайдалануға, фармакология және токсикология әдістерін әзірлеуге, сондай-ақ ерекше терминдерді меңгеруге;

  • Код ON5

    Ветеринариялық-санитариялық қызмет жұмысын орындауға және мал шаруашылығы шаруашылықтарына, фермаларға және т. б. ветеринариялық-санитариялық мониторинг жүргізуге;

  • Код ON7

    Ветеринария объектілерінде жалпы ветеринариялық-санитариялық және алдын алу іс-шараларын жүргізуге және жасауға;

  • Код ON12

    Микробиология және вирусология негіздерін, жануарлардың аса қауіпті аурулары туралы білімдерін көрсетуге және жануарлардың денсаулығын қорғауды жүзеге асыруға.

  • Код ON9

    Ауруды анықтауға және мемлекет аумағын адам мен жануарларға ортақ аурулар қоздырғыштарының, сондай-ақ қауіпті зооноздардың әкелінуінен қорғауды жүзеге асыруға;

  • Код ON6

    Жануарлардан және өсімдіктерден алынатын өнімдердің, шикізаттардың ветеринариялық-санитариялық сараптамасын жүргізуге;

  • Код ON4

    Бактериялық және вирустық инфекцияларды, жануарлар ағзасындағы патологиялық өзгерістерді анықтауға және инфекциялық және инвазиялық аурулардың алдын алуды қамтамасыз етуге;

  • Код ON3

    Физиология және биохимия, жасушалық жүйелер мен жануарлар ағзасының құрылысы туралы білімді қолдануға, азықтандыру негіздерін қолданады және жануарлардың клиникалық мәртебесін анықтауға;

  • Код ON1

    Ветеринария объектілерін әзірлеудің заманауи әдістерін, құралдарын және технологияларын қолдануға

  • Код ON2

    Мемлекеттік тілде жұмысты жүзеге асыруға, көшбасшылық, кәсіпкерлік негіздерін білеуге, мәдениет негіздері мен құқығын сақтайды және экологиялық қағидаттарды орындалуға;

Top