8D09102 Мал өнімінің санитариялық экологиялық қауіпсіздігі в С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Білім беру бағдарламасының мақсаты докторанттар тарапынан техногенді және биогенді факторлар кезінде мал шаруашылығы өнімдерінің санитариялық-экологиялық бағасы мен қауіпсіздігін өткізу саласына қатысты ғылыми негізделген білім алу мен машықтану болып табылады. Осы орайда білім беру бағдарламасының мазмұны Кедендік одақ пен Бүкіл әлемдік Сауда Ұйымы жағдайында, сонымен қатар, халықаралық ветеринариялық ұйымдардың (ЖДДҰ, ФАО, ДДҰ т.б.) талаптарына сәйкес мал шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитарлық сараптамасы мен қауіпсіздігін жүргізу үшін білім алу мен машықтануын шыңдауға бағытталады.
-
Академиялық дәреже Докторантура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 3 года
-
Кредиттер көлемі 180
-
Білім беру бағдарламаларының тобы D138 Ветеринария
-
Білім беру саласы 8D09 Ветеринария
-
Дайындық бағыты 8D091 Ветеринария
-
Ветеринариялық география
Несиелер: 5Нақты аумақтардағы эпизоотиялық ахуалдың географиялық, әлеуметтік-экономикалық және табиғи-климаттық факторларға тәуелділігін зерттейді. Профилактикалық және эпизоотияға қарсы шараларды (модельдеу, болжамдау, тәуекелділікті бағалау) инфекциялық аурулардың хронологиялық ерекшеліктерін ақпараттық-коммуникациялық технологияларды (ArcGIS 10.8, SatScan, Maxent т.б.) қолдана отырып анықтау деректері негізінде құрастыру машығын қалыптастырады
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Академиялық хат
Несиелер: 5Курс докторанттардың академиялық жазудың тұжырымдамалары мен үлгілерін меңгеруге бағытталған. Докторанттар академиялық, ғылыми мәтінді, әртүрлі жазбаша ғылыми дискурстарды жазу дағдылары мен дағдыларын дамытады. Докторанттар әртүрлі деңгейдегі жазба жұмыстарын талдап, бағалай алады, шынайы дереккөздермен жұмыс істей алады, сондай-ақ өз көзқарасын өз бағасына сәйкес негіздей алады
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
HACCP жүйесіндегі ветеринариялық аспекттер
Несиелер: 5Ет-сүт кәсіпорындарында HACCP жүйесін құрастырудың принциптері мен әдістерін, стандарттары мен HACCP ендіру тиімділігін, мал шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігіне физикалық, биологиялық және химиялық тәуекелділіктер әсерін, ветеринариялық аспекттерді зерттейді. Кәсіпорындарда HACCP жүйесін ендіру, тәуекелділіктерді талдау мен бақылау-қайшылық нүктелерін (БҚН) анықтау, блок-сызбанұсқаларын құру, мониторинг өткізу, құжаттар жүргізу машықтарын қалыптастырады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Тағам өнімдері сапасы мен қауіпсіздігін басқару
Несиелер: 5Тағам өнімдері сапасы мен қауіпсіздігін басқару жүйелерін зерттейді; Қазақстан мен шет елдердегі тағам өнімдері қауіпсіздігінің нормативтік-заңнамалық негіздері; өнмідер сапасы мен қауіпсіздігінің негізгі аспекттері; ИСО халықаралық стандарттары; HASSP принциптері негізінде тағам өнімдері сапасы мен қауіпсіздігін басқару жүйесінің басты талаптары. Тағам өнімдері сапасы мен қауіпсіздігін басқару жүйесіне қатысты практикалық машықтар қалыптастырады
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Ғылыми зерттеулер әдістері
Несиелер: 5Қазіргі сәтте зерттеу нысаны туралы мәлім ғылыми деректер мен қоғам тарапынан практикалық тұрғыдан шешілуі тиісті деп айқындалған міндеттер арасындағы қайшылықтарды ашып көрсете білу негізінде ғылыми мәселелерді қою әдістерін зерттейді. Тақырыпты таңдау мен практикада қолдану үшін оның өзектілігін ғылыми негіздеу, ғылыми-зерттеу жұмыстарын ұйымдастыру мен өткізу, ғылыми нәтижелерді рәсімдеу машықтарын қалыптастырады
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Жануар текті өнімдердің санитарлық-экологиялық биоқауіпсіздігі
Несиелер: 5Қоршаған ортаның санитариялық-экологиялық саулығына байланысты азық-түлік қауіпсіздігі мәселелерін қарастырады, техногенді және биогенді факторлардың тағам өнімдеріне теріс әсерін зерттейді. ҚР жекелеген техногенді-қауіпті өңірлерінде мал шаруашылық өнімдерінің ғылыми негізделген санитариялық-экологиялық бағасы мен қауіпсіздігін өткізу машықтарын қалыптастырады
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Код ON4
Жануарлар денсаулығы мен өнімділігіне географиялық ортаның әсері мен жануар аурулары таралуының заңдылықтарын білу. Республиканың нақты аумақтарында байқалатын аурулардың алғышарттарын, олардың таралу сипаты мен аурулар ағымына ықпал етуші факторлардың табиғи-аумақтық кешендерін (табиғи-климаттық, әлеуметтік-экономикалық) бағалау кезінде ветеринариялық география әдістерін қолдану.
-
Код ON1
Тағам қауіпсіздігі бойынша ғылыми деректерді және тағам қауіпсіздігінің заманауи теориялық концепциялары мен бағыттарын талдай алу және синтездей білу, дұрыс бағалай білу, жазу техникасын пайдалана алу, жоспар құру және эссе құрастыру, ғылыми жазбалармен жұмыс жасай білу
-
Код ON2
Ветеринарияда ғылыми зерттеулердің заманауи әдістері мен тәсілдерін пайдалану, алынған нәтижелерді талдау және пайымдау
-
Код ON5
Тәуекелділіктерді талдауды өткізу, қайшылық бақылау нүктелерін айқындау, ет, сүт және балық өңдеу өңдеу кәсіпорындарында, тасымалдауда, сақтауда және сату орындарында сапа мен азық-түлік қауіпсіздігін басқару жүйесін енгізуді білу.
-
Код ON3
Қоршаған ортаның техногенді және биогенді факторлары кезінде жануар және өсімдік текті тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі туралы негізгі ұғымдарды білу және оларды санитариялық-экологиялық нормаларға сәйкес бағалауға машықтану, санитариялық-экологиялық «таза» тағам өнімдерін (сүт, ет, жұмыртқа, бал, балық т.с.с.) зерттеу әдістері мен оларды алу әдіс-тәсілдерін меңгеру