Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология (тағам саласы бойынша) в АТУ

  • Шет тілі (Кәсіби)
    Несиелер: 4

    Пәннің сипаттамасы Қазақстан Бейіндік және ғылыми-зерттеу бағытындағы тілдік емес жоғары оқу орнының магистратурасында шет тілдерін оқыту болашақ магистрлердің кәсіби және академиялық мақсаттарда тілді озық деңгейде меңгеруіне бағытталуы тиіс, бұл мамандықтың ғылыми-тұжырымдамалық аппаратымен еркін жұмыс істеуге, ғылыми ақпараттық базаны кеңейтуге, ғылыми ақпаратты түсіндіру, дәлелдеу, сендіру, ғылыми полемика, академиялық жазу дағдыларын игеруге мүмкіндік береді.

    Семестр 1
  • Ғылым тарихы мен философиясы
    Несиелер: 4

    Ғылым тарихы және философиясы курсы магистратураның барлық мамандығы үшін міндетті. Ол магистранттардың бойында ғылыми ойлау мәдениетін қалыптастырады, сараптамалық қабілет пен ізденіс қызметінің дағдыларын дамытып, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білімдер береді. Ғылымға және ғалымдарға қажеттілік күшейіп отырған қазіргі заманда бұл пәнді зерттеу қоғам үшін де, жас ізденуші үшін де аса маңызды. Ғылым тарихы және философиясы курсы арнайы философиялық талдау пәні болып табылатын ғылым феноменінің мәселелерімен таныстырып, ғылымның тарихы мен теориясы, ғылым дамуының заңдылықтары және ғылыми білімнің құрылымы, ғылымның мамандық және әлеуметтік институт ретіндегі ерекшеліктері, ғылыми ізденіс жүргізу әдістері, ғылымның қоғам дамуындағы рөлі туралы білім қалыптастырады.

    Семестр 1
  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 4

    Басқару психологиясы курсы магистратураның барлық мамандықтары үшін міндетті болып табылады. Басқару психологиясының негізгі мәселелерін зерттеу қоғам дамуының қазіргі кезеңінде әрбір жеке адам үшін құнды болып табылады, ерекше мәнге ие болады. Психологиялық, кәсіптік құзіреттілікті кеңейту және тереңдету бәсекеге қабілетті мамандарды даярлаудың, олардың шығармашылық әлеуетін ашудың, тұлғалық және мансаптық өсудің қажетті шарты болып табылады. Бірлескен іс-әрекет процесінде адамдар арасындағы қарым-қатынас пен қарым-қатынастың жаңа түрлерін, өнімді және сыни тұрғыдан ойлау тәсілдерін меңгеру.

    Семестр 1
  • Ғылыми зерттеулердің эксперименттерін жоспарлау
    Несиелер: 5

    Ғылыми зерттеу экспериментін жоспарлау әдістері. Экспериментті жоспарлау теориясында қолданылатын ұғымдар. Оңтайлы жоспарларды құру әдістері мен алгоритмдері. Әртүрлі өлшеуіш есептерге арналған өлшеу жоспарын қалыптастыру. Алгоритмдерді қолдану арқылы өлшеу нәтижелерін өңдеу. Өлшеу жоспарын түсіндіру, өлшеу нәтижелері және оларды өңдеу нәтижелері. Жоспардың сапасын бағалау. Құбылыстар мен процестерді сипаттаудың математикалық модельдері. Эксперимент нәтижелерін рәсімдеу

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Ғылыми зерттеулерді жоспарлау және ұйымдастыру
    Несиелер: 5

    Ғылыми сынақтарды ұйымдастыру және жоспарлау әдістері, кешенді зерттеулерді орындау реттілігі, олардың логикалық байланыстары, ғылыми зерттеулер мен инновациялық қызметті болжау әдістері. Ғылыми-техникалық және патенттік ақпарат көздері, ғылыми-техникалық ақпарат жүйелері, инженерлік эксперимент негіздері, экспериментті жоспарлау әдістері. Ғылыми зерттеу нәтижелерін рәсімдеуге қойылатын талаптар, ғылыми жұмысты бағалау критерийлері және оның нәтижелерін енгізу жүйесі.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Жоғары мектеп педагогикасы
    Несиелер: 4

    Жоғарғы білім беру педагогикасы курсы магистратураның барлық мамандықтары үшін міндетті болып табылады. Жоғарғы мектеп педагогикасы қазіргі білім беруді дамытудың мегатенденциялары: интернационализациялау, ізгілендіру мен демократияландырудың жоғары мектептегі оқу-тәрбие үдерісін көрсетеді, педагогикалық қызметтің дара шығармашылық стиліне бағдар береді.

    Семестр 1
  • Стандарттау мен сертификаттауды дамытудың қазіргі заманғы аспектілері
    Несиелер: 5

    Қазақстандағы және шетелдердегі стандарттау мен сертификаттаудың қазіргі жағдайы. Мемлекеттік стандарттарды олардың халықаралық баламаларымен үйлестіру жолымен саудадағы техникалық кедергілерді жою. Сәйкестікті растау ережелерін, рәсімдерін сақтай отырып, сәйкестікті растау жөніндегі жұмыстарды жүргізу. Декларациялау. Техникалық құжаттаманы талдау. Сапа және қауіпсіздік көрсеткіштерін нормативтік құжаттамаға сәйкестігін тексеру. Бағаланатын процестің жағдайын талдау және әдістеме әзірлеу.

    Семестр 1
  • Қызметтерді шетелдік сертификаттау
    Несиелер: 5

    Қызметтерді шетелдік сертификаттаудың негізгі ережелері.  Қызметтерді шетелдік сертификаттау. Халықаралық стандарттар қызметтерді, өндірістік процестер мен өнімдерді сертификаттау.Қызметтерді шетелдік сертификаттауды жүргізудің ұйымдастырушылық, әдістемелік және техникалық мәселелері. Сәйкестікті растау, сертификаттауды жүргізу тәртібі, халықаралық және отандық стандарттарды құру принциптері.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Біріктірілген менеджменті жүйелері
    Несиелер: 5

    Біріктірілген менеджмент жүйесін ұйымдастыру және жоспарлау әдістері, тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында қауіпсіздік пен сапа интеграцияланған жүйесінің моделінің әдістемесін құру, тамақ кәсіпорнындағы қауіпсіздік пен сапа интеграцияланған жүйесінің элементтерін зерттеу, біріктірілген менеджмент жүйесінің құжаттамасын зерделеу.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Мемлекетаралық қызметті сертификаттау
    Несиелер: 5

    Қызметтерді мемлекетаралық сертификаттауды жүргізу жүйесі. Сапа бойынша тауарларды қабылдау және өткізу кезінде оларды жіберу кезінде қызмет көрсету стандарттарымен жұмыс істеу, міндетті талаптардың, нормативтік құжаттардың, сондай-ақ МЕМСТ, МЕМСТ Р, ТУ ерікті негізде талаптарының сақталуына бақылауды жүзеге асыру. Сәйкестікті растау-сәйкестікті сертификаттау және мемлекетаралық деңгейде қызметтердің сәйкестігін декларациялау

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Сынақ орталықтары мен сертификаттау органдарын аккредиттау
    Несиелер: 5

    Сәйкестікті бағалау саласындағы аккредиттеу туралыҚР Заңы. ОПС және ИЛ аккредиттеуге қойылатын талаптар. Аккредиттеу бойынша жұмыстардың негізгі кезеңдері, ҚР аккредиттеудің құрылымдық сұлбалары. ОС және ИЛ қызметін инспекциялық бақылау. Өлшеу, сынау және бақылау құралдарын пайдалануға байланысты рәсімдер.  Сертификаттау жөніндегі органдардың техникалық құзыреттілігі. Аккредиттеу жөніндегі органға қойылатын талаптар.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Зияткерлік меншікті басқару негіздері
    Несиелер: 5

    Қазақстан Республикасының зияткерлік меншік объектілеріне құқықтарды қорғау және қорғау саласындағы заңнамасының негіздері. Қазақстан Республикасында және шетелде зияткерлік меншік объектілеріне құқық. Зияткерлік меншік объектілерін азаматтық айналымға енгізу тәсілдері. Өнертапқыштық қызмет ұйымының зияткерлік меншік объектілеріне құқықтарды қорғау тәсілдері

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Тағам өнімдерін бәсекелік талдау
    Несиелер: 5

    Бәсекелестік талдау әдіснамасы нарықта бәсекелестік күрестің жоғары дәрежесі жағдайында Ұйымның дамуының перспективалық бағыты ретінде, қазақстандық бизнесте табысты жұмыс істеу үшін қажетті жаңа басқарушылық ойлау менеджменті. Азық-түлік өнімдерін өндіру бойынша кәсіпорындардың өнімдерін маркетингте, коммуникацияларда және жарнамада инновациялық тәсіл және әдіс.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Техникалық реттеу
    Несиелер: 5

    Техникалық комитеттің қызметін ұйымдастыру. Өндірісте Жаңа объектілерді стандарттау процесін ұйымдастыру. Құжаттарды әзірлеу және сараптау. Ұлттық және мемлекетаралық техникалық комитеттің және стандарттау жөніндегі Халықаралық комитеттің жұмысы. Стандарттау жөніндегі құжаттарды өндіріске енгізу. Техникалық реттеу саласындағы персоналды аттестаттау және сертификаттау. Сәйкестікті растау жөніндегі сарапшылар. Аккредиттеу бойынша бағалаушылар. Өлшеу құралдарын салыстырып тексерушілер. Стандарттау және аккредиттеу жөніндегі техникалық сарапшылар.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Кәсіби сертификаттау
    Несиелер: 5

    Кәсіпорында қолданылатын нормативтік құжаттарды, олардың мақсатын, кәсіпорынның жеке құжаттар базасын құрудағы мүмкіндіктерін, сондай-ақ шығарылатын өнімнің сапасын Растауды, оның қауіпсіздігін қамтамасыз етуді және практикалық стандарттау мен сертификаттау саласында білімді, іскерлікті және дағдыларды қалыптастыруды зерттеу. Негізгі ұғымдар, кәсіби элементтер сапа көрсеткіштері және оларды бағалау әдістері, сертификаттау жүйелері мен схемалары.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі және сапа менеджменті жүйесі
    Несиелер: 6

    ИСО 22000 халықаралық стандарты. Әлемдік деңгейдегі тамақ өнеркәсібіндегі және онымен байланысты салалардағы тағам өнімдерінің қауіпсіздік менеджментінің талаптары . ИСО 22000 халықаралық стандартын қолдану саласы. ИСО 9001 ИСО 22000 стандарты, ИСО 22000 тиісті бөліктерінің НАССР принциптерімен және оларды тамақ кәсіпорнында қолдану кезеңдерімен өзара байланысы. Азық-түлік сапасы мен қауіпсіздігін басқару жүйесін құруда IDEF0 стандартын қолдану. Кәсіпорында ТӨҚМС әзірлеу мен сүйемелдеуді ұйымдастыру және куәлік пен сертификат алу.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Өнімнің өмірлік циклін ақпараттық қамтамасыз ету
    Несиелер: 6

    Өнімнің өмірлік циклі түсінігі. Өнімнің өмірлік циклінің кезеңдері (кезеңдері). Өнімнің өмірлік циклінің процестерін жоспарлау. Өнімнің өмірлік циклінің операциялары мен процестері. CASE – ақпараттық жүйелерді құру және жүргізу технологиясы. Ақпараттық жүйелерді жобалау әдістемесі. Үздіксіз сатып алу және өмірлік циклді қолдаудың (CALS) мақсаттары, артықшылықтары. CALS/FDI технологияларының қалыптасу кезеңдері. Құрамдас бөліктер, үздіксіз сатып алу және өмірлік циклді қолдау (CALS) құрылымы. Үздіксіз сатып алуды және өмірлік циклді қолдауды (CALS) енгізу. Жаһандық экономикадағы CALS/FDI технологияларының даму жағдайы. CALS/FPI-технологияларын қолданудың концептуалды негіздері. CALS/FDI технологияларын кәсіпорындарға енгізу кезеңдері. Құрамдас бөліктер, үздіксіз әрекет және өмірді қолдау (CALS) құрылымы. STEP ‒ Standard for the Exchange of Product Model Data. Өнімнің өмірлік циклінің кезеңдерін, олардың негізгі сипаттамаларын сипаттау. Өнімнің өмірлік циклін қолдау технологиясы, сапаны басқаруға қатысты негізгі заманауи тұжырымдамалар.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Тамақтану қауіпсіздігі және гигиенасы
    Несиелер: 6

    Ағзаның тіршілік әрекетін қалпына келтірудегі тағамның негізгі компоненттері, олардың физиологиялық үдерістердің белсенділігі мен адам денсаулығына әсері. Тағамның негізгі биохимиялық компоненттерінің жетіспеушілігімен немесе артығымен байланысты қауіптер. Отандық азық-түлік шикізаты мен тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін реттейтін және импорт бойынша келіп түсетін нормативтік құжаттар. ҚР-дағы тамақ өнімдерінің қауіпсіздігінің нормативтік негіздеріне сәйкес тағамның негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамасы, азық-түлік тауарларының сапасы.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Сапаны басқарудың шетелдік әдісі
    Несиелер: 6

    Сапаны басқарудың шетелдік әдісінің негізгі ережелері. Шет елдердегі сапаны басқару теориясының әдістемелік және практикалық сұрақтары. Өнім сапасын тұрақты жетілдіруге арналған техникалық, ұйымдастырушылық, экономикалық және әлеуметтік іс-шаралар. Өнімнің сапасына әсер ететін факторлар: ішкі (сыртқы) жағдайлар, адам факторы және сыртқы жағдайлар. Өнім сапасын басқару механизмі және басқару шешімінің табиғаты

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Экспорттық бақылау және лицензиялау
    Несиелер: 6

    Тағам өнімдерін экспорттық бақылау және тағам өнімдерін өндіруді лицензиялау. Экспортталатын өнім мен лицензиялау ережелерінің сақталуын қадағалау. Мемлекеттік тізілім туралы түсінік. Тізілім деректері бойынша ақпараттық қызмет көрсету. Техникалық саясатты жүргізудегі және экспортталатын өнімді басқарудағы Мемлекеттік тізілімнің рөлі. ҚР экспорттық бақылау және лицензиялау жөніндегі заңнамасы.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Сапаны инспекциялық бақылау
    Несиелер: 6

    Өнімнің, процестердің, қызметтердің инспекциялық қызметін ұйымдастыру. Өнімнің, процестердің және қызметтердің инспекциялық қызметінің сапасын қамтамасыз ету. Кезеңдер бойынша инспекцияны жүзеге асыру: өндіріс, жобалау, типін зерттеу. Пайдалану процесіндегі Инспекция. Техникалық менеджмент, қауіп-қатерді басқару және инспекцияны орындау кезіндегі сапаны бақылау. Инспекциялық қызметті жүзеге асыру кезінде инспекциялық органның ішкі тексерулерін жүргізу. Сәйкестікті бағалау. Сертификаттау рәсімдерінде инспекциялық бақылау жүргізу тәртібі

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Тағамдық эпидемиология
    Несиелер: 6

    Термиялық өңдеу, инфекция механизмі. Аурудың пайда болуы. Қоздырғыштың мөлшері мен ауру тудыруы мүмкін токсиннің дозасы, адам ағзасының жағдайын, сонымен қатар қоздырғыш пен оның токсиндерінің қасиеттерін анықтайды. Тамақтан улануға бейімділік. Тамақтан улану диагностикасы. Бактериологиялық әдіс, соның ішінде оқшауланған қоздырғыштардың токсигендік қасиеттерін зерттеу. Шартты патогенді және тіпті патогенді бактериялар. Тамақтан уланудың дифференциалды диагностикасы. Алдын алу және медициналық, санитарлық және ветеринариялық шаралар кешені. Ет, балық, ет, балық өнімдерін сақтау шарттарын, оларды тасымалдау ережелерінің сақталуын, сақтау мерзімдерін бақылау. Және тамақтану орындары. Олармен күресу шараларын күшейту үшін ҚР-да тағамдық токсикоинфекциялар эпидемиологиясының кейбір аспектілерін анықтау.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Халықаралық сапа менеджменті және қауіпсіздігі жүйесі
    Несиелер: 6

    Сапа және қауіпсіздік менеджментінің интеграцияланған жүйелері (СҚМИЖ).  Кәсіпорын мысалында әзірлеу және енгізу (СҚМИЖ). Өмір сапасын қамтамасыз ету. Құру үшін халықаралық стандарттар  (СҚМИЖ). Жобалау және енгізу (СҚМИЖ). Нәтижелілікті бағалау (СҚМИЖ). Сапа менеджменті  жүйесі. Экологиялық менеджмент жүйесі және қауіпсіздік менеджменті жүйесі. Әлеуметтік жауапкершілік жүйесі. Жақсарту әдістері (СҚМИЖ). Азық-түлік сапасы мен қауіпсіздігін басқарудың халықаралық жүйесін құруда IDEF0 стандартын қолдану. Сапа менеджменті жүйесін сертификаттаудың халықаралық тәжірибесі

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Код ON8

    Техникалық реттеу, кәсіпорындардағы сапа менеджменті, ластаушы заттармен бақылау әдістерін меңгеру, тамақ өнімдерін шығаратын кәсіпорындарда және техникалық реттеу орталықтарында техникалық регламенттерді әзірлеу және есеп беру кезінде ғылыми зерттеулердің әдістері мен нәтижелерін қолданады

  • Код ON3

    Орта кәсіптік және жоғары оқу орындарында педагогикалық қызмет жүргізеді, стандарттау және сертификаттау, сапа жүйесі саласында инновациялық технологияны және ғылыми - зерттеу қызметінің нәтижелерін қолданады

  • Код ON1

    Ғылыми қызметтің түрлі салаларында шет тілін меңгерген, әртүрлі ой-пікірдің логикасын практикалық талдауға қабілетті және дайын, көпшілік алдында сөйлеу, аргументация дағдыларын меңгерген, пікірталастар мен полемиканы жүргізеді

  • Код ON9

    Кәсіби және ғылыми қызметте стандарттау және сертификаттау саласында зертханалық және эксперименттік зерттеулер көмегімен инспекциялық бақылауды ұйымдастыру мен жүргізуде білімін қолданады, кәсіпорындардағы сапаны басқарады, Академиялық адалдық қағидаттарын сақтай отырып, кәсіпорынның есептілігін ұсынады

  • Код ON5

    Тамақ саласы кәсіпорындарында сапа менеджментінің интеграцияланған жүйесін әзірлеу және енгізу, сәйкестікті бағалау саласындағы аккредиттеу проблемаларын кәсіби деңгейде білуді, түсінуді және шешу қабілетін қолданады,мамандарға да, маман еместерге де ақпаратты, идеяларды, қорытындыларды, проблемалар мен шешімдерді анық және біржақты хабарлайды.

  • Код ON4

    Техникалық реттеу және сапа жүйелері саласындағы математикалық, математикалық алгоритмдерді қолдана отырып, ғылыми-зерттеу және техникалық әзірлемелерге арналған жұмыс жоспарлары мен бағдарламаларын жасай алады, әлеуметтік, этикалық және ғылыми көзқарастарды ескере отырып, қорытынды жасау үшін ақпарат жинайды және түсіндіреді

  • Код ON6

    Өнімнің сапасын, қауіпсіздігін тұрақты жақсарту бойынша, тамақ эпидемиологиясы мәселелері бойынша инспекциялық қызметті ұйымдастыруға қабілетті, өнімнің экспортын бақылайды және талдайды, мамандарға да, маман еместерге де ақпаратты, идеяларды, қорытындыларды, проблемалар мен шешімдерді анық және біржақты хабарлайды.

  • Код ON7

    Кәсіпорынның тиімді стратегиясы мен саясатын қолданады, өндірістегі сапа менеджменті және тамақ қауіпсіздігі жүйелерін практикалық дамытуға қатысады, деректердің статистикалық іріктемесі негізінде өнімнің өмірлік циклінің процестерін талдайды, өзінің білімін, түсінігін және жаңа ортадағы проблемаларды шешу қабілеттерін кәсіби деңгейде қолдана отырып, кең пәнаралық контекстте сандық технологияларды қолданады

  • Код ON2

    Білім саласындағы тарих және ғылым философиясы оның ішінде пәнаралық, негізінде тұтас жүйелі көзқарас пайдалана отырып кешенді зерттейді және жобалайды.

7M07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология (салалар бойынша)
Магистратура

Еуразия Технологиялық Университеті

БББТ: M130 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
7M07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология (салалар бойынша) (1,5)
Магистратура

Қарағанды техникалық университеті (Қарағанды мемлекеттік техникалық университеті)

БББТ: M130 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
7M07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология (салалар бойынша) (1)
Магистратура

Қарағанды техникалық университеті (Қарағанды мемлекеттік техникалық университеті)

БББТ: M130 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
Top