7M07241 Тағам қауіпсіздігі в Қазақ технология және бизнес университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Қазіргі нарық жағдайында қауіпсіз сапалы өнім өндіруді қамтамасыз ететін ғылыми-практикалық міндеттерді шешуге қабілетті, тамақ қауіпсіздігі саласындағы кәсіби дағдылары, білімі мен іскерлігі бар магистрлерді даярлау.
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M111 Тамақ өнімдерін өндіру
-
Білім беру саласы 7M07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 7M072 Өндірістік және өңдеу салалары
-
Жобаларды басқару /
Несиелер: 5Сатып алу саласындағы ұйымдағы жобаның рөлін, жобаларды басқарудың заманауи тұжырымдамасының негізгі ережелерін, экономикалық және математикалық әдістерді қолдана отырып жобаларды басқару техникасын түсінумен байланысты теориялық білім мен практикалық дағдылардың жиынтығын қалыптастыру.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Ғылым тарихы және философиясы
Несиелер: 5Ғылым тарихы мен философиясының негізгі тұжырымдамалық аппараты. Әлемдік және отандық философиялық ойдың танымдық бағдарламаларының даму тарихы, қазіргі ғылым философиясының мәселелері және мамандандырылған білімнің негізгі бағыттары. Ғылым мен ғылыми қызметтің Әлеуметтік-этикалық аспектілерін, философиялық және ғылыми ойдың моральдық, нормативтік-құндылық мәселелерін, ғалымның әлеуметтік жауапкершілігі мәселелерін және оны іске асыру нысандарын білу
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Басқару психологиясы Психология управления
Несиелер: 5Басқару психологиясының теориялық және әдіснамалық негіздері-әр түрлі ұғымдармен, басқару психологиясының негізгі ұғымдарымен, заңдылықтарымен танысу. Басшының жеке басқарушылық тұжырымдамасы. Ұжымның құрылымы және ұжымдағы әлеуметтік-психологиялық ахуал. Басқарушылық қызмет және өзара іс-қимыл саласындағы психологиялық зерттеу әдістері, топтағы тұлғааралық қатынастар. Басқару психологиясының өзекті мәселелері.
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Жоғары білім беру педагогикасы
Несиелер: 3Жоғары білім беру педагогикасының теориялық-әдістемелік негіздері және жалпы әдістемелік принциптері және мұғалім білімін дамытудың басым стратегиясы. Жоғары оқу орны дидактикасының негіздері, студенттерді тәрбиелеудің мәні мен басымдылық стратегиялары. Жоғары педагогикалық білім берудің даму тенденциялары. Жоғары оқу орнында оқу процесін ұйымдастыру мен енгізудің заманауи әдістері мен технологиялары.
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Шет тілі (кәсіби)
Несиелер: 5Пән өз кәсіптік саласында қызметті жүзеге асыру үшін шет тілінде жазбаша және ауызша сөйлеу дағдыларын қалыптастырады. Бұл пәнді оқу мамандық бойынша шет тілінің дыбысталуынан ақпаратты түсіндіруге, шет тіліндегі ғылыми мақаланың құрылымы мен стилистикалық ерекшеліктерін білуге мүмкіндік береді. Студент мамандық бойынша ғылыми-техникалық бейіндегі мәтіндерді шет тілдеріне аударады, мәтіндердің шет тілінде ауызша реферат жасау және ғылыми мақалалар жазу, конференцияларда сөз сөйлеу дағдыларына ие.
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқару жүйелері /
Несиелер: 5TQM тұжырымдамасы мен моделі ретінде қазіргі заманғы басқарудың негізгі тұжырымдамаларын зерттеу. Басқару ғылымының даму тарихымен, СМЖ басқарудың негізгі тәсілдерімен және принциптерімен, басқару шешімдерін қабылдау әдістерімен танысу; нақты жағдайларды талдау және диагностикалау, мақсаттар, міндеттер қою және оларды СМЖ саласында шешу әдістерін табу. Шикізат пен тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі, сапаны қамтамасыз ету және сапа жүйелерін - CALS, ARIS - технологиялар, сапа жүйесінің сыртқы және ішкі аудитінің рөлі саласындағы ұйым саясатының мәселелерін зерделеу.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Тамақ қауіпсіздігі саласындағы техникалық реттеу /
Несиелер: 5Магистранттарда Қазақстан Республикасындағы техникалық реттеу туралы заңнама саласында терең білімді қалыптастыру. Нормативтік және заңнамалық базаның талаптарына сәйкес тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша күрделі кәсіби міндеттерді шешу үшін іскерліктер мен дағдыларды игеру. Жалпы және салалық техникалық регламенттерді, республикалық стандарттар мен ұйымдардың стандарттарын, кәсіпорындардың мемлекеттік билік органдарымен өзара іс-қимылын әзірлеу тәсілдерін жетілдіру.
Оқу жылы - 1
Семестр 2
-
Ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру және жоспарлау /
Несиелер: 5Магистранттардың ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізудің негізгі кезеңдерін меңгеруі. Қауіпсіз тамақ өнімдерін өндіру саласындағы ғылыми қызметтің негізгі түрлерімен және ғылыми зерттеу жобаларын іске асыру ерекшеліктерімен танысу. Ғылыми-техникалық жобаларға қатысушылар арасындағы қарым-қатынастарды реттейтін заңнамалық және нормативтік құжаттарды зерделеу (оның ішінде зияткерлік меншікті қорғау). Тамақ кәсіпорындарында ғылыми қызмет нәтижелерін жоспарлау және енгізу. Тамақ шикізаты мен дайын өнімнің сапасын бақылау мен бағалаудың негізгі ғылыми әдістемелері мен критерийлерін қолдануда практикалық дағдыларды игеру.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 1
Семестр 2
-
Технологиялық процестер мен тамақ өнімдері өндірісінің қауіпсіздігі /
Несиелер: 5Магистрлердің функционалдық және мамандандырылған тамақ өнімдерін өндіру саласында теориялық және практикалық білім алуы және іскерліктер мен дағдыларды игеруі. Магистранттарды Функционалды тамақтану принциптерімен, физиологиялық функционалды тағам ингредиенттерінің адам ағзасының физиологиялық функцияларына әсер ету түрлерімен және ерекшеліктерімен; Функционалды және мамандандырылған өнімдердің ассортиментімен, оларды өндіру және қолдану талаптарымен таныстыру.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 1
Семестр 2
-
Функционалды және мамандандырылған тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі /
Несиелер: 5Тамақ кәсіпорындарында технологиялық процестердің қауіпсіздігін ұйымдастыруда магистранттардың білімі мен практикалық дағдысын қалыптастыру. Тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестері кезеңдеріндегі өндірістік бақылау. Технологиялық процестің өндірістің қолданыстағы нормативтік және техникалық құжаттамасына сәйкестігі. - бақылау критикалық нүктелері мен нормаланатын көрсеткіштерді анықтау. Дайын өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау. НАССР принциптерін қолдана отырып, өндірістің қауіпсіздігі мен экологиялылығы. Технологиялық процестер мен тамақ өнімдері өндірісінің қауіпсіздігін қамтамасыз етудің халықаралық тәжірибесі.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 1
Семестр 2
-
Экспериментті жоспарлау, ұйымдастыру және деректерді өңдеу /
Несиелер: 5Магистранттарды ақпаратты іздеу және құрылымдау әдістерімен, ақпаратты сақтау, өңдеу, тарату принциптерімен, қазіргі заманғы ақпараттық технологиялармен, ақпараттық қоғамдағы өмір мен қызмет үшін қажетті техникалық құралдармен және бағдарламалық қамтамасыз етумен таныстыру.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 1
Семестр 2
-
Тамақ өнімдерінің сапасын квалиметриялық бағалау /
Несиелер: 5Өнеркәсіптік өнімнің жіктелуін, сапа көрсеткіштерінің номенклатурасын, өнім сапасының деңгейін бағалауды қарастырады: жіктеу, шектеу және бағалау көрсеткіштері. Көрсеткіштердің салмақтық коэффициенттерін анықтау. Өнім сапасының деңгейін бағалау үшін негізгі модельдерді таңдау. Өнім сапасының деңгейі.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 1
Семестр 2
-
Сапа және қауіпсіздік менеджментінің халықаралық жүйелері /
Несиелер: 5BRC хаттамасымен реттелетін тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқарудың халықаралық жүйесін зерттеу. Тамақ қауіпсіздігінің халықаралық сапа менеджменті жүйесі. Тамақ өнімдері сапасының стандарттарын қамтамасыз ету. Тамақ кәсіпорындарындағы ХАССП стандартының талаптары. ISO 22000 стандарты. GFSI стандарты. Өндірушілердің тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджменті жүйесінің талаптарын сақтауы және пайдалануы. Дайын тамақ өнімдерін өндірудің барлық кезеңдерінде қауіпсіздік жүйелерін жетілдіру
Оқу жылы - 1
Семестр 2
-
Өнім сапасын басқару /
Несиелер: 5Өнім сапасын басқарудың теориялық негіздерін зерттеу. Кәсіпорындарда өнімдер мен басқа да объектілердің сапасын басқаруды ұйымдастыру бойынша ұсынымдарды практикалық қолдану дағдыларын қалыптастыру. ИСО халықаралық стандарттарының ұсынымдарына жауап беретін тұрақты жұмыс істейтін сапа жүйесі бар өндірістегі өнімнің сапасын қамтамасыз ету бойынша жұмысты ұйымдастыру. Өнім сапасын басқарудың принциптері мен әдістерін зерттеу. Сапалы тамақ өнімдерін өндіру бойынша өндірістік процестерді басқару. Өндірісті оның тиімділігін арттыру және техникалық-экономикалық көрсеткіштерін жақсарту үшін технологиялық дайындау.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 1
Семестр 2
-
Шикізат пен тамақ өнімдерінің сапасын бақылаудың заманауи әдістері /
Несиелер: 5Тамақ өнімдеріне Шикізат сапасын бақылаудың заманауи әдістері бойынша теориялық және практикалық дағдыларды игереді. Шикізат пен дайын өнімнің сапасын анықтау үшін аспаптар мен жабдықтардың жаңа түрлерін зерттеу. Олардың сапасы мен қауіпсіздігін объективті бағалау үшін тамақ шикізаты мен өнімдерінің құрылымын, құрамы мен қасиеттерін жан-жақты зерттеу.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Азық-түлік өнімдерін сәйкестендіру және бұрмалау /
Несиелер: 5Контрафактілі және жалған өнім нарығындағы айналымды реттейтін нормативтік-құқықтық базаны зерделеу бойынша теориялық және практикалық дағдыларды игереді; контрафактілі және жалған өнім өндірудің негізгі объектілерінің, түрлерінің, әдістері мен құралдарының жіктелуін зерделеу; контрафактілік және жалған өнімдерді табудың негізгі әдістері мен әдістерінің сипаттамасы; контрафактілік және жалған өнімдерді сатуды болдырмауға бағытталған шараларды зерделеу; контрафактілік және жалған өнімдерді сату үшін жауапкершілік шараларын зерделеу.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатының сапасы мен қауіпсіздігін бағалаудың әдістемелік аспектілері /
Несиелер: 5Дайын тамақ өнімдерін өндіру кезінде азық-түлік шикізатының қауіпсіздігін қамтамасыз ету, сапаны бақылау және сәйкестікті растау саласында білім алу. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында сапа менеджменті және экологиялық менеджмент жүйелерін әзірлеу және сертификаттау жөніндегі қызметті ұйымдастыру.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Тамақ қауіпсіздігі тәуекелдерін бағалау /
Несиелер: 5Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалаудың негізгі тәсілдерін зерделеу бойынша теориялық және практикалық дағдыларды игереді. Тамақ өнімдерін тұтыну кезіндегі қауіпті жағдайларға байланысты қауіптерді бағалаудың әдіснамалық негіздері. Тәуекелді бағалау. Тәуекел менеджменті. Қауіпті факторларды анықтау. Азық-түлік тауарларының сапасы және оны бақылауды қамтамасыз ету. Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің химиялық және биологиялық ксенобиотиктермен ластануы. Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің радиоактивті ластануы.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Тамақ өнімдерінің сапасын сараптамалық бағалау /
Несиелер: 5Тамақ өнімдерінің сапасын сараптамалық бағалау саласында теориялық және практикалық білім алу. Өндірістік процестің барлық сатыларында өнім сапасын сараптамалық бағалауды зерделеу. Тамақ өнімдерінің сапасын сараптамалық бағалау бойынша жұмыстарды ұйымдастыру. Кіріс бақылауды ұйымдастыру және жүзеге асыру, тамақ кәсіпорындарында шикізаттың, жартылай фабрикаттардың, дайын өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін қалыптастыру және сақтау жөніндегі іс-шараларды әзірлеу және іске асыру. Сапасыз тамақ өнімдерінің пайда болу қаупін азайтуға бағытталған азық-түлік шикізатының тұтынушылық қасиеттерін талдау және сапасын бағалау әдістерін қолдану.
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Тамақ өнеркәсібіндегі қалдықтар мен қайталама шикізаттың қауіпсіздігі
Несиелер: 5Магистранттың ресурс үнемдеу технологиялары саласындағы теориялық және тереңдетілген дағдыларын, болашақ мамандар үшін өзекті тамақ өнеркәсібінде қалдықтар мен қайталама шикізатты қолдануды көздейді. Бұдан әрі тамақ өнеркәсібінде пайдаланылатын шикізат қалдықтарын қайта өңдеудің заманауи әдістемелерін қамтиды.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Тамақ өнімдеріндегі экологиялық қауіпсіздікті бағалау /
Несиелер: 5Өсімдіктер мен жануарлардан алынатын шикізаттың және одан жасалған өнімдердің химиялық және биологиялық табиғатын әртүрлі токсиканттармен ластау мәселелерін, сондай-ақ оларды бақылау әдістері мен адамға және қоршаған ортаға зиянды әсерін азайту тәсілдерін зерделеуге, сондай-ақ осы білімдерді олардың кейінгі кәсіби дамуында туындайтын міндеттерді шешу кезінде қолдануға бағытталған білімді, практикалық дағдыларды және дағдыларды қалыптастыру құзыреттеріне сәйкес қызметті жүзеге асыру.
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Тамақ өндірісіндегі дәстүрлі емес шикізат/
Несиелер: 5Оқу пәнінің мақсаты білім алушылардың дәстүрлі емес шикізат негізінде тамақ өнімдерін алуды қамтамасыз ететін процестер мен технологиялық операциялардың жиынтығы туралы теориялық білім алуы болып табылады. Оларды тамақ өндірісінің технологияларына ортақ заңдылықтармен және процестермен таныстыру, дәстүрлі емес шикізат негізінде әртүрлі технологияларды жетілдірудің кешенді тәсілін қолдану, тамақ саласында жаңа технологияларды әзірлеу мақсатында негізгі шикізатты іздеу, талдау және енгізу.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Код ON4
Жоғары мектеп педагогикасының әдіснамалық негіздері білімін және кәсіби және білім беру қызметінде кәсіби білім мен іскерлікті қолданады
-
Код ON1
Ғылымның тарихы мен философиясын пайдалана отырып, тұтас жүйелі ғылыми дүниетаным негізінде тағамдық технологиялар саласында зерттеулер жүргізеді
-
Код ON7
Техникалық реттеу саласында ұлттық деңгейде озық халықаралық тәжірибені білу, түсіну және қолдану қабілетін көрсетеді
-
Код ON11
Таңдалған бағыт бойынша ғылыми зерттеулерді білікті жүргізу дағдылары мен іскерліктерін дамытады, зерттеулер жүргізу кезінде ғылыми әдістерді пайдаланады, алынған нәтижелерді талдайды, жинақтайды және пайдаланады.
-
Код ON12
Тамақ өнеркәсібі саласындағы ғылыми және кәсіптік терминологияны пайдалана отырып, ақпаратты, идеяларды, қорытындыларды, проблемалар мен шешімдерді анық және қолжетімді баяндайды
-
Код ON5
Тамақ өндірісінің бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз ететін міндеттер мен проблемаларды шешу үшін сапа менеджменті жүйесі саласындағы білімді кәсіби деңгейде қолданады
-
Код ON6
Тамақ өнімдерінің сапасын бағалау бойынша шешімді қалыптастыру үшін ғылыми зерттеулер нәтижелері бойынша ақпаратты жинауды және түсіндіруді жүзеге асырады
-
Код ON8
Зерттеудің заманауи әдістерін пайдалана отырып, тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бағалау бойынша кәсіби деңгейде оқыту дағдыларын қолданады
-
Код ON2
кәсіби қызмет саласында шет тілінде ғылыми және кәсіби коммуникацияның заманауи әдістері мен технологияларын қолданады
-
Код ON3
Басқарушылық міндеттерді шешуде кәсіби және тұлғалық дамуды жоспарлауда психология білімін қолданады
-
Код ON9
Азық-түлік өндірісіндегі шикізаттың, дайын өнімнің және технологиялық процестердің қауіпсіздігін қамтамасыз ету талаптары бойынша білімін кәсіби деңгейде көрсетеді. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалайды, тамақ өнеркәсібінің қосалқы ресурстарын ұтымды пайдаланады. Дәстүрлі емес шикізат негізінде өндірістің технологиялық процестерін жүзеге асыруды ұйымдастырады.
-
Код ON10
Ғылыми білім мен озық тәжірибе негізінде тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бағалауда инновациялық әдістер мен технологияларды қолданады. Тамақ өнімдерін өндіру мен тұтынуды реттейтін нормативтік-құқықтық базаны пайдаланады.