Жаңа білім беру бағдарламасы

6B07253 Тамақ қауіпсіздігі және инженерия в М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті

  • Академиялық жазу негіздері
    Несиелер: 4

    Мәтін құрастыру құрылымына, презентация стилін таңдауға жалпы қабылданған талаптарды ескере отырып, тағамды зерттеу саласындағы бар білімді қолдана отырып, жазбаша жұмыстарды (эссе, баяндама, курстық жұмыс, тезис) шығармашылықпен жазу дағдыларын қалыптастырады. Ауызша және жазбаша, оның ішінде шет тілінде сөйлеуді логикалық тұрғыдан дұрыс, дәлелді және нақты құру мүмкіндігі. Академиялық тұтастық принциптерін қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Математика
    Несиелер: 5

    Қазіргі заманғы математикалық ойлау түрлерінің дағдыларын дамытады. Математикалық әдістерді және математикалық модельдеу негіздерін кейінгі пәндердің оқу материалын игеру кезінде және практикалық қызметте қалай қолдану керектігін біледі. Сызықтық алгебралық теңдеулер жүйесінің барлық жағдайларын шешуге, декарттық және полярлық координаталар жүйелерінде жұмыс істеуге, планиметрия және стереометрия есептерін шығаруға дағдыланған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Химия
    Несиелер: 4

    Химияның негізгі заңдары мен түсініктерін, зат пен атомның құрылымын, ішкі және молекулааралық байланыстардың түрлерін, химиялық реакциялар заңдылықтарын, химиялық процестердің энергетикасы мен кинетикасын, ерітінділер мен дисперсті жүйелерді, электрохимиялық процестерді қарастырады. Химиялық реактивтермен, аспаптармен және жабдықтармен қарым-қатынас жасау дағдыларын қалыптастыру, математикалық есептеулер жүргізу, жоспарлау және қажетті эксперимент жүргізу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мамандыққа кіріспе
    Несиелер: 4

    Университеттегі кредиттік оқыту технологиясымен танысу. Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі мен даму тарихын зерттеу. Азық-түлік технологиялары дамуының негізгі тенденцияларын және жаңа өнім түрлерін құру келешегін зерттеу. Өзін-өзі ұйымдастыру және алынған тапсырмаларды ұйымдастыру дағдыларына, кәсіби қызметтегі мәселелерді шешуге деген жоғары ынтаға ие болу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Физколлоидты химия
    Несиелер: 4

    Химиялық термодинамика, фазалық тепе-теңдік негіздерін игеру және ерітінділер туралы ілімдер, электрохимия, химиялық кинетика және катализ, температураның химиялық реакциялар жылдамдығына әсерін зерттеу, фотохимиялық және тізбекті реакциялар, біртекті және гетерогенді катализ негіздері. Азық-түлікті байыту кезінде процестердің негізгі заңдары мен заңдылықтарын қолдану. Ерітілген заттың молекулалық массасын криоскопиялық, эбулоскопиялық әдіспен анықтау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Аналитикалық химия
    Несиелер: 4

    Тамақ саласындағы аналитикалық химияның теориялық негіздері мен рөлін зерделеу, талдау әдістерін білу, элементтік, молекулалық, фазалық талдау жүргізу дағдыларын қалыптастыру; заттарды бөлу және шоғырландыру әдістерін, сандық талдау әдістерін қолдану; гравиметриялық талдау; тамақ өнімдерінің жаңа түрлерінің сапасын бағалау кезінде титриметриялық талдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Абайтану
    Несиелер: 3

    Абайтану - бұл Абай Құнанбаевтың өмірі мен шығармашылығын, оның философиялық, эстетикалық және әлеуметтік көзқарастарын зерттейтін әлемдік және қазақ әдеби сынының бөлімі. Студенттерге білімдерін одан әрі тереңдетуге, Абай ілімінің қазіргі ғылыми түсінігін, оның жас ұрпақты рухани-адамгершілікке тәрбиелеудегі рөлін талдауға үйретеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мұхтартану
    Несиелер: 3

    Мұхтар Әуезовтің өмірі мен шығармашылық қызметінің негізгі даталарын талдайды. Мұхтартан үшін қазақ әдебиетіндегі ғылымның мәні мен рөлі туралы түсінік қалыптастыру. Әуезов шығармаларының қазақ әдебиетіндегі орны мен маңызы. М.Әуезов шығармашылығы туралы түсініктерін тереңдету арқылы оқушылардың білімі мен ойлауын қалыптастыру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Физика
    Несиелер: 4

    Техника және технологиялық мәселелерді шешудің негізі ретінде жалпы физика курсында типтік есептерді шығару дағдылары мен дағдыларын қалыптастыру; зертханалық эксперимент жүргізудің бастапқы дағдыларын, физикалық құбылыстар мен процестердің барысын модельдеу және болжау қабілеттерін дамыту; техникалық ойлауды, өз бетімен және топпен жұмыс істеу дағдыларын, болашақ мамандықтың қолданбалы мәселелерінде физикалық мазмұнды бөліп көрсету қабілеттерін дамыту

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Қоғамдық сананы жаңғырту және оның өзекті мәселелері
    Несиелер: 3

    Ұлттық сананың түсінігі, белгілері, рөлі мен маңызы. Бәсекеге қабілеттіліктің, прагматизмнің, мемлекеттік-құқықтық идеологияның, ұлттық бірегейліктің, білімге табынудың, Қазақстанның эволюциялық дамуының түсінігі мен маңызы. «Рухани жағыру» мемлекеттік бағдарламасы аясында қазақстандық қоғамды консолидациялаудың идеялық-рухани негіздерін түсінеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Кәсіби қазақ (орыс) тілі
    Несиелер: 3

    Тұлғааралық, әлеуметтік, мәдениетаралық қарым-қатынас салаларында қазақ (орыс) тілінде когнитивті және коммуникативтік қызметті дамыту. Пікірталастарда этикалық, мәдени, әлеуметтік маңызы бар нормаларды талқылау, командада жұмыс істеу, ұжымда өзара әрекеттесу, икемділік, креативтілік дағдыларын қалыптастыру. Мәтіндік ақпаратты түсіндірудің практикалық дағдыларын дамыту, олардың қарым-қатынастың әртүрлі салаларында стилі, жанрлық ерекшелігін және командада жұмыс істеу қабілетін түсіндіру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Кәсіби бағытталған шетел тілі
    Несиелер: 3

    Ол техникалық терминдер мен сөз тіркестерін мамандық бойынша оқытуды қарастырады, техникалық тақырыптар бойынша орташа қиындықтағы сөйлеу тілін түсінеді; кәсіби тақырыптар бойынша қатынасу және ақпарат алмасу, орташа қиындықтағы техникалық мәтіндерді сөздіксіз оқып, оқытушымен талқылау мүмкіндігі; техникалық тақырыптар бойынша жеке есептердің қысқаша мәтіндерін сауатты құрастыру және жазу және аудиторияға ұсыну.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Инженерлік компьютерлік графика
    Несиелер: 4

    Auto CAD графикалық ақпаратының әр түрлі типтерімен және мазмұнымен сызбаларды орындау заңдары мен ережелері қарастырылған. Студент дизайнды MathCAD заманауи бағдарламалық жасақтамасын қолдана отырып жүзеге асырады. Заманауи бағдарламалық жасақтаманы қолдана отырып сурет салу дағдыларын алады - Auto CAD. Техникалық суреттерді оқу дағдылары. Кеңістіктегі бейнелеу мен қиялды, конструктивті геометриялық ойлауды дамыту.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Экожүйе және құқық
    Несиелер: 5

    Экономика, құқық, антикоррупциялық мәдениет, экология және тіршілік қауіпсіздігі, кәсіпкерлік, ғылыми зерттеулер әдістері саласында интеграцияланған білімді қалыптастыру. Адам мен табиғаттың қауіпсіз өзара іс-қимылының, экожүйелер мен биосфераның өнімділігінің негіздері. Ресурстардың шектеулілігі жағдайындағы қоғамның кәсіпкерлік қызметі, бизнес пен ұлттық экономиканың бәсекеге қабілеттілігін арттыру. Экология және адам тіршілігінің қауіпсіздігі саласындағы қатынастарды реттеу. Қазақстандық құқықты, субъектілердің міндеттері мен кепілдіктерін білу, әлеуметтік прогресті қамтамасыз ету үшін қоғамдық қатынастарды мемлекеттік реттеуді білу және сақтау. Ғылыми зерттеулер әдістерін қолдану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Қолданбалы механика
    Несиелер: 4

    Студенттердің механиканың негізгі ұғымдары мен аксиоматикасы, механикалық қозғалыс заңдары және оны есептеу әдістері туралы білімдерін, нақты есептерді шығаруда механикалық қозғалысты есептеу әдістерін қолдану дағдыларын қалыптастырады, атап айтқанда студенттердің мамандық профиліне байланысты есептер, материалдардың, өнімдердің және технологиялық процестердің стандартты және сертификаттық сынақтарын өткізу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Электротехника және электроника
    Несиелер: 4

    Электрондық технологиялар құрылғысын, белгілі бір параметрлері мен сипаттамалары бар электр құрылғылары мен жабдықтарын, электр жабдықтарының дұрыс жұмыс істеуін таңдау дағдыларына ие болу. Өткізгіштердегі, жартылай өткізгіштердегі физикалық процестердің негіздерін, жұмыс принциптерін, құрылғыларды, электр құрылғыларының негізгі сипаттамаларын оқып үйрену. Электрмен жабдықтау құрылғыларын жөндеу бойынша жұмыстарды орындау, құрылғылар мен құрылғылардың күйін тексеру және талдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Жылумассаалмасу негіздері
    Несиелер: 5

    Жылу мен масса алмасудың теориялық негіздерін меңгеру; жылу және массаалмасу теориясының, жылу өткізгіштік теориясының негізгі теңдеулерін оқып үйрену. Стационарлық және стационарлы емес жылуөткізгіштік, массаалмасу құрылғылары, олардың жалпы жіктелуі, есептеу түрлері, конструктивті ерекшеліктері, конвективті жылуалмасу критериалды теңдеулерін шешу дағдыларын меңгеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тамақ өндірістерінің процестері мен аппараттары
    Несиелер: 5

    Тағам өндірісіндегі гидромеханикалық, механикалық, жылу және массаалмасу процестерінің негізгі заңдылықтарын оқып үйрену; тамақ өндірісіне арналған заманауи қондырғылар; негізгі техникалық мәселелерді, ғылыми жетістіктерді және технология мәселелерімен тығыз байланыста тамақ өңдеудің жаңа физикалық әдістерін қолданудың қазіргі заманғы тенденцияларын қамту. Негізгі технологиялық процестерге арналған инженерлік есептеулерді орындау дағдыларына ие болу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ғылыми-зерттеу жұмысының негіздері
    Несиелер: 5

    Студенттердің ғылыми-зерттеу қызметінің қажеттілігі туралы жалпы түсініктерін қалыптастыру. Ғылыми бағыттар мен ғылыми нәтижелердің мәнін ашу. Ғылыми қызметті жүзеге асырудың негізгі теориялық ережелерімен, заңдарымен, қағидаларымен, әдістерімен, процестерімен, технологияларымен таныстыру. Ғылыми зерттеулер жүргізу дағдыларына ие болу. Ғылыми еңбектер мен құжаттарды нормалар мен стандарттарға сәйкес тіркеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тамақ микробиологиясы
    Несиелер: 5

    Микробиологияның негізгі түсініктері мен терминдерін білу; микроорганизмдердің жіктелуі, мүмкін микробиологиялық ластану көздері Классикалық әдістерді қолдана отырып, мәдени-морфологиялық сипаттамалары бойынша негізгі топтардың микроорганизмдерін алғашқы идентификациялауды жүзеге асыра білу. Қоршаған орта мен тамақ өнімдеріндегі негізгі санитарлық-индикативті микроорганизмдерді анықтау, микроорганизмдердің тіршілік әрекетіне әр түрлі факторлардың әсерін анықтау дағдыларын меңгеру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерін өндіру кезіндегі ресурс үнемдейтін технологиялар
    Несиелер: 5

    Экологияның негізгі заңдылықтарын, мемлекеттің экономикалық саясатының негіздерін, ресурстарды үнемдеуді реттеуді білу. Математикалық аппаратты қолдана отырып, экономикалық мәселелерді шешуге, қоршаған ортаға мониторинг жүргізуге, ресурстарды үнемдеуді басқару құралдарына, кәсіпорын өндірісіндегі ресурстардың қарқындылығын анықтауға дағдылану керек. Ресурстарды үнемдеу процестеріне факторлық талдау жасай білу. Ресурстарды үнемдейтін технологияны, тамақ өнеркәсібінің негізгі қалдықтарын зерттеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тамақтану биохимиясы
    Несиелер: 5

    Өнімдердің химиялық құрамы туралы заттар мен энергияның түрленуі туралы негізгі білімге ие. Ол ең маңызды органикалық заттардың құрылысы мен биологиялық қызметтерін, организмдердегі ферментативті және биоэнергетикалық түрлену механизмдерін зерттейді. Сақтау кезінде онда болатын биохимиялық процестерді түсінеді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тамақ өндірісі технологиясының негіздері
    Несиелер: 5

    Өнімдердің құрамын, қасиеттерін, құрылымын, негізгі техникалық сипаттамаларын, өндірісті технологиялық дайындауды ұйымдастыруды білу. Студенттер арасында тамақ шикізатын өңдеу әдістері туралы білімді қалыптастыру. Технологиялық режимдердің шикізат пен дайын өнімнің қасиеттеріне әсерін түсіну. Тамақ өнімдерін өндірудің негізгі технологиялық схемаларын оқып үйрену. Өзіңізді тәрбиелеу қабілетіне ие болу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Биотехнология негіздері
    Несиелер: 5

    Әр түрлі биологиялық жүйелерді, соның ішінде тірі организмдерді (микроорганизмдерден жануарлар мен өсімдік жасушаларына дейін) және олардың компоненттерін (ферменттер, витаминдер және т.б.) қолдана отырып технологиялық процестерді, адамдар білетін және қолданатын көптеген дәстүрлі процестерді: сыра қайнату, пісіру, шарап жасау, ірімшік көптеген шығыс ащы соустарды дайындау, жасау, сонымен қатар қалдықтарды жоюдың әр түрлі әдістерін зерттейді. Биотехнология саласындағы эксперименттік және теориялық зерттеулердің негізгі заманауи әдістеріне ие болу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Құрал-саймандар және тамақ өнімдерін сынау
    Несиелер: 5

    Тамақ өнімдерін сынау, орталықсыздандыру бойынша техникалық қолдау туралы білімдерге ие. Тамақ өнімдерін техникалық сынауды ұйымдастыру дағдыларына ие. Тағамдарды сынау кезінде бақылау-өлшеу аспаптарын қолданады. Тамақ шикізаттарына олардың құрамына әр түрлі химиялық ластаушы заттардың енуіне байланысты қауіпсіздікті орнатудың құралдарын зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тағамдық және биологиялық белсенді қоспалардың сапасын бақылау
    Несиелер: 5

    Тағамдық және биологиялық қоспалар өндірісі туралы жалпы ақпаратқа ие болу. Тамақ өнеркәсібінде мақұлданған тамақ өнімдері мен биологиялық белсенді қоспаларды тиімді және қауіпсіз қолдана білу, тамақ өнімдері мен биологиялық белсенді қоспалардың құрамы, сапасы мен қауіпсіздігі туралы зерттеулер ұйымдастырып, жүргізу. Қауіпсіз дозаларды есептеудің өзіндік әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерінің химиясы
    Несиелер: 5

    Тамақ шикізаты мен дайын өнімнің химиялық құрамы мен қасиеттері, физико-химиялық, биохимиялық және микробиологиялық өзгерістердің механизмдері, өңдеу және сақтау кезінде шикізат пен тамақ өнімдерінің қасиеттерін тұрақтандыру туралы түсініктері болуы керек. Шикізаттың қасиеттерін сақтау мен өзгертудің негізгі заңдылықтарын, тамақ өндірісі саласындағы ғылыми зерттеулердің заманауи әдістерін қолдана алады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерінің мерчандайзингі (сату)
    Несиелер: 5

    Мерчендайзингтің теориялық негіздерін қолдану және түсіну. Сауда-саттықты жүзеге асырудың тәсілдерін талдану. Заманауи жағдайларда өнімді ілгерілету, ілеспе құжаттар, тауарларды сатудың заманауи әдістерін оңтайландырудың негізгі құралдарын оқып үйрену. Сауда-саттық оқиғаларын болжай, жобалай және басқара білу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерінің сараптамасы
    Несиелер: 6

    Шикізат сапасын бақылау әдістерін, іріктеу кезеңдерін және шикізатты сараптамаға дайындауды оқып үйрену. Шикізатты сараптама жүргізу барысында диагностикалық мәселелерді өткізудің мақсаттары мен міндеттеріне сәйкес құралдары, түрлері, әдістері мен шикізатты сәйкестендіру әдістерінің жиынтығымен шешеді. Ол шикізаттың табиғатын сапалық сипаттамалары бойынша жіктейді, талдау әдістерін таңдауға, тамақ өнімдерінің фальсификациясын анықтауға үйретеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдеріндегі генетикалық түрлендірілген ағзаларды бақылау
    Несиелер: 6

    Тамақ өнеркәсібіне генетикалық түрлендірілген ингредиенттер туралы білімді қолданады. Тамақ өнімдеріндегі өсімдік тектес генетикалық түрлендірілген организмдердің (ГМО) сапалық және сандық анықтамасын қалай анықтауға болатындығын біледі, ГМО туралы ақпаратты табады және талдайды. Тәуекелді бағалауды жүргізу дағдыларына ие.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерін органолептикалық талдау
    Несиелер: 5

    Талдау кезінде рефлексия процесінің негізгі органолептикалық әдістері мен әдістерін білу, тағам өндірісінің органолептикалық бақылауын жүзеге асыру. Органолептикалық талдау кезінде тағамдық шикізаттың әр түрлі факторларының әсерін анықтау үшін сыни ойлау дағдыларына ие болу. Органолептикалық талдау нәтижелерін бағалай білу және практикада қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Санитария және тамақтану гигиенасы
    Несиелер: 5

    Санитарлық-гигиеналық бағалау стандарттарын, санитарлық-гигиеналық бағалаудың негізгі критерийін, өнімдерге қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптарды, сақтау, тасымалдау және сатуды білу. Кәсіпорын шығаратын өнімдерге санитарлық-гигиеналық бағалау жүргізе білу. Тамақ гигиенасын бағалау туралы білімді қолдану. Сапа көрсеткіштерін және өндірісті бақылау бағдарламаларын анықтау үшін стандартты сынақ әдістерін қолдану және түсіну тәсілдерін біледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өнімдердің құрамын оңтайландыру
    Несиелер: 5

    Рецепттер мен технологияларды оңтайландырудың негізгі принциптері мен тәсілдерін білу. Оңтайландыру кезінде негізгі параметрлерді қолдану. Ақпараттық технологиялардың заманауи бағдарламалық жасақтамасы мен техникалық құралдарын қолдана білу. Перспективалы технологиялық шешімдерді анықтау мақсатында тамақ өнімдерін қайта өңдеу процестерін дамытудың заманауи тенденцияларына талдау жасау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерін сақтау технологиясы
    Несиелер: 5

    Тамақ өнімдерін сақтау технологиясы ұғымын түсіну. Тосқауыл технологиясының теориялық негіздерін, қауіпсіздік факторы ретінде сақтау технологиясын, кедергінің әсерін білу, тамақ шикізатын өңдеу технологияларын қолдана білу, тамақ өнімдерін өңдеу, сақтау және дайындау технологияларына қойылатын гигиеналық нормаларды бағалау тәсілдері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Стандарттау, сертификаттау және метрология
    Несиелер: 4

    Техникалық реттеу, стандарттау, өлшем бірлігін қамтамасыз ету жүйесін, заңнамалық және нормативтік құжаттарды, стандарттардың түрлері мен санаттарын білу және түсіну. Нарық субъектілерінің Стандарттау, сертификаттау жөніндегі талаптарды, метрологиялық нормалар мен ережелерді сақтауын талдау. Мемлекетаралық және Халықаралық стандарттау, сертификаттау жөніндегі жұмыстардың экономикалық тиімділігін бағалау

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өнеркәсібіндегі басқарудың заманауи аспектілері
    Несиелер: 4

    Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындары қызметінің ерекшеліктерін және олар бойынша заманауи менеджмент жүйелерін құру кезінде халықаралық стандарттардың талаптарын қолданудың әдістемелік аспектілерін ескере отырып, менеджменттің теориялық негіздерін білу. Тамақ өнеркәсібіне талдау жасаңыз: аймақтық аспект, даму ерекшеліктері. Тамақ өнімдерін қайта өңдеу кәсіпорындарының тиімділігін басқару, басқару дағдыларын иелену.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Логистика және тамақ өнімдерін тасымалдау
    Несиелер: 4

    Материалдық ағындардың пайда болу реттілігін зерттейді. Инженерлік есептеулерді, көлік құралдарын таңдауды, ұтымды қозғалыс бағытын біледі; көлік ағындарын басқару; көлік операциялары тиімділігінің көрсеткіштерін анықтау. Логистика принциптеріне негізделген негізгі басқару шешімдерін болжау, жоспарлау және іске асыру дағдыларына ие.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қосымша білім беру бағдарламасы бойынша пәндері
    Несиелер: 12

    Қосымша білім беру бағдарламасына арналған пәндер Түлектерге облыстың және тұтастай алғанда елдің еңбек нарығында көбірек сұранысқа ие болуға мүмкіндік беретін қосымша құзыреттілік қалыптастыру мақсатында пәндер мен (немесе) модульдерді қосатын қосымша білім беру бағдарламасын (Минор) оқиды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерін қайта өңдеудің физико-химиялық негіздері
    Несиелер: 4

    Тағамдық шикізаттың түрлерін және олардың тағамдық құндылығын зерттеу; тамақ өндірісінің технологиялық процестерінің физикалық -химиялық негіздерін меңгеру; жартылай фабрикаттардың қасиеттері мен дайын өнімнің сапасын зерттеу; тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін ұйымдастыру мен қалыптастырудың ғылыми негіздерімен таныстыру, шикізатты өңдеудің ұтымды әдістерін жасай білу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ кәсіпорындарының өндірістік менеджмент
    Несиелер: 4

    Өндірісті басқару функцияларын, басқару технологияларын, өндіріс тиімділігін арттырудың негізгі факторларын білу. Тамақ өнеркәсібіндегі өндіріс орындары үшін бақылау ішкі жүйелерінің жұмысының тиімділігін бағалау дағдыларына ие болу. Тиімді даму стратегиясын құруға және кәсіпорын саясатын қалыптастыруға, ұйымның имиджін құруға және қолдауға қабілетті. Өндірістік процесті тиімді және ұтымды басқарумен байланысты кәсіби іс-әрекетте дағдыларға ие болу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерін жеткізілімдерін тізбегін басқару
    Несиелер: 4

    Жеткізілім тізбегін басқару жүйесін құра отырып, жеткізілім тізбегін басқарудың мәні мен мазмұнын біледі. Жабдықтау тізбектерінде жедел логистикалық қызметті ұйымдастыру, жоспарлау және реттеу әдістерін қолдануды біледі. Өндірістік және логистикалық қондырғыларды жабдықтау тізбектерінде оңтайлы орналастыру, жабдықтау тізбектерін диагностикалау және оңтайландыру дағдыларына ие.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ өндірісі өнімдерін өңдеу мен зерттеудің арнайы әдістері
    Несиелер: 4

    Тамақ өнімдерін термиялық өңдеу негіздеріне, өнімнің құрылымдық-механикалық, физикалық-химиялық және органолептикалық қасиеттерінің өзгеруіне ие болу. Процестер мен жабдықтың жұмыс режимдерінің негізгі параметрлерін талдау дағдыларына ие. Тамақ өнімдерін өндірудің жаңа технологиялық процестерін жасау кезінде нақты техникалық шешім қабылдайды. Кәсіби қызметте мақсат қою кезінде жалпылауға, талдауға, болжам жасауға қабілетті

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ өндірісіндегі ХАССП жүйесі
    Несиелер: 5

    Өнімнің сапасына әсер ететін факторларды, өнімнің бәсекеге қабілеттілігін арттыру құралдары мен әдістерін біледі. HACCP (ХАССП) қағидаттары негізінде өнімнің қауіпсіздігі жүйелерін енгізу, өнімнің сапасын бақылаудың маңызды нүктелерін талдау және анықтау әдістерін біледі. Ол шикізат пен өнімнің сапасы мен қауіпсіздігінің көрсеткіштерін анықтау үшін стандартты тестілеу әдістерін жетік біледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Саланың технологиялық процестерді оңтайландыру
    Несиелер: 5

    Технологиялық процесті басқару теориясының негізгі түсініктерін біледі. Технологиялық өндірістік жүйелер және модельдеу, оңтайландыру, технологиялық өндіріс жүйелерін талдау және синтездеу әдістері туралы түсінік қалыптастыру. Технологиялық процесті диагностикалау, тамақ өндірісінің процестерін басқару. Технологиялық процестерді басқаруды оңтайландыру дағдыларына ие

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерінің сапасын микробиологиялық бақылау
    Несиелер: 5

    Тағамның бүлінуіне жол бермейтін әдістерді біледі. Негізгі жұқпалы аурулардың эпидемиологиясын зерттейді. Микробиологиялық зерттеу үшін патологиялық материалды қалай таңдау керектігін біледі. Микробиологиялық талдау әдістерінің дағдылары. Зертханалық және өндірістік жағдайларда патогенді және шартты-патогенді микроорганизмдерді анықтау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өндірісін коммерцияландыру және бизнесті жоспарлау
    Несиелер: 5

    Азық-түлік инжинирингіндегі ғылыми-зерттеу және кәсіпкерлік іскерлік дағдыларды қолдану. Нәтижелерді талдайды және жобалардың тәуекелдерін бағалайды. Бизнес-жоспар жасайды. Кәсіпкерліктің құқықтық негіздерін оқып үйрену. Кәсіби қызметте экономикалық білімдерін көрсетеді. Бизнес-жобаларды өздігінен жинау, талдау және әзірлеу дағдыларына ие.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Шикізат пен тамақ өнімдерінің ластануын, қауіпсіздік стандарттарын зерттейді. Дайын өнімнің сапасына технологиялық бақылау жүргізген кезде ол тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі талаптарын ескере алады, нормативтік-техникалық құжаттаманы, ережелерді қолдана алады. Өнімдердің сапасы мен қауіпсіздігінің көрсеткіштерін анықтау, бақылау, сыни бақылау нүктелерін анықтау дағдыларына ие.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерінің сапасын технохимиялық бақылау
    Несиелер: 5

    Қазақстан Республикасының халықаралық, мемлекетаралық және мемлекеттік стандарттарына сәйкес өнімнің сапасын тексеру әдістері мен білімдерін қолданады. Шикізатты, жартылай фабрикаттарды және дайын өнімді сынау әдістерін түсінеді. Сапаны басқару дағдылары мен технохимиялық бақылау функцияларына ие. Өз қызметінде нормативтік құқықтық құжаттарды қолданады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Кәсіпкерлік
    Несиелер: 5

    Тамақ өнеркәсібінің кәсіпкерлік қызметінде технологиялар мен мәдениетті қолдану дағдыларын қалыптастыру. Кәсіпкерлік қызметтің объектілері мен субъектілерін зерттеу. Ол өзінің іс-әрекетін қалай түзетуге болатындығын және Қазақстандағы және шетелдегі тамақ кәсіпорындарында кәсіпкерлік қызметтің заманауи формаларының әртүрлі әдістерін қолдана біледі. Кәсіпкерлікті бағалау әдістемесіне иелік етеді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өнеркәсібінің технологиялық процестерін бақылау
    Несиелер: 5

    Технологиялық процестерді есепке алу мен бақылауды реттейтін негізгі құжаттарды біледі. Тағам өндірісіндегі технологиялық процестерді есепке алу мен бақылаудың стандартты әдістерін таңдауды және қолдануды біледі. Өндірістік процестің талаптарын ескере отырып, кәсіптік қызметті ұтымды жоспарлау және ұйымдастыру дағдыларына ие; технологиялық процестерді есепке алу және бақылау саласындағы жаңа әзірлемелерді қолдану

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Экспорттық бақылау және лицензиялау
    Несиелер: 4

    Нормативтік құжаттарды, экспорттық бақылау мәселелері бойынша заманауи заңнаманы біледі. Экспортталатын өнімдер мен лицензиялау ережелерінің сақталуын бақылауды біледі. Мемлекеттік тізілімнің техникалық саясаттағы және экспортталатын өнімді басқарудағы рөлін біледі. Сараптамалық бақылау, тыйым салулар мен шектеулер туралы заңнаманың сақталуын бақылау дағдыларына ие.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Өндірістік жабдық және оны пайдалану
    Несиелер: 4

    Тамақ өнеркәсібі жабдықтарының мақсаттарын, принципиалды сызбаларын және негізгі түрлерінің құрылымын білу. Өндірістік жабдықты таңдай білу, жабдықтың оңтайлы жұмыс режимін белгілеу және бақылау. Машина бөлшектері мен бөлшектерінің негізгі инженерлік есептеулерін, технологиялық жабдықтардың сапасын бақылау әдістерін орындау дағдыларына ие болу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Сынақ зертханаларын аккредиттеу
    Несиелер: 4

    Аккредиттеудің құқықтық негіздерін, аккредиттеу жүйесінің құрылымын, аккредиттеу субъектілерін, аккредиттеу кезеңдерін білу. Аккредиттеу саласында нормативтік құжаттарды қолдана білу. Аккредиттеу процедурасын, басқаруға қойылатын талаптарды білу. Әдістемелік құжаттарды қолдану, нормативтік құжаттарды әзірлеу дағдыларына ие болу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Тамақ өндірісі процестерін математикалық модельдеу негіздері
    Несиелер: 4

    Тамақ өндірісіндегі технологиялық процестердің математикалық модельдерін құрастыру принциптерін, объектілерді математикалық модельдеу әдіснамасын жетілдірудің негізгі бағыттары мен перспективаларын білу. Технологиялық процестер мен өнімнің рецептерін модельдей білу. Тамақ өндірісі объектілерінің математикалық модельдерін құрудың әдістемесін игеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқарудың заманауи халықаралық құжаттары
    Несиелер: 4

    Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқаруға қойылатын талаптарды оңтайландыру әдістерін меңгеру, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз етудің халықаралық жүйесі, ИСО және ХЭК халықаралық стандарттарының талаптарын аймақтық, еуропалық директивалар ретінде қолдана білу, СЕ сәйкестікті бағалауды жүргізу және оны сәйкестік белгісімен белгілеу құқығын алу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Тамақ шикізаты мен өнімдері тәуекелдерінің коммуникациясы
    Несиелер: 4

    Қауіпті жағдайлардың дамуын модельдеу мен болжауды зерттеу және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін бақылау жүйесін құру. Қауіпсіздіктің сенімді деңгейін құру принциптері, азық-түлік қауіпсіздігін бағалаудың негізгі критерийлері. Тамақ шикізаты мен өнімдерінің тәуекелдерінің байланысын бақылау. Қауіпсіз өнімдердің шығарылуын тиімді басқару үшін тәуекелдерді талдау дағдыларына ие.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Тамақ кәсіпорындарын жобалау
    Несиелер: 4

    Тамақ шикізатын өңдеудің технологиялық схемаларын оқып білу. Тамақ өндірісіне арналған машиналардың, аппараттар мен технологиялық жабдықтардың принципиальді схемалары мен конструкцияларын талдайды. Тағамдық шикізатты өңдеуге арналған кәсіпорындардың технологиялық жабдықтарын инженерлік есептеу мен жобалау дағдыларын үйретеді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Тамақ кәсіпорындары үшін техникалық құжаттаманы әзірлеу
    Несиелер: 4

    Стандарттау саласындағы негізгі нормативтік және заңнамалық құжаттарды, оның ішінде әдістерді, қағидаттар мен қағидаларды зерделеу, оларды кәсіпорындар қызметінде қолдану, әзірлеу және ресімдеу, өндіріс жағдайында құжат айналымын қамтамасыз ету, кәсіпорынның тиімді қызметін қамтамасыз ету үшін нормативтік-техникалық құжаттамамен жұмыс істеу дағдыларын бекіту

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Тамақ саласындағы статистикалық әдістер
    Несиелер: 4

    Статистикалық мәліметтерді жинау және өңдеу әдістерін біледі. Белгісіздік пен тәуекел жағдайындағы жағдайдың дамуын бағалауды, сандық талдауды, эмпирикалық және эксперименттік мәліметтерді өңдеуді біледі. Типтік есептерді шешудің математикалық, статистикалық және сандық әдістері дағдыларына ие.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Сапа менеджмент жүйесі
    Несиелер: 4

    Өнімдер мен технологиялық процестердің қауіпсіздігі мен сапасын басқаруды қамтамасыз етудің теориялық негіздерін білу. Менеджменттің әдіснамалық негіздерін, тиімді маркетингті ұйымдастырудың заманауи тәсілдерін қолдана білу, ИСО халықаралық стандарттарына сәйкес интеграцияланған сапа жүйесін әзірлеу және енгізу, ұйымның стратегиясын талдау, әзірлеу және іске асыру дағдыларына ие болу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON11

    Кәсіби қызметте зерттеу, кәсіпкерлік дағдыларды қолдана алады. Өзінің кәсіби қызметінің салдарын қалай болжауды біледі

  • Код ON1

    Академиялық адалдық қағидаттарын түсіне отырып, кәсіби ортада және қоғамда қазақ, орыс және ағылшын тілдерінде қарым-қатынас және қарым-қатынас дағдыларын меңгеру.

  • Код ON10

    Қауіпсіздікті бағалау және бағалау үшін ережелер, стандарттар, жобалық және технологиялық құжаттаманы қалай қолдану керектігін біледі, өнімді басқару тиімділігін арттыру бойынша шаралар кешенін әзірлейді.

  • Код ON2

    Кәсіби қызметтің жаратылыстану, математикалық, қоғамдық, әлеуметтік-экономикалық және инженерлік білімдерін көрсету, ғылыми зерттеу әдістерін меңгеру.

  • Код ON4

    Тиімді даму стратегиясын құруға және кәсіпорын саясатын қалыптастыруға, ұйымның имиджін құруға және қолдауға қабілетті

  • Код ON9

    Тамақ кәсіпорындарының әртүрлі технологиялық жабдықтарын қолдана алады, өнімнің сапасын бақылау және қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша зертханалық-техникалық жұмыстарды жүргізу үшін бақылау-өлшеу және сынау жабдықтарын қолдана алады, өндірістік бақылау жүргізе алады және санитарлық жағдайды сақтай алады.

  • Код ON7

    Үйлесімді байытылған тамақ өнімдерін жасау үшін негізгі өнімдер мен қосымша ингредиенттерді таңдай алады, тамақ өнімдеріндегі физикалық, химиялық және биологиялық шығу тегі контаминациясының дәрежесін бағалай алады.

  • Код ON3

    Ақпаратты және есептік сауаттылықты, ақпаратты жалпылау, талдау және қабылдау, мақсат қою және оған жету жолдарын таңдау қабілеттеріне ие болу.

  • Код ON12

    Өзіндік білім алу және өзін-өзі тәрбиелеу дағдыларын, өмір бойы салауатты өмір салтын көрсету, жеке және топта жұмыс жасау

  • Код ON5

    Тамақ кәсіпорындарының өндірістік-экономикалық қызметін ұйымдастыру дағдыларын көрсетеді.

  • Код ON8

    Тамақ шикізаты мен тамақ өнімдерін өндіруде технологиялық процестерді және сақтауды, логистикалық және тамақ кәсіпорнының көліктік қызметтерін ұйымдастыру дағдыларын көрсетеді.

  • Код ON6

    Тамақ өнімдерін теориялық және эксперименттік зерттеу әдістерін, инженерлік есептеулерді, технологиялық сызбаларды жобалауды, зерттеу деректерін өңдеудің статистикалық әдістерін қолдана білуді меңгереді.

Top