Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M07210 Тағам қауіпсіздігі в Қазақ ұлттық аграрлық университеті

  • Тағам өндірісі саласындағы ұлттық және халықаралық заңнама
    Несиелер: 5

    Пән тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне нормативтік құжаттардың талаптарын, азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету жөніндегі Қазақстан Республикасының нормативтік-заңнамалық базасын зерделейді. Сондай-ақ тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне қойылатын халықаралық талаптар, оның ішінде Кеден одағының техникалық регламенттерінің талаптарын оқытады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жоғары мектептің педагогикасы
    Несиелер: 5

    Курс педагогика ғылымын және оның адам туралы ғылымдар жүйесіндегі орнын, қазіргі білім беру парадигмасы, Қазақстандағы жоғары білім беру жүйесі, маман тұлғасын тәрбиелеу және қалыптастыру, білім берудегі менеджмент қарастырады. Педагогика ғылымының әдіснамасы, оқытудың әдістері мен формалары туралы түсінік беріледі. Оқытушының кәсіби және коммуникативтік құзыреттілігін ашуға ықпал етеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тағам өнімдерін талдау
    Несиелер: 5

    Тамақ өнімдерін талдау олардың белгіленген сапа көрсеткіштеріне сәйкестігін анықтау мақсатында да, тұтынушының өмірі мен денсаулығы үшін өнімдердің қауіпсіздігін анықтау мақсатында да жүргізіледі. Талдаудың негізгі кезеңдері-бүкіл объектінің орташа құрамын көрсететін үлгіні таңдау, Үлгіні дайындау, оның ішінде ыңғайлы пішінге көшу (көбінесе ерітінді) және кедергі келтіретін компоненттерді бөлу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ет-сүт өнеркәсібіндегі гигиена және санитария
    Несиелер: 5

    Ет-сүт өнеркәсібіндегі қайта өңдеу кәсіпорындарында ет пен сүт өндіру кезінде өнімдердің қауіпсіздігі мен жоғары санитарлық сапасын қамтамасыз ететін гигиена мен санитария талаптарын сақтау болып табылады. Бұл ретте өнімдердің қауіпсіздігі мен сапасы қатаң санитариялық-гигиеналық бақыланып, өңдеуші кәсіпорындарда ет пен сүтті қайта өңдеу процесін және қоршаған ортада патогенді микроорганизмдерді жоюға бағытталған сауықтыру шаралары кешендерін жүргізумен қамтамасыз етіледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздігінің қауіп-қатерін бағалау
    Несиелер: 5

    «Тағам өнімдері қауіпсіздігінің қауіп-қатерін бағалау» пәнінің негізгі міндеті барлық жүргізілетін зертханалық зерттеулерді әдістемелік, техникалық және олардың тәжірибелік жүзеге асуын толығымен қамтамасыз ету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шет тілі (кәсіби)
    Несиелер: 4

    Пәннің негізгі мақсаты - болашақ магистрдың кәсіби қызметінде ағылшын тілін белсенді меңгеру дағдылары мен қабілеттерін одан әрі дамыту негізінде шет тілін оқытудың халықаралық стандарттарының шеңберінде коммуникативтік құзыреттілікті жүйелі түрде тереңдете білу. Магистранттың дағдыларын дамытудағы негізгі принциптер: - ғылыми ақпарат алу және беру үшін мамандық бойынша ағылшын тіліндегі әдебиеттерді оқу; - аудармалар, аннотациялар, рефераттар түріндегі алынған ақпаратты тіркеу; - магистрлік мамандығына және ғылыми жұмысына байланысты тақырыптар бойынша ағылшын тілінде әңгіме жүргізу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тағам өнімдерінің контаминациясы (ластануы)
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты магистранттардың тағам өнімдерінің негізгі химиялық ластануы туралы кәсіби дағдыларын қалыптастыратын пән, сонымен қатар тамақ өндірісінде пестицидтерді кеңінен қолдану, тамақ шикізаты мен тағам өнімдеріндегі пестицидтердің қалдық мөлшерін анықтау әдістерін зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылым тарихы мен философиясы
    Несиелер: 4

    Білім алушылардың бойында ғылыми ойлау мәдениетін қалыптастырады. Сараптамалық қабілет пен ізденіс қызметінің дағдыларын дамытып, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білімдер береді. Ғылымға және ғалымдарға қажеттілік күшейіп отырған қазіргі заманда бұл пәнді зерттеу қоғам үшін де, жас ізденуші үшін де аса маңызды. Арнайы философиялық талдау пәні болып табылатын ғылым феноменінің мәселелерімен таныстырып, ғылымның тарихы мен теориясы, ғылым дамуының заңдылықтары және ғылымның білімнің құрылымы, ғылымның мамандық және әлеуметтік институт ретіндегі ерекшеліктері, ғылыми ізденіс жүргізу әдістері, ғылымның қоғам дамуындағы рөлі туралы білім қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шикізат және тағам өнімдерін талдаудың заманауи әдістері
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - сапаны бағалаудағы теориялық және практикалық дағдыларды алу; азық-түлік қауіпсіздігі, сапасыз тағам өнімдерінің сапасын төмендетуге бағытталған шикізат, жартылай фабрикаттар және дайын өнімді талдаудың аналитикалық және аспаптық әдістерінің жалпы принциптері; ағымдағы ғылыми-техникалық құжаттамамен жұмыс істеу дағдысын меңгеру, органолептикалық және физика-химиялық әдістерді қолданатын жартылай фабрикаттар мен дайын өнімдердің сапасын бағалау, сондай-ақ өнім сапасын зерттеуге және бақылауға арналған қолданыстағы жабдықтар мен құралдарды игеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тағам қауіпсіздігіндегі ғылыми зерттеулер әдіснамасы
    Несиелер: 5

    "Тамақ қауіпсіздігіндегі ғылыми зерттеулер әдіснамасы" білім алушыларда тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылаудың кәсіби дағдыларын және жануар, өсімдік шикізатынан жасалған өнімдерді ғылыми зерттеу ерекшеліктерін зерттейтін пәндерді меңгеруге дайындығын қалыптастыратын пән болып табылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Кәсіпкерлік саласындағы жобаларды басқару
    Несиелер: 7

    Жобалық менеджмент саласында кәсіби құзыреттілікті қалыптастырудың әдістемелік негізін құру және жобаларды басқару мәселелері бойынша магистранттар кешенді теориялық және қолданбалы білімді қалыптастыру; нақты жобаларды жүзеге асыру үшін жоба командасының жұмысын ұйымдастыру бойынша білімді меңгеру; инвестициялық жобалардың тиімділік түрлерін, олардың коммерциялық тиімділігін талдау және бағалау әдістерін зерттеу және тәуекел және белгісіздік факторларын ескере отырып, жобалардың тиімділігін бағалау ерекшеліктерін зерттеу

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 4

    Пән басқару психологиясының тақырыбын, сипатын, міндеттері мен құрылымын, оның психологиялық зерттеулер әдістерін және оны зерттеудің негізгі тәсілдерін қарастырады. Басқару әрекетіндегі тұлға психологиясын, танымдық әрекет психологиясын перцептивтік, мнемикалық және ойлау ұрдістерін басқару қызметтінде зерттейді. Курс заманауи іскерлік адамның қызметінде этикет туралы, менеджердің коммуникативті құзыреттілігі, басқарушылық қызметтегі эмоционалды және ерікті күйлері туралы және қызметті басқара білу туралы қабылеттерін қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тағам қауіпсіздігінің экологиялық көрсеткіштерінің мониторингі
    Несиелер: 6

    Магистранттардың тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі индикаторларының экологиялық мониторингінің теориясы мен әдістемесі туралы түсініктерін қалыптастыру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тағам өндірісін микробиологиялық бақылау
    Несиелер: 6

    Микробиологиялық бақылау тағам өнімдері өнеркәсібі мен қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындары технологиялық процестің барлық кезеңдерінде өндіретін өнімдерді: шикізатты, жартылай фабрикаттарды, дайын өнімді зерттеуді; қойма желісінде сақталатын немесе сауда желісінде сатылатын тамақ өнімдерін зерттеуді; жұмыскерлердің қолынан, жабдықтан алынған шайындыларды зерттеуді қамтиды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ресурс үнемдеуші тағам өнімдерін өңдеу технологиялары
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты-магистранттардың тамақ өнеркәсібіндегі қалдықсыз, қалдығы аз, ресурс үнемдейтін технологиялар саласында тереңдетілген теориялық білім мен практикалық дағдыларды алуы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тағам кәсіпорындарындағы ХАССП жүйесі
    Несиелер: 6

    Пәннің мақсаты - студенттердің теориялық білімдерін және тамақ өнімдерінің сапасын және қауіпсіздігін басқару мен жетілдірудегі тәжірибелік дағдыларын ; тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқару жүйелерінің сапасын басқару әдіснамасын дамыту.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Бизнес шешімдерін модельдеу
    Несиелер: 4

    Зерттеудің мақсаты мен міндеттерін қалыптастыру, ақпараттық базаны қалыптастыру, нақты зерттеу әдістерінің жиынтығын іріктеу және қолдану, қорытындыларды тұжырымдау, зерттеу нәтижелерін негізге ала отырып ұсыныстар әзірлеу және негіздеуде эмпирикалық және қолданбалы деңгейлерде экономикалық зерттеулер жүргізу әдіснамасы мен технологиясы туралы ғылым.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Конфликтология
    Несиелер: 4

    Конфликтологияның негізгі санаттарын, жанжалдардың типологиясын, жанжалдарды басқару технологияларын қарастырады. даулы жағдайда тұлғаның іс-қимыл теориясы, жанжалдағы тиімді қарым-қатынас және рационалды іс-қимыл технологиясы. Жанжалды реттеу технологиясы ретінде дауларды, медиацияны шешу бойынша келіссөз процесінің психологиясы туралы түсінік қалыптастырады. Қоғамдағы қақтығыстар, ұйымдардағы қақтығыстар, қақтығыстар және стресс.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тағам өнімдерінің химиялық ластауыштарын сәйкестендіру
    Несиелер: 6

    Тамақ өнімдерінің химиялық ластағыштарын сәйкестендіру - тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі проблемасы адам ағзасынының ішкі ортасын қауіпті тағамнан сақтау, тамақ өнімдерінің химиялық ластағыштарының әртүрлі токсиканттарын беруден қорғауға және оларды шикізат пен дайын өнімде анықтауға байланысты қарастырылатын арнайы пән

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Қауіп-қатер менеджменті және коммуникациясы
    Несиелер: 6

    Жеке шаруашылық жүргізуші субъектінің өндірістік тәуекелдерін басқару саласында базалық білімді қалыптастыру, өндірістегі тәуекелдерді сәйкестендіру, талдау және бағалау мәселелерінде және тәуекел-менеджменттің базалық тұжырымдамалары негізінде тәуекелдерді басқарудың негізделген шешімдері мен әдістерін таңдауда біліктер мен дағдыларды дамыту. Магистранттардың тәуекелдерді басқару әдістерін, оларды есептеу әдістемесін қолдануда, тәуекелдерді азайту бойынша жүргізілетін іс-шаралардың тиімділігін бағалауда практикалық дағдыларды алуы;

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз етудің халықаралық жүйелері
    Несиелер: 6

    Пәннің мақсаты өнімнің қауіпсіздігіне әсер ететін қауіпті жүйелі сәйкестендіру, бағалау және басқару негізінде сапа менеджменті мен азық-түлік қауіпсіздігі саласындағы жетекші халықаралық жүйелер саласындағы теориялық білім мен тәжірибелік дағдыларды дамыту болып табылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Генетикалық өзгертілген өнімдер және биоқауіпсіздік мәселелері
    Несиелер: 5

    Магистранттардың ГМО-ны құру және пайдалану, әлемде ГМО-ның таралуына байланысты қауіптер мен биоқауіпсіздік мәселелерін зерделеуі. Генетикалық түрлендірілген тағам өнімдері пәні келесідей сұрақтарды қарастырады: - адамдар үшін патогенділік немесе уытты заттарды синтездеу қабілеті; - кіріктірілген генетикалық материал басқа микроорганизмдерге қауіпті белгілерді таратып, оларды кодтай алады; - модификацияланған микроорганизмдердің адамның асқазан-ішек жолына түсуінің ықтимал зиянды салдары; - жаңа ақуыздардың ықтимал жанама әсерлері (мысалы, аллергенділік);

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Код ON6

    Өсімдік және жануарлардан алынатын шикізатты өңдеу кезінде кешенді инженерлік міндеттерді шешу үшін инновациялық технологияларды қолданады

  • Код ON4

    Басқарушылық қызмет жобаларының идеяларын табысты іске асыру және өзін-өзі жетілдіру үшін психология білімін қолдану

  • Код ON7

    Тағам қауіпсіздігі саласындағы кәсіби қызметте заманауи компьютерлік бағдарламаларды пайдаланады

  • Код ON5

    Оқытылып отырған саланың озық білімдеріне негізделген қауіп-қатерді басқару барысында және тағам өнімдерінің жаңа технологияларын қолданысқа енгізу

  • Код ON2

    Кәсіби қызметті жүзеге асыру үшін заманауи педагогикалық білімді қолдану

  • Код ON3

    Шет тілдерінің бірінде жазбаша және ауызша кәсіби коммуникацияға қабілетті

  • Код ON1

    Ғылымның тарихы мен философиясын пайдалана отырып, тұтас жүйелі ғылыми дүниетаным негізінде оқытылып отырған саланың озықбілімдеріне негізделген осы саладағы дамытылатын білімдер мен түсініктерді көрсете білу

  • Код ON8

    Тағам қауіпсіздігі саласындағы ғылыми және практикалық қызметте эксперименттік зерттеулердің әдіснамасы мен әдістері білімін қолданады

  • Код ON9

    Әлеуметтік, этикалық және ғылыми пайымдауларды ескере отырып пайымдау қалыптастыру үшін ақпарат жинауды және түсіндіруді жүзеге асырады және ауыл шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеудің энергия үнемдейтін, қалдығы аз, экологиялық таза технологияларын жобалай алады

  • Код ON10

    Адам денсаулығы контексінде тағам өнімдерінің функционалдығы мен қауіпсіздігін бағалайды, тамақтану проблемаларына талдау жүргізу, гигиеналық нормативтерді қолдану

  • Код ON11

    Дайын өнімге, өсімдік және жануар шикізатын өндіру, сақтау және қайта өңдеу үшін экологиялық нормативтерді қолданады

  • Код ON12

    Мамандарға да, маман еместерге де ақпаратты, идеяларды, қорытындыларды, проблемалар мен шешімдерді анық және бір мәнді хабарлау тамақ қауіпсіздігінің ғылыми міндеттерін шешу үшін ғылыми және арнайы әдебиеттермен жұмыс істеуге қабілетті

  • Код ON13

    Тағам өнімдері және қайта өңдеу өнеркәсібіндегі қауіпсіздік саласындағы зерттеулерді орындау кезінде шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің қасиеттерін зерттеу әдістері мен заманауи аппаратураны пайдалана отырып, ғылыми-зерттеу және өндірістік міндеттерді шешу үшін зертханалық зерттеулерді орындайды

  • Код ON14

    Халықаралық және ұлттық заңнамалар мен азық-түлік қауіпсіздігі саласындағы нормативтік актілер арасындағы айырмашылықтар мен ұқсастықтарды түсінеді; Интернет арқылы қолжетімді ДДҰ, ФАО, Кодекс және ДСҰ сияқты халықаралық агенттіктердің ақпарат көздеріне ие

  • Код ON15

    Конфликттіні алдын ала анықтай білу, талдау және тану және оларды шешу үшін шаралар қабылдау

Top